Platformer: Twitter, Google’a faturalarını ödemiyor
Yapay zeka yarışı hız kaybetmeden sürerken, şirketler de kendilerini bir şekilde ön plana çıkarmak için yeni adımlar atıyor. Google da yapay zekanın yaşam koçluğu alanında eksik kaldığını fark etmiş olacak ki hayatımızı nasıl yaşamamıza dair talimatlar verecek bir sistem üzerine çalışıyor.
Yapay zeka teknolojisi geliştirmek için bu yılın başlarında Microsoft ve OpenAI gibi rakipleriyle yarışa giren Google, araştırmalarına ivme kazandırmanın yollarını arıyordu. Google nisan ayında Londra’daki araştırma laboratuvarı DeepMind ile Silikon Vadisi’nde kurduğu yapay zeka ekibi ekibi Brain’i birleştirdi. Şimdiyse DeepMind ve Brain, talimatlar verilerek her alanda ortaya bir iş çıkarmayı başaran üretken yapay zekayı kişisel yaşam koçuna dönüştürebileceği iddiasıyla yeni araçları test ediyor.
New York Times’ın haberine göre DeepMind, kullanıcılara yaşam tavsiyeleri, fikirler, planlama talimatları ve özel ders ipuçları verecek araçlar da dahil olmak üzere en az 21 farklı türde kişisel ve profesyonel görevi yerine getirmek için üretken yapay zeka ile çalışıyor. Proje, Google’ın yapay zeka alanında öne çıkma çabasına ve kritik işlerde yapay zeka sistemlerine güvenme konusunda artan azmine işaret ediyor.
Bu yeni araştırmaya ilişkin haberler, Google’daki yapay zeka uzmanlarının daha geçen aralık ayında kullanıcıların sohbet robotlarının yaşam tavsiyelerini almalarının bir sonucu olarak ‘sağlığında azalma’ ve ‘hareketliliğinde kayıp’ yaşayabileceklerini söylemesinden aylar sonra geldi. Bu sırada Google sohbet robotu Bard’ın kullanıcılarına hukuki, finansal ya da tıbbi tavsiyelerde bulunması da yasaklanmıştı.
Ancak şimdi, bu olayların üzerinden daha bir yıl bile geçmeden Google önceki ihtiyatını elden bırakacak gibi görünüyor. Yapay zeka yaşam koçluğu konusunda eksik kalmış olacak ki Google, etik açıdan tartışmalı olsa da kendini bu alanda geliştirmeyi umuyor.
DeepMind’ın anlaşmalı olduğu Scale AI firmasındaki araştırmacıların projeyi test etmek için çalıştığı ve bunu yapmak için çeşitli alanlarda doktoraları olan 100’den fazla uzmandan da dahil olmak üzere büyük işçi ekipleri oluşturduğu bildirildi. Google’ın yapay zekasının yardımcı olabileceğine inanılan soru türlerinin bir örneğine ulaşan NYT, bu sorular arasında düğünde nasıl davranılacağıyla ilgili acil bir soruya rastladıklarını söylüyor.
Google’ın ayrıca bütçe, yemek planı ve egzersiz rehberi gibi planlayıcılara ek olarak bir özel ders aracı üzerinde çalıştığı belirtiliyor. Ancak şirketin bu araçlardan herhangi birini kullanıp kullanmayacağı henüz belli değil. Google DeepMind, değerlendirme sürecinin ‘güvenli ve faydalı teknoloji geliştirmede kritik bir adım’ olduğunu ve ‘her an’ bu türden değerlendirmelerin devam ettiğini belirterek çabalarının haklılığını savundu.
Peki Google’ın öne çıkmak için etikliğini kendisinin de tartıştığı bir yola girmesi mantıklı mı? Neredeyse bütün büyük teknoloji şirketi bir süredir gelişmiş, kapsamlı bir yapay zeka asistanı geliştirmek için çabalıyor. Ayrıca insanlığın zaten sahip olduğu teknolojilerle yarı yarıya otomatikleştiği de bariz bir gerçek. Sağlıklı olsun ya da olmasın gerçek olmayan, insanı taklit eden yapay zeka programlarından gerçek hayatla ilgili seçimler yapmasını istemek, teknolojiye bağlı yaşamlarımızın varacağı bir sonraki evre gibi görünüyor.