Nükleer atağı: Türkiye 2 santral için 3 ülkeyle konuşuyor
Birçok yerden farklı alanlarda dolandırıcılık haberleri gelmeye devam ediyor. Yeni bir olay da Sinop'un Durağan ilçesinde yaşandı. Piyasanın altında sıfır araç sattıklarını söyleyen kişiler neredeyse bütün ilçeyi dolandırdı. Olay şimdi yargıda.
Türkiye’de sıfır araç bulma ve satın almada yaşanan sorunu fırsat bilenler Sinop’un Durağan ilçesinde bölge halkının tabiriyle ‘Araba bank’ kurarak milleti mağdur etti. Olay, Sinop’ta uzun süredir konuşulan konuların başında geliyor. Sinop’un yerel gazetelerinden İstiklal Gazetesi köşe yazarı Ali Osman Önder bu konuyu köşesinde yazınca olay daha büyüdü.
Ali Osman Önder olayın başlangıcını şöyle anlattı:
“Savcıların ve hakimlerin de mağdur olduğunu ifade edenler var. Mağdur olmayan neredeyse yok. Küçük bir ilçede devasa bir karargah ve paravan oluşturulmuş. Bu paravan küçük ilçede yaşandığı için dışarıya sızmadan yürümüş, yürütülmüş. Fakat çıkan paranın miktarı çok büyük. Bu anlatılanlar Sinop Durağan İlçesi’nde yaşanıyor. Bir araç filo şirketi Durağan’a kısa sürede bir yer açıyor. 2021’in sonlarında 2022’nın başlarında birden ortaya çıkarak bölgenin bilinen yüzleriyle bir araya geliyor, fotoğraflar çektiriyor, araba tanıtımları yapılıyor. Bu sayede halkın, esnafın güvenini kazanıyor. Fotoğraf karelerinde kendisine araç satılan, hediye edilen veya ucuz araç verilen siyasiler, bürokratlar var. Bunlara verilen araçlar halkta bir güven oluşturuyor. Herkes varını yoğunu ucuz araç vaadiyle olduğu gibi firmaya yatırıyor. Ruhsatsız yüzlerce sıfır aracı ilçe merkezine tırlarla akın akın getiriyor ve ilçe halkı da bu duruma çok seviniyor. Hem yatırım düşüncesi, hem ucuz araç sahibi olma hayali, hem de dostane ilişki görüntüleri. Firma getirdiği araçlarla reklamlarında piyasanın altında çok ucuza sıfır arabalar sattığını ve araç sahibi yaptığını duyuruyor. Hatta İlçe Jandarma Komutanlığı’na dron hediye ediliyor. Bunlar gizli saklı şeyler değil. Firma bunları sosyal medya hesaplarında sık sık paylaşıp insanların gözünde bir imaj oluşturarak ‘Devletin kurumlarının yanındayız’ mesajı veriyor.”
Bu tarzla milletin güvenini kazan kişilerin Diyanet personeli olduğunu belirten Ali Osman Önder, “Firma sahipleri görünürde iki kişi. ‘CNGZ Otomotiv’ sahipleri H. C ve A. C. isimli kişiler. Bu isimler yakın zamana kadar Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde personel iken ücretsiz izne ayrılıyorlar, daha sonra sistem kurunca ticarete atılıp istifa ediyorlar. Mağdurların genel iddiası ve ifadesi bu şekilde. Firma, ruhsatsız sıfır arabaları kiralama şirketlerinden alarak 6 ay, 12 ay, 18 aylığına kiralayarak ilçeye getiriyorlar ve hayali olarak satışa sunuyorlar. İlçede yüzlerce insana ucuz araba vaadiyle bu araçlar satılıyor. Ucuz ve sıfır araba hayali diğer illere de sıçrıyor ve illerden Durağan’a insanlar gelmeye başlıyor. Arabalarını alanlar, paralarının tamamını yatırıyor. Arabası verilmeyenlerden ise yüklü miktarda kaporalar alınıyor. Daha sonrasında bu araçların kiralık oldukları ortaya çıkınca olay patlak veriyor. 1 kişi, 2 kişi, 3 kişi derken ilçede köylüsünden esnafına kadar, milli eğitim müdüründen, okul müdüründen kaymakamına kadar yüzlerce insanın parasının buhar olduğu ortaya çıkıyor. Bu süreç ilk önce 2021 yılında bayiden sıfır araç kampanyası diye başlıyor. O tarihlerde kaymakam, savcı, bazı belediye başkanları da firmaya güvenerek bu araçlardan alıyor. Paralarını yatıranlar için bu durum güven imajı oluşturuyor” diye yazdı.
Yazıdan çarpıcı bir başka paragraf şöyle:
“Bu kişiler sıfır araçları değerinin 50 bin, 100 bin lira altında insanlara satıyorlar. Fiyatı piyasa değerinin altında olunca insanlar 5-6 araç almak için bile para veriyorlar. Ancak araçlar gelmeden paraları peşin olarak alıyorlar. Bazılarından yüklü miktarda kapora alıyorlar. Önceden araçlar paralarını peşin verenlere teslim ediliyor. Daha sonra parasını peşin verenlere araçlar verilmiyor. Araçları veren şirketi arayan mağdurlar, araçların kiralama şirketine ait olduğunu anlıyor. Araçları verilen kişileri ise belli bir süre sonra araç kiralama firması arayarak sürelerinin dolduğunu söylüyor.”
Olayın ortaya çıkışını Ali Osman Önder şöyle yazdı:
“Sonrasında akın akın insanlar ne kadar birikimleri varsa sıfır araçları alabilmek için bu firmanın hesabına yatırıyor. Araçlar önce filo şirketlerine satılıyor, orada bir süre bekletiliyor. Yasal süre dolduktan sonra satış devri yapılıyor. Araç alacaklar 3,5 ay önce parasını peşin olarak yatırıyor. Bu görüntü cazip gelince kampanya, civar illere de sıçrıyor. Durağan’a bir çok ilden araç almak için gelenler paralarını yatırdıktan sonra beklemeye geçiyor. Filmlerde bile görülmemiş bu olay Durağan ilçesiyle de sınırlı değil. Boyabat, Sinop, Çorum, Tokat, Samsun, İstanbul ve dahası da olduğu söyleniyor. Mağdurlar bulundukları şehirlerde dolandırıldıklarına ilişkin adliyelere giderek konuyla ilgili suç duyuruları, icra davaları ve başvuruları yapıyorlar. Tüm parasını bu firmaya yatıran mağdurlardan biri de Av. (S. Ö.) Firmanın siyasi ve bürokratlarla olan görüntü ve referanslarına güvenerek, firmaya sahip olmadığı sıfır aracın parasını yatırıyor.”
Olay şimdi yargıya taşındı. İlçede her kesimden insan şu an mağdur durumunda.