Haziranda dış ticaret açığını ‘uzun bayram tatili’ artırdı
Dış ticaret açığı temmuzda 12,4 milyar dolara ulaşırken, yedi aylık açık da 73,6 milyar dolar oldu. Ticaret Bakanı Prof. Dr. Bolat 20 milyar 93 milyon dolarlık ihracatın en yüksek temmuz ayı ihracatı olduğunu söyledi.
Ticaret Bakanlığı’nın yayınladığı yılın ilk yarısına ilişkin dış ticaret rakamları işlerin pek de iyi gitmediğini gösteriyor. Söz konusu dönemde ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,6 düşüşle 143 milyar 435 milyon dolar olurken, ithalat ise yüzde 5,1’lik artışla 217 milyar 52 milyon TL’ye yükseldi. Dış ticaret açığı ise yüzde 18,2 artışla 73 milyar 618 milyon TL oldu. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 69,8’den yüzde 66,1’e geriledi.
Temmuz ayı verileri ise yılın neredeyse ilk beş ayında değerli olduğunu ileri sürdükleri TL nedeniyle uluslararası pazarlarda rekabet güçlerini kaybettiklerinden yakınan ihracatçıların toparlanmaya başladığını gösteriyor. Nitekim TL’nin seçimler sonrası hızlanan değer kaybının haziranda ve özellikle temmuzda ihracatı arttırdığı gözleniyor. Temmuzda ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,4 artarak 20 milyar 93 milyon dolara çıktı. Ancak ithalatın yüzde 11,1 gibi yüksek oranda artarak 32 milyar 476 milyon dolara çıkışı ithalatçının ‘döviz artacak’ endişesiyle talebini öne çektiğini gösteriyor.
Dış ticaret verileri (Milyon dolar)
2023 Temmuz’unda ihracatın ithalatı karşılama oranı geçen yılın aynı ayına göre 1,5 puan azalarak yüzde 61,9 olarak gerçekleşti. Enerji verileri hariç tutulduğunda, ihracatın ithalatı karşılama oranı 9,7 puan azalarak yüzde 68,8 oldu. Enerji ve altın verileri hariç tutulduğunda ise, ihracatın ithalatı karşılama oranı 9,6 puan azalarak yüzde 75,5 olarak gerçekleşti.
Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, ‘2023 Temmuz’unda TL ile ihracat yapılan ülke sayısı 157, şirket sayısı ise 55, 17’ye yükseldi. 2023 yılı Temmuz’da TL ile yapılan ihracat ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 110 artış gösterdi’ dedi. Ticaret Bakanı Prof. Dr. Bolat sosyal medya hesabından paylaştığı infografikte şu bilgilere yer verdi:
Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere, Hükümetimizce deprem bölgesinin yeniden inşa ve ihyasına yönelik çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Bugün de Ticaret Bakanlığı kurmayları ve iş dünyamızla birlikte, ülkemizin sürdürülebilir büyümesine önemli katkı sağlayan ihracatımıza ilişkin temmuz ayı rakamlarını iki büyük ve yıkıcı depremin merkez üssü olan Kahramanmaraş’ta açıkladık.
Buna göre, temmuz ayında ihracatımız %8,4 artışla 20 milyar 93 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu rakam tarihimizin en yüksek temmuz ayı ihracat değeridir.
“Katma değerli üretim ve ihracat ile istihdamımızı artırmaya devam edecek, halkımız için sürdürülebilir refah artışını sağlayarak ülkemizi daha ileri seviyelere yükseltmeye yönelik çalışmalarımızı titizlikle sürdüreceğiz. Deprem bölgesi şehirlerimizdeki ekonomiyi tekrar canlandırmaya yönelik Hükümetimizce atılan adımların yardımıyla deprem felaketinin ekonomimiz üzerinde yarattığı etkileri kısa sürede atlatacağımıza ve şehirlerimizin eskisinden daha güçlü ve canlı hale geleceğine olan inancım tamdır.”
Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere, hükümetimizce deprem bölgesinin yeniden inşa ve ihyasına yönelik çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Bugün de Ticaret Bakanlığı kurmayları ve iş dünyamızla birlikte, ülkemizin sürdürülebilir büyümesine önemli katkı sağlayan… pic.twitter.com/vqNdAeeN0Q
— Prof. Dr. Ömer Bolat (@omerbolatTR) August 3, 2023
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, dış ticaret verilerini değerlendirirken son iki aydaki gelişmelerin ihracatçıları önemli ölçüde rahatlattığını belirtti. Gültepe, uzun süre yatay seyreden döviz kurlarındaki yükselişin bir nebze de olsa ihracatçıya nefes aldırdığını da söyledi. Son iki aydaki gelişmelerin ihracatçıları rahatlattığını belirten Gültepe, döviz kurlarındaki yükselişin bir nebze de olsa ihracatçıya nefes aldırdığını ifade etti.
Nisandan önceki 12 ayda 10 milyar dolar kayba neden olan paritenin, ihracata dört aydır pozitif katkı verdiğinin altını çizen TİM Başkanı Gültepe şunları söyledi:
“Temmuzda parite farkı 715 milyon dolarlık katkı sundu. Son dört aydaki parite katkısı ise 1,5 milyar dolara ulaştı. İhracatçımızın finansmana erişimi konusunda geçen ay olumlu gelişmeler oldu. Merkez Bankası’nın ihracat kredilerini sıkılaştırma kararlarının dışında tutulmasına yönelik yaklaşımını destekliyoruz. Bu düzenlemeleri ihracatımızın hedeflerine ulaşmasına doğrudan katkı sağlayacak önemli adımlar olarak görüyoruz. Ana pazarlarımızdaki ekonomik canlanmanın ihracatımıza pozitif yansımaları olacak. Biz bu yıl 265 milyar dolarlık bir hedef belirlemiştik. İnşallah önümüzdeki 5 ayı en iyi şekilde değerlendirerek yıl sonunda hedefimize ulaşacağız.”