Halkbank ve Fenerbahçe firesiz, Galatasaray’dan kritik galibiyet
Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Milletler Ligi ve Avrupa şampiyonu olan voleybol takımının kaptanı Eda Erdem'in heykelinin dikileceğini açıkladı. Eda Erdem, haberi "Dünyanın en mutlu insanıyım" diyerek karşıladı. Türkiye'de ilk defa bir kadın voleybolcunun heykeli dikilecek.
Uluslararası Voleybol Federasyonu (FIVB) onu, tarihin en iyi 100 oyuncusu arasında gösteriyor. Avrupa Voleybol Şampiyonası tarihinde üst üste 4 kez (2015, 2017, 2019 ve 2021) ‘En İyi Orta Oyuncu’ olarak Rüya Takım’a seçilen ilk voleybolcu oldu. 2023 kadrosu açıklandığında da kadroda olması süpriz sayılmaz. Fenerbahçe ve Türkiye’nin kaptanı Eda Erdem Dündar, hali hazırda aynı zamanda Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Sporcu Komisyonu Başkanlığı’nı yürütüyor. 2023’te Fenerbahçe’yle lig, Türkiye formasıyla Milletler Ligi ve Avrupa şampiyonluğu kupasını kaldıran Eda Erdem Dündar’ın heykeli dikilecek. Kaptan, heykeli dikilecek ilk kadın voleybolcu olarak tarihe geçecek.
📹 Başkanımız Ali Y. Koç, Büyük Kaptanımız Eda Erdem’in heykelinin dikileceğini açıkladı.
💛💙 @edaerdem14 👏 pic.twitter.com/B7d4Mwe3iO
— Fenerbahçe SK (@Fenerbahce) September 9, 2023
Olağanüstü Tüzük Tadili Genel Kurul Toplantısı’nda konuşan Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, “Önce Milletler Ligi’ni, sonra Avrupa şampiyonluğunu kazanan Filenin Sultanları ülkemizi çok mutlu etti. Kaptan Eda Erdem’e, savunma bakanı Gizem’e, Türk oğlu Türk olan Vargas’a ve Aslı Kalaç’a özel parantez açmak istiyorum. Hem ülkemizi hem bizi çok mutlu ettiler. Yönetim kurulu toplantısı neticesinde Yoğurtçu Parkı’nda Alex, Can Bartu ve Eda Erdem heykeli olacak” dedi. Eda Erdem’in bu karardan haberinin olmadığını belirten Koç, konuşmasına şöyle devam etti: “Şu an öğrenmiş oldu. Uçakta mı değil mi bilmiyorum ama gani gani hak etti. Fenerbahçe bir spor kulübüdür, futbol kulübü değildir.”
İyi ki Fenerbahçeliyim, iyi ki Fenerbahçe’deyim diyerek, bu camiaya layık olabilme mücadelesiyle yaşadım hayatımın son 15 yılını.
Başkanımız Sayın Ali Koç’un bugün genel kurul toplantısında yaptığı konuşmayı; kalbimde büyük bir gururla, içimde büyük bir heyecanla, gözlerim dolu… pic.twitter.com/84MNXZIal8
— Eda Erdem (@edaerdem14) September 9, 2023
Ali Koç’un heykel açıklamasından sonra Eda Erdem sosyal medya hesabından şunları söyledi: “İyi ki Fenerbahçeliyim, iyi ki Fenerbahçe’deyim diyerek, bu camiaya layık olabilme mücadelesiyle yaşadım hayatımın son 15 yılını. Başkanımız Sayın Ali Koç’un genel kurul toplantısında yaptığı konuşmayı; kalbimde büyük bir gururla, içimde büyük bir heyecanla, gözlerim dolu dolu dinledim. Verdiğiniz değer, gösterdiğiniz kıymet ve her zaman sağladığınız desteğiniz için Büyük Fenerbahçe camiasına şükranlarımı sunuyorum. Bugün dünyanın en mutlu insanıyım. Çok teşekkürler. Saygı ve sevgilerimle.”
