Çin’in ‘cahiliye dönemi’ bugün nüfus artışına engel: 324 milyon kadına zorla spiral takılmıştı
340 milyar dolarla dünyanın en borçlu emlak şirketi olan Evergrande, ABD’de iflas koruma başvurusunda bulundu. Çinli şirket, Hong Kong, Cayman Adaları ve İngiliz Virgin Adaları’nda devam eden yeniden yapılandırma görüşmelerinin tanınmasını istiyor.
2021 yılında temerrüde düşen ve son iki yılda toplamda 81 milyar dolar zarar eden Evergrande, ABD’de iflas koruma başvurusunda bulundu. 340 milyar dolarlık borca sahip olan Evergrande’nin vadesi gelen tahvil borçlarını ödeyemeyerek temerrüde düşmesi, Çin’de emlak sektöründe likidite krizini de tetiklemişti.
Dünyanın en borçlu emlak şirketi Evergrande ile yapılandırma anlaşması imzalayan uluslararası kreditörlerin elinde milyarlarca dolarlık şirket tahvili bulunuyor. Ayrıca kaynaklara göre şirket, yaklaşık 19 milyar dolarlık dış borca da sahip.
Evergrande’nin ülke dışındaki temsilcisi Jimmy Fong’un imzasıyla New York’ta yapılan iflas koruma başvurusu, ABD iflas yasasının, yeniden yapılandırma sürecinden geçen ABD dışındaki şirketleri, onları dava etmeyi veya ABD’deki varlıklarını dondurmak isteyen alacaklılardan koruyan 15’nci bölümü kapsamında yapıldı. Çinli şirket, Hong Kong, Cayman Adaları ve İngiliz Virgin Adaları’nda devam eden yeniden yapılandırma görüşmelerinin tanınmasını istiyor.
Evergrande temsilcilerinin bu ay Hong Kong’da yapılandırma anlaşmasını görüşmek için yabancı alacaklılarla masaya oturması bekleniyor.
Şirketin eski CEO’su Xia Haijun, ülkenin emlak piyasasını altüst eden bir zamanlar 300 milyar dolar olan borcun ödenmesi için yeniden yapılandırma anlaşması yapmaya hazırlandığı sırada yan kuruluşlara para aktarması nedeniyle görevini bırakmıştı.
Çin’in emlak ayağı koptu kopacak
Çin’in son dönemlerde bir başka emlak devi olan Country Garden ile varlık yöneticisi Zhongrong’un, vadesi gelen borçlarını ödeyememesi ülkede ve küresel piyasalarda endişelere neden olmuştu. Deflasyon, ihracat düşüşü ve yüksek genç işsizliği ile karşı karşıya olan Pekin yönetimi, ekonominin dörtte birinden fazlasını oluşturan inşaat sektöründeki krizin yayılmasından tedirgin.
Çin’in Ulusal İstatistik Bürosu (UİB), ülkenin gayrimenkul yatırımlarının son 7 ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,5 gerilediğini bildirmişti. Ülkede sabit sermaye yatırımlarının beşte birini oluşturan, ekonomik büyümeye yüzde 14 katkı sağlayan ve gayrimenkul sektöründeki kredi ve finansman problemlerinin salgın döneminde yatırımların durmasıyla derinleştiği söylentiler arasında yer alıyordu.
Blackrock 358,5 milyon dolar, Allianz 301 milyon dolar Country Garden tahvili tuttuğunu açıkladı. Daha önce HSBC 343,6 milyon dolar, Fidelity ise 187,1 milyon dolar Country Garden tahvili pozisyonu olduğunu açıklamıştı.