Şemsiyeyi unutmayın: Önümüzdeki dört gün tüm yurtta yağış var
Ülkede etkili olan serin havanın yerini yeniden sıcak hava dalgasına bırakması bekleniyor. Meteoroloji Mühendisi Adil Tek, "Atmosfer model tahminlerinde görünen bir sıcak hava dalgası mevcut" dedi.
Türkiye, temmuz ayını yüksek sıcaklar altında geçirdi. Ağustos ayında ise kısa süreli serinlik yaşansa da sıcakların döneceği belirtildi. Basında bu yüksek sıcakları tanımlamak için Eyyam-ı Bahur tabiri kullanıldı. Halkın çok da aşina olmadığı ya da unuttuğu bu tabir de bu yıl yeniden kullanıma girdi. Peki Eyyam-ı Bahur nedir? Yeni bir sıcak hava dalgası daha geliyor mu?
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, sıcak hava dalgasının Eyyam-ı Bahur olarak adlandırılmasını doğru bulmuyor. Bu ifadenin geleneksel kullanım olduğunu belirten Tek, “Ağustosun başından başlayıp 7 günlük periyotlarda sürdüğü aktarılan bir bilgi. Örneğin 26 Temmuz’da rekor sıcaklıklar oldu ama bu Eyyam-ı Bahur’un içine düşmedi” diyerek kullanımının neden doğru olmadığını da açıklıyor.
Türkiye’nin temmuzun son 20 gününde 4 sıcak hava dalgası yaşadığını aktaran Tek, bunların akışının da Kuzey Afrika üzerinden geldiğini ifade ediyor. “Kuzey Afrika üzerinden akışlar oldu ve bunun temelinde bir dinamik var, mekanizması var. Bu mekanizmada atmosferik sirkülasyon var. Bu döngü içinde de Ekvator’dan başlayıp Kutuplara kadar uzanan 3 tane hücre var” diyen Tek, bu hücrelerin pozisyonlarının havayı belirleyen mekanizmanın içinde olduğunu belirtiyor. Bu sene bir blokaj oluştuğunu ve gündeyde akışların ülkeye daha fazla gelmeye başladığını söyleyen Tek, bunun sıcaklık artışının sebeplerinden biri olduğunu aktarıyor. Öte yandan dünya genelinde de yılın başından bu yana en yüksek ortalama sıcaklığa erişildiğini belirten Tek, “Bu zamana kadar değerlendirildiğinde dünyada ortalama sıcaklık 16 küsurlu değerlerlerdeyken bu sene 17 derecenin üzerine çıktı. Bu sene atmosferdeki sıcaklığın biraz daha artmasına etki eden sebeplerden bir tanesi El Nino yıllarından biri olması” diyor.
İstanbul’da 26 Temmuz’da 41.3 ile en yüksek sıcaklık değerine ulaşıldığını ifade eden Tek, 13 Temmuz 2000 yılında da yine yüzde 42.7 ile en yüksek sıcaklığın ölçüldüğünü hatırlatıyor. Bu sene sıcaklıkların bu kadar konuşulmasının nedeninin ise uzun sürmesinden kaynaklandığını belirtiyor Tek: “Özellikle son 20 gün içinde üst üste 4 tane sıcak hava dalgasının gelmesi çok görülen bir şey değil. Ben önceki deneyimlerime dayanarak söyleyeyim; böyle bir sıcak hava dalgası olmadığını düşünüyorum.”
Sıcak hava dalgalarının genellikle Kuzey Afrika kökenli olduğunu belirten Tek, bunları ülke ismiyle adlandırmanın da doğru olmadığını söylüyor. Atmosfer model tahminlerinde ağustos ayının ikinci yarısında yeni bir sıcak hava dalgasının daha geleceğinin görüldüğünü belirten Tek, bunun temmuz ayında yaşanan sıcaklara benzeme ihtimali olduğunu da sözlerine ekliyor.