Bahreyn’in en büyük güneş enerjisi santralını Türkler yapacak

Bahreyn'in 60 milyon dolarlık güneş enerjisi santralı projesini Körfez'de sürdürülebilir enerji yatırımları fırsatı arayan Türk şirketi Getaş hayata geçirecek. Şirket santralı kuracak, işletecek ve 20 yıl süreyle Bahreyn'e elektrik satacak.

Ekonomi 22 Ağustos 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Gestaş Group, ürettiği elektriği Bahreyn'e kilovatsaati 4,30 dolar/sentten satacak.

Körfez ülkelerinden Bahreyn’de sürdürülebilir enerji alanında yatırım fırsatları arayan Getaş Group, ülkenin en büyük güneş enerjisi santralı (GES) projesini hayata geçirecek. 60 milyar dolarlık santralın kurulumu, bakımı ve 20 yıllık işletmesi Getaş tarafından üstlenildi.

Bahreyn’deki GES’in kurulu kapasitesinin 72 megavat seviyesinde olacağını söyleyen Getas Group Yönetim Kurulu Başkanı Aykut Erdoğan bölgenin ihtiyacı ve arazilerin uygun olması nedeniyle sonraki aşamada bu yatırımın 200 megavat seviyesine çıkarılabileceğini söyledi. Proje kapsamında, Formula 1 pistinde, Bahreyn Üniversite Kampüsü ve Al Dana Gösteri Merkezi’nde yer alan otoparkların çatılarına, Bahreyn Üniversitesi kampüsündeki arazilere, fuar alanı çatılarına GES kurulumu yapacaklarını vurgulayan Erdoğan, şunları söyledi:

“Güneş panellerini panel üreticisi Tayvanlı ortağımızdan tedarik edeceğiz. Buradan gelecek her bir panelin kapasitesi 700 wat seviyesinde. İhale şartnamesinde panellerin kapasitesi 540 wat olarak belirlenmişti. Biz biraz daha teknolojik ve yüksek kapasiteli panel kullanmayı tercih ettik. Bu panel tercihimiz bile mevcut yatırımın kapasitesini artıracaktır.”

Santralın ana yatırımcısı Getas. ancak ihale koşulları gereği Bahreyn’deki  GETAS Gulf Solar Energy Company şirketi kurulmuş. Erdoğan “Türk mühendisler burada çalışacak, bu konuda taviz veremeyiz. Saha çalışmalarında ise yerel istihdamdan faydalanacağız. Kasımda ilk kazmayı vuracağız, proje 18 ayda tamamlanacak” dedi.

Uzayda güneş enerjisi santralı kurup elektriği dünyaya iletmek mümkün mü?Uzayda güneş enerjisi santralı kurup elektriği dünyaya iletmek mümkün mü?

Türkiye’nin Manama Büyükelçiliği de anlaşmayı bir sosyal medya mesajıyla duyurdu:

 

20 yıl elektrik satacak

Erdoğan, kurulumdan sonra 20 yıl boyunca santralin işletmesinin, bakımlarının kendileri tarafından yapılacağını ve üretilen elektriğin kilovatsaati 4,30 dolar/sentten Bahreyn’e satılacağını söyledi.

Ülkenin istikrarlı bir yönetime sahip olmasının yabancı yatırımcılar için Bahreyn’i çekici hale getirdiğini aktaran Erdoğan, “Bahreyn diğer Arap ülkelerine göre yönetimdeki istikrar anlamında biraz daha farklı olduğu için bu ülkeyi seçtik. Güneş enerjisi santrali yatırımları konusunda Körfez ülkelerini hedef belirledik. Körfez ülkeleri, güneş gibi enerji kaynakları, lokasyon ve yatırım ortamı açısından avantajlar sağlıyor. Körfez ülkelerine ilgimiz sürüyor. Körfez’de yer alan başka ülkelerle de güneş santrali yatırımları için görüşmeler yapıyoruz” dedi.

Güneş ve rüzgara 18 milyar dolarlık yatırım geliyorGüneş ve rüzgara 18 milyar dolarlık yatırım geliyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.