Eda Erdem Dündar, Yugoslav göçmeni bir ailenin altıncı çocuğu olarak 22 Haziran 1987’de doğdu, Bayrampaşa’da büyüdü. Maçların şifreli kanalda yayımlandığı günlerde, akrabaların evine gidiliyor, cümbür cemaat Fenerbahçe’nin maçları izleniyordu. Sokaktan eve dönmeyen, futbol oynamayı çok seven ama basketbolcu olmak isteyen bir çocuktu. 13 yaşındayken beden eğitimi öğretmeninin ‘Voleybolu denemek ister misin?’ sorusuyla hayatı değişti. 24 Aralık 2000’de Beşiktaş altyapısında ilk idmanına gitti. Zamanla yeteneğini fark etti. 2005’te Milli Takım’a seçildi; 2008’de de Beşiktaş’tan tarihi başarılar yaşayacağı Fenerbahçe’ye transfer oldu. Eda Erdem Dündar, 2013’te yaşadığı bir sakatlık dışında hep sahadaydı. Altı ay evde yatmak zorunda kaldığı o dönem, takım arkadaşlarını televizyondan izledi. O dönemi şöyle anlatıyordu: “Yıllarımı buna verdiysem devam etmeliyim dedim, içimden savaşçı bir Amazon kadını çıkardım.”
Tedavisi de yanıt verince, sahaya döndü. Fenerbahçe ve Türkiye Milli Takımı kaptanlığına yükseldi. Her turnuvada takımın başında sahaya çıktı.
Eda Erdem’in kazandığı başarılardan bazıları şöyle…
* 2004 Avrupa Şampiyonası En İyi Blokör (genç milli takım)
* 2005 Genç Kızlar Balkan Şampiyonluğu (genç milli takım)
* 2005-2006 Türkiye Ligi En İyi Blok Yapan Oyuncu
* 2009 Türkiye Ligi Şampiyonluğu – Fenerbahçe
* 2009 CEV Cup 3’.lüğü – Fenerbahçe
* 2009 Türkiye Kupası 2.’liği – Fenerbahçe
* 2009 Avrupa Ligi 2.’liği (Türkiye Milli Takımı)
2009 Avrupa Şampiyonası 5.’liği (Türkiye Milli Takımı)
2009 Süper Kupa Şampiyonluğu – Fenerbahçe
2009 Süper Kupa MVP – En Değerli Oyuncu
2010 CEV Şampiyonlar Ligi 2.’liği – Fenerbahçe
2010 Türkiye Kupası Şampiyonluğu – Fenerbahçe
2010 Türkiye Ligi Şampiyonluğu – Fenerbahçe
2010 FIVB Dünya Kulüpler Şampiyonluğu – Fenerbahçe
2010 Voleybol Dünya Kulüpler Şampiyonası En İyi Servis Atan Oyuncu
2010 Avrupa Kadınlar Ligi 2.’liği (Türkiye Milli Takımı)
2010 Dünya Kadınlar Voleybol Şampiyonası-Dünya 6.’lığı (Türkiye Milli Takımı)
2010 Süper Kupa Şampiyonluğu – Fenerbahçe
2011 CEV Şampiyonlar Ligi 3.’lüğü – Fenerbahçe
2011 Kadınlar Voleybol 1. Ligi Şampiyonluğu – Fenerbahçe
2011 Kadınlar Voleybol 1. Ligi En İyi Smaçör
2011 Avrupa Kadınlar Ligi Dörtlü Finali En İyi Servis Atan Oyuncu
2011 Avrupa Kadınlar Ligi 2.’liği (Türkiye Milli Takımı)
2011 Avrupa Şampiyonası 3.’lüğü (Türkiye Milli Takımı)
2012 CEV Şampiyonlar Ligi Şampiyonluğu – Fenerbahçe
