Euclid teleskobu uzaya gitti ve evren haritasının ilk sayfasını çıkardı
Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) Euclid uzay teleskobu ilk test görüntülerini gönderdi. Parıldayan yıldızlar ve galaksilerden oluşan bu resimler, yeni uzay teleskobunun gökyüzünün büyük bir bölümünü haritalama görevine başladığını gösteriyor.
Avrupa Uzay Ajansı ESA, ABD, Kanada ve Japonya işbirliğinde yapılan Euclid’in, yörüngeye vardıktan sonra evrenin oluşumu ve genişlemesi, karanlık enerji, karanlık madde ve yerçekiminin tüm bunlarda oynadığı rol hakkında yeni bilgiler toplayarak bizleri aydınlatması umuluyor.
Teleskobun Görünür Araç (VIS) ve Yakın Kızılötesi Spektrometre ve Fotometre (NISP) kameraları tarafından çekilen ilk test görüntülerinde yıldızlar, yıldız kümeleri ve galaksilerden oluşan bir manzara görülüyor. Projenin ortaklarından Max Planck Astronomi Enstitüsü’nden Knud Jahnke görüntülerin ‘henüz bilimsel amaçlar doğrultusunda kullanılabilir olmadığını’ ancak iki kameranın da ‘mükemmel bir şekilde çalıştığını’ söylüyor.
İlk test görüntüleri dolunayın genişliğinin ve yüksekliğinin yaklaşık dörtte biri kadar bir alanı kapsıyor. ESA, görüntülerde yer alan kozmik ışınlar gibi ‘istenmeyen kusurların’ giderilmesi için bu görüntülerin işlenmesi gerektiğini belirtiyor. ESA açıklamasında, Euclid’in gelecekteki görüntülerinin ‘kusur içermeyen, daha ayrıntılı ve net’ görüntülere dönüşebileceğini ifade ediyor.
Teleskop, Dünya’dan yaklaşık 1,5 milyon kilometre uzaklıktaki son konumuna ulaştıktan ve teleskobun temmuz ayı başlarında fırlatılmasının ardından başlayan yaklaşık üç aylık ‘çalıştırma ve performans doğrulama aşamasını’ tamamladıktan sonra ekim ayında görüntüleri toplamaya başlayacak.
Hubble ya da James Webb gibi diğer meşhur teleskoplardan farklı olan Euclid, altı yıllık hizmet süresini yıldızları aramak yerine gökyüzünün üçte birinden fazlasını gözlemleyerek geçirecek ve 10 milyar yıl geçmişe bakacak. ESA’ya göre bunu yapmak, bilim insanlarının evrenin temel fizik yasalarıyla ilgili soruları yanıtlamalarına yardımcı olmanın yanı sıra evrenin nasıl oluştuğunu ve gerçekte nelerden yapıldığını öğrenmelerini sağlayacak.