Boş kiralık kasa kalmadı: Yeni yastık altı oldu
İş Bankası'nın tüm iştiraklerini holding çatısı altında toplama projesi büyük heyecan yarattı. Ancak projenin doğuş öyküsü 2003'e kadar uzanıyor. O tarihte böyle bir projenin tüm çalışmaları tamamlanmış ve grup içinde yeni holdingin adının ‘İş Holding’ olacağına ilişkin söylentiler ayyuka çıkmıştı.
Cuma gecesi Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamayla duyurulan İş Bankası’nın tüm iştiraklerini holding çatısı altında toplama projesi büyük heyecan yarattı. Ancak projenin doğuş öyküsü 2003 yılına kadar uzanıyor. O tarihte böyle bir projenin tüm çalışmaları tamamlanmış ve grup içinde yeni holdingin adının “İş Holding” olacağına ilişkin söylentiler ayyuka çıkmıştı. Hatta ortalarda Morgan Stanley analistlerinin yazdığı ‘If İşbank was İş Holding” başlıklı bir de rapor dolaşıyordu.
Adının açıklanmasını istemeyen eski bir üst düzey yöneticinin verdiği bilgiye göre, hedef o zaman da iştirakleri hem finansal hem mali hem de yönetsel anlamda etkin bir yapıya kavuşturmaktı. Ancak o zaman irade konulamadığı için gerçekleşememişti. “Görünen o ki şimdi irade konmuş ve iyi de olmuş” diyen yetkili bu yapılanmanın orta ve uzun vadede çok olumlu sonuçlarının görüleceğini belirtiyor. Ortaya çıkacak yeni yapının piyasa değeri ile ilgili rakam vermenin şimdilik mümkün olmadığına dikkat çeken yetkili, “Ancak böyle bir karar alındığına göre yönetim tarafından halka açık olmayan şirketlerin değerlemesi de yaptırılmıştır” diye ekliyor.
1 Nisan 2011-31 Mart 2019 yılları arasında İş Bankası Genel Müdürü olarak görev yapan Ersin Özince, bankanın 85. kuruluş yıldönümü olan Ağustos 2009’da Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, bankanın bir ”holding” yapılanmasının yararlı olabileceği düşüncesinde olduğunu belirterek, bu konuda banka icra organının her türlü hazırlığını yaptığını, hissedarların böyle bir karar alması durumunda bankanın hiçbir şekilde olumsuz etkilenmeyeceğini söylemişti. Özince, açıklamasında “Finans sektörünün yanı sıra Türkiye’de sanayinin gelişmesine de büyük katkılar sağlayan bankamız, kurulduğu günden bu yana 300’e yakın şirkete iştirak etmiştir. Portföy yapısı zamanla sadeleşmiş olan bankanın, Aralık 2022 itibarıyla finans, cam, enerji, teknoloji ile sağlık ve hizmet ana gruplarında faaliyet gösteren 29 şirkette doğrudan ortaklığı bulunurken, doğrudan ve dolaylı olarak kontrol ettiği şirket sayısı 113 olup, 136 şirkette doğrudan ve dolaylı ortaklığı bulunmaktadır” ifadelerine yer vermişti.
İş Bankası, aktif büyüklüğünü Haziran 2023 itibarıyla yıl sonuna göre yüzde 38,2 artırarak 1,9 trilyon TL seviyesine yükseltti ve “Türkiye’nin en büyük özel bankası” olmaya devam etti. İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, 2023 yılının ilk yarı finansal sonuçlarına ilişkin değerlendirmesinde 2024’te 100. yaşını kutlayacak olan bankanın kuruluşundan itibaren ülkemizin ekonomik kalkınmasına katkı sağladığını belirterek, “100 yıla yakın tecrübemizin yanı sıra çağın ihtiyaçlarına uygun yetkin insan kaynağımız, dinamik iş modelimiz, modern ve sağlam teknoloji altyapımızla ekonomiye kesintisiz destek vermeye devam edeceğiz” dedi.
Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine göre, İş Bankası’nın 26 Ağustos itibarıyla piyasa değeri 6,94 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. İş Bankası’nın web sitesinde yer alan bilgilere göre, bankanın hisse dağılımı ise şu şekilde:
• İş Bankası Munzam Sandık Vakfı: %38,20
• Atatürk hisseleri*: %28,09
• Halka açık pay: %33,71
Mayıs 1998’de T.C. Hazinesi’nin İş Bankası’ndaki %12,3 oranındaki payı, başarılı bir halka arz işlemi ile yerli ve yabancı yatırımcılara sunuldu. Bu hisseler bugün Borsa İstanbul’da işlem görüyor.
* Bu hisseler, Atatürk’e ait hisseler olup, Atatürk’ün vasiyeti gereğince Cumhuriyet Halk Partisi tarafından temsil edilmektedir. Bu hisselerin temettü gelirleri ise, yine Atatürk’ün vasiyeti gereğince Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu’na bırakılmış olduğundan, temettü ödemeleri vasiyetname hükümleri ve yasal mevzuat çerçevesinde adı geçen kurumlara yapılmaktadır.