Boş eve ek vergi müteahhitleri vuracak
Fahiş kira artışlarını frenlemek için ortaya konan uygulamalar ev sahipleri tarafından deliniyor. Ev sahiplerinin yeni oyunu 'paylaşımlı ev' oldu. 3+1 bir evde odalara ranza koyan ev sahipleri 6, 4 ve 2'şer kişilik olmak üzere ortalama 8 kişiye kiraya veriyor. Odalarda kişi başı ücret 3 bin 500 TL.
Son bir yılda iyice rayından çıkan konut kiralarına karşılık ortaya konan uygulamalar, ev sahiplerini durdurmaya yetmiyor. Bazı ev sahipleri bu kez konutundan daha fazla kazanç elde etmek için kaçak pansiyon işletmeciliğine soyundu.
Başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin hemen her ilinde yüzlerce ilan veren ev sahiplerinin oda kiralaması yeni bir boyuta taşındı. 3+1 bir evde odalara ranzalar koyarak, 6, 4 ve 2’şer kişilik olmak üzere ortalama 8 kişiye kiraya veren ev sahipleri, ‘paylaşımlı ev’ adı altında kaçak pansiyonculuk yapıyor.
Sabah gazetesinin haberine göre, elektrik, su, doğalgaz giderleri dahil İstanbul’da 6 kişilik odalarda kişi başı 3 bin 500 TL, 4 kişilik odalarda 4 bin TL, iki kişilik odalarda kişi başı ise 5 bin TL talep ediliyor. 3+1 evinin bir odasına altı, diğerine 4, ötekine de 2 ranza koyuyor. Hal böyle olunca, 6 kişilik odadan 21 bin TL, 4 kişilik odadan 16 bin TL, iki kişilik odadan 10 bin TL olmak üzere bir daireden toplam 47 bin TL kazanç sağlanıyor.
Bölgede ortalama kiraların 15-20 bin TL olduğu düşünüldüğünde ev sahibi fazla kârını cebine koyuyor. İzmir, Ankara gibi Türkiye’nin diğer büyükşehirlerinde de yaygınlaşan kaçak pansiyonculukta ücretler İstanbul’un yüzde 30-40 altında. Herhangi bir işletme belgesi olmayan, güvenlik zafiyetinin yaşandığı ve vergi kaçırılan bu evler her geçen gün yaygınlaşıyor.
Online ilan platformlarında yüzlerce ilan ‘paylaşımlı ev’ başlığı altında pazarlanıyor. Bakırköy’de 2+1 evin sahibi, 6, 4 ve iki kişilik odalarının bulunduğunu söyledi. Evin salonunda 6 ranzanın bulunduğunu aktaran ev sahibi, “Diğer odada 4, küçük odada da iki ranzamız bulunuyor. 6 kişilik ve 4 kişilik odamızın fiyatı 3.500 TL” dedi. Mülk sahibi olduğunu anlatan kişi, “Burası bir aile apartmanı. O nedenle bir sorun yaşamak istemiyoruz. Sizden girişte sabıka kaydı talep edeceğiz. Elektrik, su ve doğalgaz bize ait. Evin temizliği, yemek vs işleri sizin” diye konuştu. Burada işletmecilik yapıldığı ve bir işletme belgesi olup olmadığı sorulduğunda ise “Burası benim evim. 6 yıldır bu şekilde kiralıyorum. Kimseyi bağlamaz. Bu yıl çok yüksek talep var. Yeni ev arıyorum. Orayı kiralayıp bu şekilde vereceğim” dedi.
Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Hakan Akdoğan, konut sorunu arttıkça bu tür yasal olmayan durumlarda artışın görüldüğünü söyledi. Akdoğan, “Bu bir işletmecilik faaliyeti. Hem güvenlik açısından hem de vergi açısından çok büyük bir kaçak var. Sizin bir yurtta başınıza bir şey gelse yurt sahibi sorumlu ya da otelde aynı şekilde otel sahibi ya da müdürü sorumlu olur. Burada aynı evde yaşadığınız yabancı biriyle bir sorun yaşasanız bunun sorumlusu kim olacak? Ayrıca ciddi bir vergi kaybı. Buna yönelik denetimlerin acilen artırılması gerekiyor. Aksi durumda sorun giderek büyüyecek” dedi.