Hayata Takahe kuşları gibi tutunun: 19’uncu yüzyılda nesli tükendi denmişti, şimdi yabana döndü
Bilim insanları, Çin'in güneydoğusundaki bir fosil yatağında kaplumbağa ve balık kalıntıları arasında kuşa benzeyen ilginç özelliklere sahip bir dinozorun iskeletini gün yüzüne çıkardı.
Çin’de şaşırtıcı derecede uzun alt bacaklara sahip kuş benzeri küçük bir dinozorun fosili keşfedildi. Yaratığın, 148 milyon ila 150 milyon yıl önce Geç Jura Dönemi’nde bugünkü Çin’in güneydoğusundaki Fujian eyaletinde yaşamış olabileceği düşünülüyor.
Latincede ‘Fujianlı tuhaf avcı’ anlamına gelen Fujianvenator prodigiosus olarak adlandırılan yaratığın alt bacakları uyluklarından iki kat daha uzun. Çoğu dinozorda bunun tersi geçerli olduğundan bu özelliği bilim insanlarının dikkatini çekti.
Nature dergisinde çarşamba günü yayınlanan çalışmanın başyazarı olan Min Wang, yaklaşık 641 gram ağırlığında bir sülün büyüklüğünde olan fosilin, fosil kayıtlarında kuşların kökeniyle alakalı bir boşluğu doldurduğu için önemli olduğunu söyledi.
Kuşlar Jura döneminde T.Rex’in de dahil olduğu iki ayaklı terapod dinozorlardan ayrı bir grup olarak ortaya çıktı. Ancak erken evrimsel geçmişleri hakkındaki bildiklerimiz, bu döneme ait görece az fosil örneği olmasından dolayı çok sınırlı kalıyor.
Beijing’deki Omurgalı Paleontolojisi ve Paleoantropolojisi Enstitüsü’nde profesör olan Wang, “Fujianvenator benzersiz iskelet morfolojileri göz önüne alındığında, kuşların en erken evrimsel aşamasındaki morfolojik evrime yeni bir ışık tutuyor” dedi.
Günümüzdeki hayvanlarda uzun alt bacak, hızlı koşabilen türlerle özdeşleştiriliyor. Bu da Fujianvenator’un yüksek hızlı bir koşucu olabileceğini düşündürtüyor. Bununla birlikte uzun alt bacak kuşlarda leylek ve turna gibi suda suda yüzen kuşlarda da görüldüğünden Fujianvenator’un bataklık bir su ortamında yaşamış olabileceği de ihtimaller arasında.
Fosil, kaplumbağalar ve ışın yüzgeçli balıklar da dahil olmak üzere diğer sucul ve yarı sucul hayvanların fosilleriyle birlikte bulundu. Bu da bataklıklarda gerçekten de bulunmuş olabileceğini gösteriyor.
Fosilde tüyden eser kalmasa da Fujianvenator’un dinozor soy ağacındaki en yakın akrabaları tüylere sahip olduğu için tüylere sahip olma ihtimalinin yüksek olduğu düşünülüyor. Wang, kuş benzeri dinozorun uçup uçamadığının ise fosile bakıp anlaşılamayacağını söyledi.