VoiceUp A Capella Festival yarın başlıyor. 27 Ağustos'a kadar 550'den fazala müzisyen bu özel buluşma için İstanbul'da olacak. İlk kez gerçekleştirilecek bu özel etkinlik dizisini Chromas ile tanıdığımız festivalin sanat direktörü Başak Doğan ile konuştuk.
İstanbul yeni bir festivale ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Yarın başlayacak olan Denizbank VoiceUp A Capella Festival kapsamında 27 Ağustos’a kadar İstanbul 550’den fazla müzisyeni ağırlayacak. Dünyanın farklı coğrafyalarından koro müzisyenlerini İstanbul’daki pek çok mekânda izleyebileceğimiz bu özel buluşma ilk kez üstelik tamamı ücretsiz gerçekleşiyor. Festivaller bakımında durgun sayılabilecek bir dönemde müzikseverlerle buluşacak bir dizi konser bu yönüyle de güzel bir tesadüf olsa gerek. Sadece konserlerin değil panellerin de düzenleneceği bu etkinlik dizisini bu büyük buluşmanın sanat direktörlüğünü üstlenen koro şefi Başak Doğan ile konuştuk.
Başak Doğan, Chromas korosuyla Türkiye’nin yanı sıra yurt dışında da büyük ilgi uyandıran işlere imza attı. Yurt dışında Türkiye’yi temsil eden şef, kurudğu Vokal Akademi ile de Türkiye’de koro kültürünün gelişmesi için emek sarf ediyor. Yarın başlayacak olan VoiceUp A Capella Festival’ın ortaya çıkışı ve hedeflerini sorduğumuz Doğan şöyle cevap verdi: “Yıllardır bu festival üzerine çalışıyoruz. Amacımız çok sesli a capella koro müziğini daha çok insanla buluşturmak, janra’lar arası geçişkenliğe bu türü de dahil etmek, yurt dışından uzman isimlerle bizim sanatçılarımızı buluşturarak bu alanda gelişmeye yol açmak. Festival bu hedefleri ve hayalleriyle birlikte yıllardır gündemimizdeydi, fakat kaynak arayışındaydık. Tam da bu noktada festivalimizin isim sponsoru bize, yurt dışından bu özgün ve önemli isimleri getirmemizi sağlama konusunda desteğini sundu. Diğer tüm destekçi marka, mekan ve gönüllü ekiplerimiz sayesinde bugün festivalimiz gerçekleşiyor. Aslında kar amacı gütmeyen, alışılmışın dışında bir modelle festival yapıyoruz. Bu festival şehrimize ve ülkemize bir hediye olacak.”
TikTok gibi sosyal mecralarda a capella müziğin yükselişi, ülkemizde çok sesli koroların sayısının artışıına etki ettiğini söyleyen Başak Doğan, artan ilgiden memnun. VoiceUp A Capella Festival da bu artan ilginin bir ürünü olsa gerek. Ancak yine de katedilmesi gereken mesafe olduğunu vurgulayan Doğan, insanlara koro müziğinin ne olduğunu anlatmaları gerektiğini söyledi.
İlk kez gerçekleştirilen bir etkinlik dizisi olan VoiceUp A Capella Festival, buna rağmen oldukça kalabalık bir müzisyen grubunu İstanbul’da ağırlayacak. Bunlardan biri de alanında en önemli topluluklardan biri olarak kabul edilen The Real Group. Festival kapsamında bizi nelerin beklediğini sorduğumuzda ise Doğan, sahnede olacak isimleri büyük bir heyecanla sayıyor: “Evet! The Real Group bu alanda yapılan çalışmaların öncüsü sayılır. 40 yıllık çok başarılı çizgisi olan bir grup, kurucuları Peder Karlsson da özel bir atölye sunacak festivalde. “Gündüzleri uzman isimlerin atölyeleri olacak, akşamüstlerinde bazı günler açık şarkı söyleme etkinlikleri gerçekleşecek, akşamları da şehrin değerli konser salonlarına yayılarak yerli ve yabancı koroların konserlerini izleyeceğiz.”
Festival, yurt dışından toplulukların yanı sıra Anadolu’nun dört bir yanından grupları da İstanbul’da ağırlayacak. VoiceUp A Capella Festival sanat direktörü Başak Doğan’ı en çok heyecanlandıran noktalardan da biri bu. Heyecanını dile getiren Doğan: “Türkiye’nin dört bir köşesinden müzik öğretmenlerinin KoroTürkiye olarak festivale katılacak. Bir hafta boyunca tüm atölyelerden, gelen şeflerden öğrendiklerini, dinledikleri korolardan ilhamlarını kendi şehirlerine götürecekler, ülkenin her bir köşesinde buradaki bu büyük buluşmanın ilhamıyla yeni müzikler yaratılacak, daha fazla şarkı söylenip, hatta yeni korolar kurulacak. Bu yüzden festivalimiz gibi buluşmalar, farklı ülkelerden bambaşka kültürlerden kişilerin yan yana gelip şarkı söylemesi çok kıymetli.” dedi.
25 Ağustos Perşembe günü, 15 30 – 17 30 saatleri arasında, kadınların yaratıcı alanda eşit fırsatlara sahip olmasını desteklemek ve çok sesli müzik alanında toplumsal cinsiyet kaynaklı eşitsizlikleri masaya yatırmak için “Müzikte Kadın Liderler” başlıklı özel bir panel düzenleyeceklerini hatırlatan Doğan, festivalin sosyal sorumluluk yönünün de altını çizdi. Koro müziğine kadınların daha çok ilgi gösterdiğini söyleyen Doğan, buna rağmen kadın koro şefi sayısının çok düşük seviyelerde kaldığını da vurguluyor.
Tüm başlayan festivaller için kazasız belasız bir biçimde etkinlikleri sona erdirmek kuşkusuz önemli bir başarıdır. Üstüne bir de yoğun katılım sağlanırsa ne âlâ. Ancak önem arz eden bir diğer konu da sürdürülebilirlik. Başak Doğan da bu noktada sponsorların desteğinin önemine değiniyor: “DenizBank Voice Up A Capella Festival , iki yılda bir düzenlenecek. Biz toplumsal olarak da bizi geliştirmeye olanak sağlayacak çok sesli koro müziğini daha geniş kitlelere duyurmayı hedefliyoruz. Bu tür projelerin daha çok kaynak sağlayıcılar tarafından desteklenmesi gerekiyor. Biz isim sponsorumuz sayesinde bu denli özgün isimleri line-up’ımıza dahil edebildik. Bu buluşmaları, sonraki yıllarda da sürekli kılmak çok önemli. Yani desteğe her zaman ihtiyaç var.”
27 Ağustos’a kadar Cemal Reşit Rey, Kırım Kilisesi, İTÜ Maçka Amfileri ve Mustafa Kemal Amfisi, Arter Sevgi Gönül Oditoryumu ve Arka Bahçe, Vosgeperan Ermeni Kilisesi, Maçka Parkı, Vokal Akademi ve DenizBank Genel Müdürlüğü gibi farklı mekânlarda izleyiciyle buluşacak olan festivalin yer seçimleri de dikkat çekici. Dünyanın dört bir yanından gelen özel seslerle koro müziğini deneyimleyeceğiniz festivali kaçırmamanızı tavsiye ediyoruz. Üstelilik tüm etkinlikler ücretsizken…