Mahfi Eğilmez soruyor: Enflasyon yüzde 58 olacaksa emekli ve ev sahibine yüzde 25 zam neden?
Merkez Bankası yayınladığı raporda tüketici enflasyonunun tarihsel temmuz ayı eğilimine kıyasla yüksek bir artış kaydettiğini belirterek, bu gelişmede vergi artışlarının yanında, TL'deki değer kaybının ve ücret artışlarının etkili olduğunu belirtti.
Merkez Bankası (TCMB), temmuz ayı fiyat gelişmeleri raporunu yayımladı. Raporda temmuz ayında aylık yüzde 9,49, yıllık ise yüzde 47,83’e çıkan enflasyonun tarihsel eğilimlerin üstünde olduğu belirterek, bunda vergi artışlarının, TL’deki değer kaybının ve ücretlere yapılan zamların etkili olduğu vurgulandı. Raporda şu tespitlere yer verildi:
-Tüketici enflasyonu temmuz ayında yüzde 9,49 oranındaki yükselişle tarihsel temmuz ayı eğilimine kıyasla yüksek bir artış kaydetmiş, yıllık enflasyon 9,62 puan artarak yüzde 47,83 seviyesinde gerçekleşmiştir.
-Bu gelişmede, vergi ile yönetilen-yönlendirilen kalemlerdeki fiyat artışları yanında, Türk Lirası’ndaki değer kaybı ve ücret artışları etkili olmuştur.
-Bu dönemde yıllık enflasyon ana grupların tamamında artmıştır. Aylık bazda incelendiğinde, enerji başta olmak üzere alt gruplar genelinde yüksek artışlar kaydedilmiştir.
-Enerji grubu fiyatlarındaki artışı vergi ayarlamalarının yanı sıra döviz kuru ve uluslararası petrol fiyatlarındaki gelişmelerin etkisiyle yükselen akaryakıt kalemi sürüklemiştir.
-Temel mal grubu enflasyonunda kur geçişkenliği yüksek ve hızlı olan dayanıklı tüketim malları belirleyici olmaya devam etmiştir. Hizmet grubu fiyatlarındaki aylık artış alt gruplar geneline yayılarak önceki aya kıyasla belirgin ölçüde güçlenmiştir.
-Gıda fiyatları, mevsimsel ortalamasının aksine yükseliş kaydeden taze meyve ve sebze grubu öncülüğünde önceki aya kıyasla önemli ölçüde yükselmiştir.
-Üretici fiyatları bir önceki ayın ardından bu dönemde de yüksek bir aylık artış kaydetmiştir.