Kırtasiyeye bir yılda yüzde 105 zam geldi, okula gitmek 6 bin 755 liradan başlıyor
Okulların açılmasıyla birlikte servisler de yeniden yollara çıkıyor. Servis firması sahibi Ertürk, öğrencilerin güvenli yolculuk için uyması gereken kuralları anlattı, velileri uyardı: Sürücüyü tanımaları gerekiyor.
Okul zilleri 11 Eylül’de çalacak. Yeni eğitim-öğretim yılına kısa süre kala öğrencilerin heyecanı, velilerin telaşı da yükseldi. Okul masraflarının yanı sıra velileri maddi anlamda en fazla zorlayan ise okul servisleri. UKOME toplantısında toplu ulaşıma yapılan zamların yanı sıra okul servis ücretleri de geçen yıla göre yüzde 51,52 oranında artırıldı. Buna göre; okul servis ücretlerinde 0-1 kilometre arası mesafe ücreti 792 liradan 1200 liraya çıkarıldı.
Öte yandan servis firmalarının da üzerine düşen görevler var. Altur Okul Servis Taşımacılığı Müdürü Bülent Ertürk, servislerin dikkat etmesi gereken detayları anlattı. Kendilerinin de eğitimlere başladıklarını ve adres tespitlerinin de bu hafta yapılacağını söyleyen Ertürk, küçük öğrenciler için önemli bir noktaya temas ediyor. Yaşı küçük olan öğrencilerin servis aracını gördüklerinde durmasını beklemeden koşmaya başladıklarını belirten Ertürk, “Öğrenciler aracın durmasını ve rehber ablalarının araçtan inmesini beklesin. Çünkü başka bir araç, bisiklet, motosiklet oradan geçebilir bu tehlike doğuruyor. Rehber ablası öğrenciyi araca aldıktan sonra emniyet kemerini takması lazım. Ardından araç içerisinde bir şey yiyip içmedikleri sürece sıkıntı olmuyor” dedi.
Öğrencilerin servisleri kaldırımın kenarından 5 adım uzakta beklemesinin güvenli olduğuna vurgu yapan Ertürk, “Servise bindikten sonra da hemen yerine oturmalı ve emniyet kemerini takmalıdır. Ayakta yolcu alınmaması, araç kapasitesinin aşılmaması çok önemli kurallardır. Tüm bunlar için de şoföre yardımcı olacak, iniş-binişleri organize edecek ve araç içi düzeni sağlayacak bir servis rehberi olması çok önemlidir” diye konuştu.
“Servis şoförü de aracı durdururken yanından başka bir araç geçiyor mu bakması lazım. Bizim okul taşıtlarının arkasında ‘dur’ levhası var. O levha aksesuar değildir, o araca öğrencinin bindiğini gösterir” diyen Ertürk, eğer bu levha yanıyorsa vatandaşların sollama yapmaması gerektiğini söyledi. Çocuğunu servise kayıt yaptırdıktan sonrasıyla ilgilenmeyen, sürücüyü tanımayan velilerle karşılaştıklarını ifade eden Ertürk, “Eğer öğrenciyi teslim alacak kimse yoksa servis sürücüsünden de yardım alarak anne veya babaya cep telefonlarından ulaşılmalı ve velinin talebine göre davranılmalıdır. Ayrıca servis merkez firması da aranıp bilgi verilmesi uygun olur. Eğer veliye ulaşılamıyorsa öğrenci asla kendi başına bırakılmamalı, tekrar okula geri bırakılmalı, ya da servis merkezine götürülmelidir” dedi.
Servis araçlarında uyulması gereken kurallar olduğunu hatırlatan Ertürk, “Okul yönetimi ve aileler de bu konuda bizi destekliyor. Örneğin, ayağa kalmak, yemek yemek herhangi bir şey içmek yasak. Emniyet kemeri takmak zorunlu. Araç içerisinde rehber ablalar çocuklara herhangi bir fiziksel temasta bulunamaz, sadece uyarabilir. Araç içerisinde yer alan olumsuzlukları yazdığımız bir fiş var, bize bildiriyorlar. Biz de okul yönetimi ile bunu ailelere iletiyoruz, destek istiyoruz. Kaza ya da arıza yapan aracın sürücüsü ve rehberi, gelen yeni araçta da yer almalı ve servis sürecine nezaret etmeli. Bu arada velilere de bilgi verilmeli. Unutulmamalıdır ki veliler aksama durumundan değil, bilgi verilmeden kapı önlerinde beklemekten rahatsızlık duyarlar” diye konuştu.