Sovyetler Birliği, 1976 yılında Luna-24 ile son kez Ay'a gitti ve oradan Dünya'ya numune getirmeyi başardı. Şimdi Rusya, 47 yıl sonra Luna-25 ile Ay'ın güney kutbu yakınlarına inmeye hazırlanıyor. İlk aşama olan Ay yörüngesine girme işlemi başarıyla tamamlandı.
Rus uzay ajansı Roscosmos’un dün bildirdiğine göre, Luna-25 misyonu, Ay yörüngesine kazasız belasız bir şekilde girdi. Uzay aracının durumunun iyi olduğu bildirildi. Rusya’nın son Ay aracı Luna-24, Sovyetler Birliği döneminde 1976 yılında Ay’a ulaşmış ve Dünya’ya bir paket numuneyi başarıyla göndermişti. O zamandan beri de Rusya, Ay görevi gerçekleştirmedi.
10 Ağustos’ta fırlatılarak modern Rus tarihinin ilk Ay görevi olan Luna-25 ilk fotoğraflarını 13 Ağustos Pazar günü çekti. Roscosmos Telegram hesabından Luna-25’in çektiği görüntüleri paylaştı.
Luna-25’in şimdilik en büyük hedefi Ay’ın güney kutbuna yakın bir yere sorunsuz bir şekilde inmek. Bu inişin beş ila yedi gün sonra gerçekleşmesi planlanıyor. Uzay aracı inişini başarıyla gerçekleştirirse bir yıl boyunca sekiz aracıyla Ay’ın keşfedilmemiş yüzünde bol miktarda bulunduğu düşünülen buz halindeki suyu arayacak.
Öte yandan Luna-25 Ay yörüngesinde bu amaç doğrultusuyla hareket eden tek uzay aracı değil. Hindistan’ın Luna-25’ten haftalar önce, 14 Temmuz’da fırlattığı ve 7 Ağustos’ta Ay yörüngesine giren Chandrayaan 3 uzay aracı da 23-24 Ağustos tarihlerinde Ay’ın güney kutbuna yakın bir yere inmeyi planlıyor.
Her iki uzay aracı da aşağı yukarı aynı zamanlarda ve aynı bölgeye inmeyi planlasa da iki uzay aracının birbirlerinden uzak çalışacağı, dolayısıyla çarpışmalarının olası olmadığı belirtiliyor. İngiliz haber ajansı Reuters’a konuşan Roscosmos, “Luna-25 ile Chandrayaan-3’ün birbirine müdahale etme ya da çarpışma riski yok. Ay’da herkes için yeterli alan var” demişti.
Güney kutbu yakın zamanda insan ziyaretçileri de kabul etmeye hazırlanıyor. NASA, 2025’in sonları ya da 2026’da fırlatılması hedeflenen Artemis 3 göreviyle 1972’deki Apollo 17’den 50 yıl sonra bir kez daha Ay’a ayak basacak ilk ekibe öncülük etmek istiyor.
Ay’a yönelik bu artan ilgiyi ilk ateşleyen 2013 yılında Çin’in Chang-3 uzay aracını Ay yüzeyine indirmesi oldu. Çin o zamandan beri de Chang’e-4 göreviyle Ay’ın uzak yüzüne inen ve Chang’e-5 göreviyle de Rusya’dan sonra Dünya’ya Ay numuneleri gönderen ilk ülke oldu.