ATO’dan yüksek faiz isyanı: Yatırım ve üretimi elverişsiz hale getirdi
Tekstil sektörü markalaşarak 20 euroya satıp, 100 euroya geri alma dönemini bitirmek istiyor. Sektörün bu talebine 2023 Yılı 2. Yarıyıl Ekonomi ve İstişare Toplantısı’ndan markalaşma desteği geldi.
Avrupa başta olmak üzere dünyaca pek çok önemli markaya fason üretim yapan Türk tekstil sektörüne markalaşma desteği geliyor. 2023 Yılı 2. Yarıyıl Ekonomi ve İstişare Toplantısı’ndan çıkan sonuçlar hakkında konuşan Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, hükümetin tekstil ve sanayi alanında markalaşma için önümüzdeki dönemde sektöre destek vereceğini açıkladı.
Ticaret Bakanlığı ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya hükümeti temsilen katılan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ve Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı sektör temsilcileriyle bir araya geldi. Baran, toplantının ardından yaptığı açıklamada, çok verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirtti ve bunun devamının geleceğini söyledi.
Toplantıda konuştukları en önemli konuların başında katma değerli ihracat ve markalı üretimin geldiğini belirten Baran şöyle konuştu:
“Toplantıda, markalaşmakla ilgili destekler verilmesini talep ettik ve bu önerimiz kabul edildi. Bizim üreticimizin artık yurt dışındaki markalara hizmet etmek yerine kendi markalarımızı oluşturarak kendimize hizmet etmek ve kendi karlılığımızı katma değerimizi artırmakla ilgili girişimlerde bulunacağız. Hükümetimizin üyeleri bu girişimlere destek ve teşvik vereceklerini söylediler. Mesela, tekstil alanında dünyadaki en kıymetli markalardan birinin üretimini Ankara’da yapıyoruz. Bir ürünü 18 euroya mal ediyor, 20 euroya satıyor ve ‘Çok güzel para kazandık.’ diyoruz. Halbuki o ürünü gönderdikten sonra 100 euroya geri alıyoruz. İşte marka budur. Markalaşmanın gücü budur.”
“Biz de ürünlerimizi bu hale getirmekle ilgili bir gayretin içerisinde olacağız” diyen Baran, “Her alanda olduğu gibi tekstil ve sanayi alanında da markalaşmaya ihtiyacımız var. Bugünkü toplantıdan çıkan sonuç şudur ki hükümetimiz tekstil ve sanayi alanında markalaşmamız için önümüzdeki dönemde destek verecek. Bu markalaşmayla ülke ekonomisine önemli oranda katkı sağlayacağımıza yürekten inanıyorum” açıklamasını yaptı.
Baran, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’taki depremlerin ardından afet bölgesindeki inşaat ihtiyacının ve burada çalışacak insanlara ilişkin konuların da toplantıda masaya yatırıldığını aktardı. Finansmana erişim konusunda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in birkaç ay içerisinde yapılacak düzenlemelerle yol alınacağı, bu konuda biraz daha rahatlanacağını söylediğini anlatan Baran, “İnanıyorum ki birkaç ay içerisinde, bugün konuştuğumuz konuların bir kısmını artık konuşuyor olmayacağız” dedi.