2012 Londra Olimpiyatları (Türkiye Milli Takımı)
2012 FIVB Dünya Kulüpler Şampiyonası 3.’lüğü
2013 CEV Cup 2.’liği – Fenerbahçe
2014 CEV Cup Şampiyonluğu – Fenerbahçe
2014 Kadınlar Voleybol 1. Ligi En İyi Blokör
2015 Kadınlar Voleybol 1. Ligi Şampiyonluğu – Fenerbahçe
2015 Türkiye Kupası Şampiyonluğu – Fenerbahçe
2015 Avrupa Şampiyonası 4.’lüğü (Türkiye Milli Takımı)
2015 Avrupa Şampiyonası İkinci En İyi Blokör
2015 Şampiyonlar Kupası Şampiyonluğu – Fenerbahçe
2016 CEV Şampiyonlar Ligi 3.’lüğü – Fenerbahçe
2016 CEV Şampiyonlar Ligi En İyi Orta Oyuncu
2016 Voleybol 1. Ligi En İyi Orta Oyuncu
2017 Kupa Voley (Türkiye Kupası) Şampiyonluğu – Fenerbahçe
2017 Kupa Voley (Türkiye Kupası) MVP – En Değerli Oyuncu
2017 Sultanlar Ligi Şampiyonluğu – Fenerbahçe
2017 Sultanlar Ligi En İyi Orta Oyuncu
2017 Avrupa Şampiyonası 3.’lüğü (Türkiye Milli Takımı)
2017 Avrupa Şampiyonası En İyi Orta Oyuncu
2018 FIVB Voleybol Kadınlar Milletler Ligi 2.’liği (Türkiye Milli Takımı)
2018 FIVB Voleybol Kadınlar Milletler Ligi En İyi Orta Oyuncu
2019 Avrupa Şampiyonası 2.’liği (Türkiye Milli Takımı)
2019 Avrupa Şampiyonası En İyi Orta Oyuncu
2020 Tokyo 2020 Olimpiyat Avrupa Kıta Elemeleri Şampiyonluğu (Türkiye Milli Takımı)
2020 Tokyo 2020 Olimpiyat Avrupa Kıta Elemeleri En İyi Orta Oyuncu
2021 FIVB Voleybol Kadınlar Milletler Ligi 3.’lüğü (Türkiye Milli Takımı)
2021 FIVB Voleybol Kadınlar Milletler Ligi En İyi Orta Oyuncu
2021 Avrupa Şampiyonası 3.’lüğü (Türkiye Milli Takımı)
2021 Avrupa Şampiyonası En İyi Orta Oyuncu
2021 FIVB Kadınlar Dünya Kulüpler Şampiyonası 3.lüğü (Fenerbahçe)
2022 FIVB Voleybol Kadınlar Milletler Ligi 4.’lüğü (Türkiye Milli Takımı)
2022 Şampiyonlar Kupası Şampiyonluğu – Fenerbahçe
2023 Sultanlar Ligi Şampiyonluğu – Fenerbahçe
2023 Sultanlar Ligi En İyi Orta Oyuncu
2023 FIVB Voleybol Kadınlar Milletler Ligi şampiyonluğu (Türkiye Milli Takımı)
2023 CEV Avrupa Kadınlar Voleybol Şampiyonası Şampiyonluğu (Türkiye Milli Takımı)
Eda Erdem Dündar, 2019’da verdiği bir söyleşide “Başarınızı değil, şortunuzun boyunu konuşanlara ne söylemek istersiniz?” sorusuna şöyle yanıt vermişti: “Herkes her şeyi konuşuyor. Önemsemiyorum. ‘Ey kahraman Türk kadını! Sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın’ diyen Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde, ülkemizi gururlandırmaya ve güçlü Türk kadınını temsil etmeye devam edeceğim.”
