WSJ: Ukrayna, Türkiye’den çalıntı tahıl taşıyan gemiye el koymasını istedi
OECD raporuna göre gıda, barınma, enerji ve borç gibi temel ödemeleri yapabilmekten en büyük endişeyi duyanlar Türk vatandaşları oldu. Ayrıca Türkiye'deki en yüksek gelire sahip yüzde 20'lik grup, en düşük gelire sahip yüzde 20'lik gruptan daha endişeli çıktı. Bu OECD ülkelerinde tek istisna.
OECD’nin 2022 yılı ‘Önemli Olan Riskler’ araştırmasına dayanan ‘Yüksek enflasyonlu bir ortamda temel ihtiyaç maddelerini karşılama konusunda endişeler’ başlıklı bir rapor yayımlanırken, sonuçlar Türkiye için endişeli bir tablo ortaya koydu.
En önemli bulgularan biri, Türkiye’de insanların temel ihtiyaçlarını karşılamaktan endişe duyuyor olması. Temel ihtiyaçlardan kasıt, gıda, barınma, evde kullanılan enerji ve borçları ödemenin artan maliyeti.
OECD raporuna göre temel ödemeleri yapabilmekten en çok endişe edenler Türk vatandaşları çıktı. En yüksek gelire sahip yüzde 20’lik grup, en düşük gelire sahip yüzde 20’lik gruptan daha endişeli. Türkiye, bu konuda OECD ülkeleri içinde tek istisnayı sergiliyor. Halkın yüzde 72’si gıda, barınma ve evlerde kullanılan enerji masrafını karşılamaktan bir de borç ödeme maliyetlerinin artmasından endişeli. 27 ülke içinde Türkiye en endişeli olarak ilk sırayı alırken, ülkelerin ortalama endişe puanı yüzde 27.
Türkiye’yi yüzde 67 ile Şili, yüzde 66’yla Meksika izliyor. Türkiye’ye göre endişe duymadığını söyleyebileceğimiz, en az endişeli ülkeler yüzde 28 ile Danimarka ve İsviçre ile yüzde 33’le Almanya oldu.
Bu araştırmada gelir durumuna göre endişe seviyesi de incelenmiş. Gelir durumu en düşük ilk yüzde 20’lik gruptan, en yüksek geliri olan son yüzde 20’lik grup olarak sıralanırken buna sıralı yüzde 20’lik gruplar ifadesi kullanılıyor.
27 ülkenin 26’sında en düşük gelirli yüzde 20, en yüksek gelirli yüzde 20’den, dört temel ihtiyacı karşılama konusunda daha endişeli. Yüzde 70.7’ye karşılık yüzde 70.5. Aradaki fark sadece yüzde 0.2 puan.
27 ülkede yaklaşık 27 bin kişinin katıldığı ankete göre 10 kişiden 9’u enflasyon ve hayat pahalılığından endişe ediyor.
Gelecek iki senede işini kaybetmekten, ya da serbest çalışıyorsa gelirinin azalmasından endişe edenlere bakılınca, yüzde 72’lik oranla Türkiye, en endişeli dördüncü ülke oldu.