5 yıl sonra bir ilk: ABD ve Çin’den gayriresmi nükleer temas
Dünya ve Uzakdoğu’nun iki devi olan Çin ve Japonya ekonomileri durgunluk süreçlerini temmuz ayında da atlamadı. Çin’in ihracat ve ithalatı temmuzda beklentilerin üzerinde daraldı. Japonya’da ise kapanan şirketlerin sayısındaki artış 15’inci ayına girdi.
Uzakdoğu’dan gelen durgunluk işaretleri temmuz ayında da sürdü. Coğrafyanın iki büyük ekonomisi olan Çin’in ihracatı temmuz ayında beklentilerin üstünde düşerken, Japonya’da da iflas eden şirket sayısı 15’inci ayda da artmaya devam etti. Çin İstatistik Bürosu tarafından yapılan açıklamaya göre, temmuz ayında ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14,5 azalarak 281,7 milyar dolara, ithalat ise yüzde 12,4 düşüşle 201,1 milyar dolara geriledi. Ekonomistler ihracatın yüzde 12,0 azalmasını beklerken, bu düşüşle Covid-19 salgının ilk etkilerinin hissedildiği Şubat 2020’den bu yana yıllık bazda en hızlı düşüş oldu. Aynı şekilde ithalatta ise yüzde 12,4 düşüşle piyasa beklentisi olan yüzde 5,0 düşüşten daha fazla geriledi. Ticaret fazlası 80,6 milyar dolarla 70,3 milyar dolar olan beklentilerin gerçekleşti.
Gümrük verilerinden derlenen bilgilere göre Uzakdoğu’nun devi Çin’in ABD’ye ihracatı temmuz ayında yıllık bazda yüzde 23,1 oranında düşerken, Avrupa Birliği’ne yapılan ihracat yüzde 20,6 oranında azaldı. Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği’ne yapılan ihracat yüzde 21,4 oranında geriledi. Veriler, Çin’in Rusya’dan ithalatının temmuz ayında bir yıl öncesine göre yüzde 8,1 oranında azaldığını ortaya koydu. Çin, ABD ile ticaretinde verdiği fazlayı 28,16 milyar dolardan 28,72 milyar dolara yükseltti. Yuan cinsinden hesaplandığında temmuz ayında ihracat yüzde 9,2, ithalat yüzde 6,9 geriledi. Ticaret fazlası 575,7 milyar yuan oldu.
Uzakdoğu’nun bir diğer büyük ekonomik gücü olan Japonya’da iflas eden şirket sayısı üst üste 15’inci ayında da artışını sürdürdü. Japon araştırma şirketi Teikoku Databank tarafından yapılan açıklamada, iflas eden şirket sayısının temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 40,5 artarak 701 olduğu belirtildi. Geçen yılın aynı ayında iflas eden şirket sayısı 499 idi. Böylece üst üste 15 aydır artış gösteren iflas eden şirket sayısında, 2020 yılı Haziran ayından bu yana ikinci kez 700 seviyesi aşıldı. İflas eden şirket sayısı bir önceki ay 782 ile 3 yıl sonra ilk kez 700 seviyesinin üzerine çıkmıştı. Şirketler iflas için ana neden olarak “durgunluk” açıkladı. Durgunluk nedeniyle iflas eden şirket sayısı toplam iflasın yüzde 81,3’ünü oluşturdu.
Şirketlerin batık borçları ise yüzde 99,7 artarak 180,5 milyar yen seviyesine çıktı. Geçen yılın aynı ayında batık borç miktarı 90,4 milyar yen seviyesindeydi.