Beyoğlu’nda Masonlar Büyük Locası Derneği’nde yangın
Güney Afrika'nın Johannesburg kentinde beş katlı bir binada yangın çıktı. Göçmenlerin, çetelerin ve normal dairelerin kirasını karşılayamayan Güney Afrikalılar dahil olmak üzere yaklaşık 200 kişinin barındığı binada 74 kişi ölürken, 50'den fazla kişi de yaralandı.
Güney Afrika’nın Johannesburg kentinde beş katlı bir binada çıkan yangının ardından en az 74 kişi hayatını kaybederken, 50’den fazla kişi yaralandı. Yangını söndürme işlemi tamamlandı. Binada yaklaşık 200 kişinin bulunduğu bildirildi.
Yetkililer arama kurtarma çalışmasının yapıldığını ve yanmış cesetleri dışarı çıkardıklarını söyledi. Belediye yetkilileri düzenledikleri basın toplantısında ölenlerden en az 12’sinin çocuk olduğunu bildirdi. Yangının neredeyse herkesin uyuduğu gece saatlerinde çıktığı öğrenildi.
Yangından sağ kurtulan Wiseman Mpepa, CNN International’a yaptığı açıklamada, insanların attığı çığlıklarla uyandığını söyledi. Wiseman binanın kapısı alevlerle kapandığı için penceresini kırıp dışarı çıkmaya çalışmış ama başarılı olamamış. Sonrasında odasında kurtarılmayı beklemeye başlamış. Dumandan etkilenerek bayılan Wiseman nasıl kurtarıldığını ise hatırlamıyor.
Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde kordon altına alınmış binanın çevresinde camları kırılmış pencereler ve binanın çevresine dağılmış giysiler görülüyor.
BREAKING: Death toll in Johannesburg, South Africa building fire rises to 73. At least 40 others have been injured. pic.twitter.com/TQyuovuOyC
— Breaking 4 News (@Breaking_4_News) August 31, 2023
Yangının çıkış nedeni henüz belirsizliğini koruyor ancak olay yerindeki yetkililer bunun kasıtlı olup olmadığına dair herhangi bir açıklama yapmadı. Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, olayı bir ‘trajedi’ olarak nitelendirdi.
Olayın ‘kaçak’ bir binada gerçekleştiği ve içeride yüzlerce kişinin ikamet ettiği belirtildi. Johannesburg’un birçok yerinde ‘kaçak’ binalar bulunuyor. Bu binalarda ev sahipleri tarafından terk edilmiş, çete benzeri grupların ele geçirdiği ve çoğunlukla göçmenler ile normal kiraları ödemekte zorlanan Güney Afrikalılar yaşıyor.
Johannesburg Belediyesi’ne ait olan bina, apartheid döneminde mahkeme olarak kullanılıyormuş. Şehrin Valisi Floyd Brink, binanın istismara uğrayan kadınlar için sığınma evi olarak kiraya verildiğini ancak kira sözleşmesinin sona ermesinin ardından kaçak su ve elektrik bağlantıları kurularak ‘işgal edildiğini’ söyledi.
Wiseman da o binada kardeşleri ve eniştesiyle beraber kalıyordu. Ailesinin nerede olduğunu bilmediğini belirten Wiseman, “Hiçbir planım yok çünkü her şeyimi kaybettim” dedi. İngiliz haber ajansı Reuters’a konuşan bir diğer görgü tanığı Kenny Bupe ise yangın merdiveninin kilitli olduğunu iddia ederek içerideki birçok insanın dumandan dolayı hayatını kaybettiğini aktardı.
Bu tür kaçak konutlar genellikle temel güvenlik kurallarına uymuyor. Yetkililer yangının çıktığı binadaki dairelerin sadece iki ya da üç kişinin yaşamasına uygun tasarlandığını ancak dairelerin çok daha fazla kişiyi barındırmak için uyuma alanlarına bölündüğünü söyledi.
Güney Afrikalılar ‘kaçak bina’ sorununu eleştirerek bu konuda düzenlemeler getirilmesi çağrısında bulundu. Halk, yetkililerin bu sorunla yeterince iyi ilgilenemediğini düşünüyor.
Yangının çıktığı binaya daha önce yapılan bir baskında 140 yabancı uyruklu şahıs tutuklanmıştı. Johannesburg’un eski Belediye Başkanı ve ActionSA Partisi’nin Lideri Herman Mashaba, kaçak binaların ‘hükümetin bilgisi dahilinde’ olduğunu söyleyerek, bazı yetkililerin ‘bu yasa dışı faaliyetlere karıştığını’ iddia etti.