Bank of America’dan dört Türk bankası için ‘al’ tavsiyesi
İş Bankası, aralarında Şişecam, TSKB ve İş Gayrimenkul gibi milyarlarca dolar değerindeki şirketlerin de bulunduğu toplam 147 iştirakinin paylarını, bankanın yüzde 100 bağlı ortaklığı şeklinde yeni kurulacak anonim şirkette toplama kararı aldı. İşlemin yıl sonundan önce tamamlanması planlanıyor.
İş Bankası, aralarında Şişecam, TSKB ve İş Gayrimenkul’ün de bulunduğu tüm iştiraklerinin paylarını, bankanın yüzde 100 bağlı ortaklığı şeklinde yeni kurulacak bir anonim şirkette toplama kararı aldı.
İşlemin yıl sonundan önce tamamlanmasının planlandığı belirtilen basın açıklamasında, kurulacak yeni yapı ile dünyada ve Türkiye’de hemen hemen her alanda yaşanan hızlı değişimin gerektirdiği sistematik bir yaklaşımla, daha odaklı ve stratejik bir yönetim anlayışına geçilmesinin planlandığı belirtildi.
Açıklamaya göre ayrıca iştirakler arasındaki sinerjinin artırılması, iştiraklerin yüzde yüz konsantrasyonla tam zamanlı ve daha dinamik bir biçimde yönetilmesi, artan verimlilikle iştirak portföyünde değer yükselten ve kârı maksimize eden rekabetçi bir performans ortaya konulması hedefleniyor.
Açıklamada dikkat çekilen diğer konular ise şöyle:
-Kuruluş misyonu doğrultusunda sadece bankacılık faaliyetleriyle değil, iştirakleri kanalıyla ekonominin pek çok alanına katkı sunan İş Bankası, aynı anlayışla, kuracağı şirketle yeni faaliyet alanlarına girerek stratejik yatırımlar yapmaya ve ülke ekonomisine destek vermeye devam edecek.
-İştirak portföyünün zenginleştirilmesini ve optimizasyonunu beraberinde getirecek olan yapılanmayla, İş Bankası’nın özkaynak kârlılığı ve piyasa değerinin artırılması için ilave güçlü bir alan da yaratılmış olacak.
-Kolaylaştırılmış usulde iştirak yoluyla kısmi bölünme metoduyla gerçekleştirilecek yeni yapılanma nedeniyle Banka sermayesinde, finansallarında ve hissedarlık yapısında herhangi bir değişiklik oluşmayacak.
Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) bölünme işlemlerine ilişkin olarak yapılan açıklamada ise şöyle denildi:
“İştirak portföyümüzün ikinci yüzyılımıza başlarken tam bir konsantrasyon ve artan grup sinerjisiyle daha etkin, dinamik ve verimli yönetilmesi, yeni faaliyet alanlarında stratejik yatırımlar yaparak sürdürülebilir büyümeye katkıda bulunacak bir yapı oluşturması hedefiyle ve nihai noktada genel kurulumuzun onayına tabi olmak üzere bankamız mülkiyetinde bulunan bağlı ortaklıklarımızdan,
– Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş. sermayesindeki %50,93 oranındaki,
– Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş. sermayesindeki %47,68 oranındaki,
– İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş. sermayesindeki %65,74 oranındaki,
– İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. sermayesindeki %52,06 oranındaki,
– Trakya Yatırım Holding A.Ş. sermayesindeki %100,00 oranındaki,
– Milli Reasürans T.A.Ş. sermayesindeki %87,60 oranındaki,
– Anadolu Hayat Emeklilik A.Ş. sermayesindeki %62,00 oranındaki,
– İş Finansal Kiralama A.Ş. sermayesindeki %27,79 oranındaki,
– İşbank AG sermayesindeki %100,00 oranındaki,
– JSC İşbank sermayesindeki %100,00 oranındaki,
– JSC Isbank Georgia sermayesindeki %100,00 oranındaki,
– Moka Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşu A.Ş. sermayesindeki %100,00 oranındaki,
– İşnet Elektronik Bilgi Üretim Dağıtım Ticaret ve İletişim Hizmetleri A.Ş. sermayesindeki %100,00 oranındaki,
– İş Merkezleri Yönetim ve İşletim A.Ş. sermayesindeki %86,33 oranındaki,
– Kültür Yayınları İş Türk A.Ş. sermayesindeki %100,00 oranındaki paylar ile iştiraklerimizden Arap Türk Bankası sermayesindeki yüzde 20,58 oranındaki payın Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 19-20. Maddeleri, Türk Ticaret Kanunu’nun 159-179. maddeleri, bankaların birleşme, devir, bölünme ve hisse değişimi hakkında yönetmelik, Sermaye Piyasası Kanunu ve Sermaye Piyasası Kurulunca yayımlanan II-23.2 sayılı Birleşme ve Bölünme tebliği hükümlerine ilgili diğer mevzuat çerçevesinde Birleşme ve Bölünme tebliğinin 17. maddesinde düzenlenen ‘iştirak modeliyle kolaylaştırılmış usulde kısmen bölünme’ yöntemiyle bankamızın yüzde 100 bağlı ortaklığı şeklinde yeni kurulacak bir anonim şirkete devredilmesi konusunda genel müdürlüğümüz yetkili kılınmıştır.”
İş Bankası’nın yeni bir holding altında toplamayı kararlaştırdığı şirketlerin bazıları İstanbul Borsası’nda işlem gören, piyasa değerleri milyarlarca dolar olan şirketler. Bu şirketlerden bazılarının cuma günü borsa kapanışına göre piyasa değerleri şöyle: Şişecam 5,92 milyar dolar, Anadolu Sigorta 718 milyon dolar, İş Yatırım Menkul Değerler 2,19 milyar dolar, İş GYO 665 milyon dolar, Anadolu Hayat Emeklilik 624 milyon dolar, TSKB 743 milyon dolar. Bu şirketlerin çoğunda İş Bankası’nın yüzde 50 ve üzerinde payı var. İş Bankası’nın piyasa değeri ise 7 milyar 37 milyon dolar.
Açıklamada, kolaylaştırılmış usulde iştirak yoluyla kısmi bölünme metoduyla gerçekleştirilecek yeni yapılanma nedeniyle banka sermayesinde, finansallarında ve hissedarlık yapısında herhangi bir değişiklik oluşmayacağı bildirildi. Bankanın yönetim kurulunun yetki vermesiyle başlayan sürecin, gerekli onay ve izinlerin ardından yıl sonuna kadar tamamlanması öngörülüyor.