Çin’in kendi vatandaşlarına yönelik seyahat yasağını kaldırmasının ardından Türk turizmciler Mezopotamya bölgesine daha çok turist çekebilmek için Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır’ı kapsayan Altın Üçgen Formülü üzerinde konuşmaya başladı.
Çin’in kendi vatandaşlarına yönelik seyahat yasağını kaldırmasının ardından Türk turizmciler Mezopotamya bölgesine daha çok turist çekebilmek için Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır’ı kapsayan Altın Üçgen Formülü üzerinde konuşmaya başladı.
Çin Türkiye dahil birçok ülkeye seyahat yasağını geçen ay kaldırdı. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu ülkeler Çin’e yönelik turizm stratejileri geliştirmeye başladı. Yıl sonuna kadar 300 bin Çinli turistin seyahate çıkması ve dünya turizm sektörüne 256 milyar dolar katkı yapması bekleniyor. Ekonomim gazetesinden Mehmet Nabi Batuk’un haberine göre önümüzdeki süreçte Avrupa ve Türkiye gibi kültür-tarih turizminde yüksek avantaja sahip ülkeler arasındaki rekabet kızışacak.
Türkiye’de arkeoloji ve kültür turlarına ilgisi olduğu bilinen Çinli turistler için Yukarı Mezopotamya’da ‘Altın üçgen’ olarak adlandırılan Şanlıurfa-Mardin-Diyarbakır hattında hareketlilik öngörülüyor.
Şanlıurfa’daki turizm şirketi Urhay Turizm’in genel müdürü Sezin İlhan Çalışkan, Çin pazarında kurdukları temasların ardından Türk Hava Yolları’nın desteğiyle öncü gruplar için hazırlık yaptıklarını söyledi. Çalışkan, “Dünya Tarihin Sıfır Noktası Göbeklitepe’yle birlikte büyüyen kültür turizmi potansiyelimizi Çin’in turizm açılımında bir fırsata dönüştürmek istiyoruz. Bu talebi ancak Çin’den Şanlıurfa’ya yönelik tek tarifeli seferlerle karşılayabiliriz. Bu alandaki girişimlerimiz devam ediyor. Ayrıca Çinli turistler için sadece Şanlıurfa değil aynı zamanda Mardin ve Diyarbakır’ı içine alan Altın Üçgen adını verdiğimiz özel bölgesel tur programları üzerinde çalışıyoruz” dedi.
Haberde, sektörün bölgedeki diğer temsilcilerinin görüşlerine de yer verildi. Turizm Otel Yöneticileri Derneği (TUROYD) Güneydoğu Anadolu Bölge Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Alataş, Türkiye’ye gelen Çinli turistlerin ağırlıklı olarak Kapadokya bölgesini tercih ettiğini söyledi.
Nevali Hotel Genel Müdürü Emin Akbaş, bölgenin en yüksek yatak kapasitesi ile öne çıkan şehir içi konaklama tesislerinden biri olarak Çinli turistlerle ilgili özel hazırlıklar içinde olduklarını söyledi. Çin mutfağı ile ilgili araştırma yaptıklarını ifade eden Akbaş, “Çinli turistleri kendi evlerinde hissettirmek için Çin mutfağından özel menüler hazırlıyoruz. Alanında uzman gastronomi ekibimiz Çin yemekleri ile ilgili çalışıyor” dedi.
Turist rehberlerine Çince eğitimi ve Şanlıurfa’nın Çinli turistlerin ilgisini çeken birçok kültürel değere sahip olduğunu vurgulayan Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkam Dr. Merve Ofluoğlu ise “Çince rehberlik hizmeti sunabilecek meslektaşlarımızın sayısının artması için dil eğitimi projeleri üzerinde çalışıyoruz. Bu alanda işbirliğimizi geliştirmeye açığız” dedi.
Grand Urfa Hotel Genel Müdürü İlhan Balcan, Göbeklitepe temasıyla Çin pazarına yönelik fuar katılımı, turizm heyeti ve dijital tanıtım çalışmalarına ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi, Özellikle Guangzhou, Shanghai, Hong Kong, Beijing kentlerinde düzenlenen fuarlarının Yukarı Mezopotamya’daki turizm sektörü için stratejik önem taşıdığını ve tüm tanıtım faaliyetlerinin Göbeklitepe temasıyla yapılmasında fayda olacağını belirtti.