Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ferhat Gürüz, Türkiye'den ocak-temmuz döneminde 1 milyar 892 milyon dolarlık yaş meyve sebze ihraç edildiğini söyledi. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin kuru meyve ve mamulleri ise ülkeye 142 milyon dolar getirdi.
Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ferhat Gürüz, yaptığı açıklamada, temmuz ayında ülke geneli yaş meyve sebze ihracatının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 27 artışla 197,1 milyon dolara ulaştığını belirtti.
Gürüz, temmuzda Almanya, Rusya ve Hollanda’nın en fazla ihracat yapılan ülkeler olduğunu bildirerek, “Ocak-temmuz dönemindeki sektör ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18 artışla 1 milyar 892 milyon dolar düzeyine ulaştı” dedi.
Sektörün temmuzda 192 bin 700 ton ürünü uluslararası pazarlarda değerlendirdiğini aktaran Gürüz, bu dönemde en fazla dış satımın kiraz-vişne, şeftali ve kayısı gruplarında gerçekleştiğini söyledi.
Kuru meyvede 142 milyon dolarlık ihraç getirisi
Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Çıkmaz ise açıklamasında, bölgede sektörün ihracatında düşüş yaşandığını belirtti.
Çıkmaz, ürün bazlı en fazla Antep fıstığı ihracatının düştüğüne dikkati çekerek “Bölgemizin ocak-temmuz dönemindeki ihracatı 142 milyon 361 bin dolar oldu. Ürün bazlı en çok geliri kayısı oluşturdu. Söz konusu dönemde kayısıdan 61 milyon 299 bin dolar kazanıldı. Kayısıyı Antep fıstığı takip etti” dedi. Mehmet Çıkmaz, 2022 yılında bölgeden toplamda 331 milyon dolarlık kuru meyve ihracatının gerçekleştirildiğini açıklamıştı.