Disney+’a Atatürk’ten cevap: Ne mutlu Türküm diyene

Disney+'ın 'Atatürk' dizisinin akıbeti konuşuladursun Kültür Bakanlığı Mustafa Kemal Atatürk'ün az bilinen görüntülerinin restore edilmiş halinden oluşan bir video klip yayınladı. Klip 10. Yıl Nutku ile bitiyor. Son sözü de Atatürk söylüyor: Ne mutlu Türküm diyene!

Kültür Sanat 17 Ağustos 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, savaşta bile yanında kameraman ve fotoğrafçı bulunduran bir liderdi. Bunun da sebebi görüntünün önemini kavramasıydı. Yaptıklarını gelecek kuşaklara anlatmanın en iyi yollarından biri olarak görüyordu bu durumu. Savaşta cephede, cumhurbaşkanı olduktan sonra mecliste, yurt gezilerinde hep bir kamera vardı yanında.

Çekilen bu filmler devletin çeşitli arşivlerinde bulunuyordu. Bir süreden beri arşivlerde bulunan bu filmler elden geçirilip, dijitalleleştiriliyor Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Film Mirasım sitesinde yayınlanıyordu. Dün Atatürk’ün yaklaşık 10 dakikalık bir film burada yayınlandı. Filmde Atatürk’ün çeşitli zamanlarda çekilen görüntüleri yer alıyor. Son bölümde ise 10. Yıl Nutku’na yer veriliyor ve film Atatürk’ün o tarihe geçen Ne Mutlu Türküm sözüyle bitiyor.

Malum aylardın Disney+’ın Atatürk dizisiyle tartışma sürüp gidiyor. Oysa devletin arşivlerinde Atatürk ile ilgili filmler var. Onların artık paylaşılmaya başlandığının göstergesi dünkü paylaşım.

Sitede şimdilik Osmanlı’nın son döneminden Cumhuriyet’in ilk yıllarına, Anıtkabir’in yapımından Kore Savaşı görüntülerine kadar pek çok önemli tarihi 911 belge film bulunuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, siteye yıl sonuna kadar 200 film daha eklenecek.

Sinema Genel Müdürlüğü arşivlerinden dijitalleştirilerek meraklılarıyla buluşturulan filmlerin 71’i Osmanlı’nın son dönemi 1895-1918, 128’i Atatürk dönemini kapsayan 1918-1938, 195’i de 1938-1950 yılları arasına ait. Sitedeki filmlerin 203’ünü 1950-1960 yılları arası, 225’ini ise 1960 sonrası yıllar oluştururken, çeşitli görüntülerin yer aldığı 89 film de sitede yer alıyor.

Sitede akademisyenler, araştırmacılar ve vatandaşların da kaynak göstererek filmlere katkı sağlayabilecekleri dinamik bir yapı da bulunuyor.

Sinema Genel Müdürü Erkin Yılmaz da projeye ilişkin değerlendirmesinde kültürel mirasın görsel belleğini oluşturan filmlerin muhafazasına ve gelecek kuşaklara aktarılmasına büyük önem verdiklerini belirtiyor. Türkiye’nin görsel mirasının korunması için bundan sonra da çalışmalarını kararlılıkla sürdüreceklerini ifade eden Yılmaz, Genelkurmay Başkanlığı Merkez Ordu Sinema Dairesinden Malul Gaziler Cemiyetine, Matbuat Umum Müdürlüğünden Hilal-i Ahmer’e kadar bir çok kurumun kayda aldığı nitrat, asetat ve polyester tabanlı eşsiz filmlerin Bakanlık tarafından bir araya getirildiğini bildirdi.

Filmlerin tek tek fiziki restorasyonları yapılarak yüksek çözünürlükte tarama yapabilen cihazlarla dijital ortama aktarıldığı anlatan Yılmaz, filmlere ilişkin bilgi ve açıklamaların ise Kültür ve Turizm Bakanlığı Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Türk Tarih Kurumu, Türk Dil Kurumu ve Sinema Genel Müdürlüğünce oluşturulduğunu söylüyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.