Eda Erdem, En son Brüksel’de Avrupa şampiyonluğu kupası kazanıldıktan sonra yaptığı ilk açıklamada şunları söyledi: “Mustafa Kemal Atatürk’ün emaneti olan Cumhuriyetimizin 100. yılında gelen bu şampiyonluk, zorluklar karşısında dimdik duran, güçlü ve azimli Türk kadınlarına armağan olsun.”
Kupa kazanıldıktan sonra Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanı Mehmet Akif Üstündağ, “Şampiyonluk için ne versek az. Prim olur, başka bir şey olur. Tüm özel isteklerinizi yerine getireceğiz. Salonda işiniz bitti. Şimdi söz sırası sizde” dedi. İtalyan antrenör Daniele Santarelli, “Bu konuda konuşması gereken oyuncularım” diyerek sözü Eda Erdem’e bıraktı. Kaptan şunları söyledi: “Atatürk’ün sporcu kızları, ülkesi adına kazandıkları başarıyı pazarlık konusu yapmaz. Ne prim ister, ne de başka özel bir şey. 85 milyona yaşattığımız mutluluk bize yeter.”
Sadece Türkiye’ye değil dünyaya da örnek olan olan Eda Erdem için bu sezon Fenerbahçe’de oynayacak Polonyalı pasör çaprazı Magdalena Stysiak şunları söylemişti: “Eda benim idolüm. Kendisiyle iletişim halindeyiz. Tüm maçları olmasa da oynadığı karşılaşmaları izlemeye çalışıyorum. Şampiyonlar Ligi’nde Polonya takımlarına ya da başka takımlara karşı olan maçlarını takip etmeye çalışıyorum.”
Eda Erdem Dündar, 2019 Avrupa Şampiyonası’ndaki Hırvatistan maçında çekilen ‘ikonik’ fotoğrafıyla da gündem olmuştu. Milli voleybolcu, o fotoğrafın hikayesini şöyle anlatmıştı: “Elbette çok duygulandım ve gurur duydum, hala fotoğrafı gördüğümde tüylerim diken diken oluyor. Türkiye Voleybol Federasyonu’muzun fotoğrafçısı Mert Bülent Uçma bana ömür boyu hatıra kalacak bir fotoğraf karesi hediye etmiş oldu. Her zaman sahada elimden gelenin en iyisini yapmak için mücadele ediyorum; hırsımı, vazgeçmeyişimi ve azmimi insanlara örnek olabileceği umuduyla diri tutuyorum. Bu kare ile de güçlü Türk kadını fotoğrafları arşivinde yer alabildiysem, ne mutlu bana.”
Heykeli ilk dikilen kadın sporcu Süreyya Ayhan’dı. 2002’de 1500 metrede Avrupa şampiyonu olarak tarih yazdı. Tarihte ilk defa bir Türk atlet, kadın-erkek ayrımı yapılmaksızın, Avrupa şampiyonu oluyordu. Ruhi Sarıalp’ten sonra da ikinci madalyayı kazandıran sporcuydu. Süreyya Ayhan, bu başarısından sonra artık bir fenomendi. 2003 yılındaysa Dünya Şampiyonası’nda ikinci oldu. Altını kaçırsa da yine de Türk atletizm tarihine geçmişti. Çünkü Dünya Şampiyonası’nda ilk madalyamızı Süreyya Ayhan ile kazandık. Süreyya Ayhan Kop’un bu tarihi başarılarından sonra 2003 yılında memleketi Çankırı’da heykeli dikildi.
Süreyya Ayhan’ın düşüş öyküsü 2004 yazında başladı. Atina Olimpiyatları’na hazırlanan atlet, şoke edici bir açıklamayla oyunlara katılmayacağını duyurdu. Nedeni sakatlık olarak gösterilse de bir süre sonra Ayhan’ın doping testi yapmak isteyen yetkilileri engellediği ortaya çıktı. Bu yüzden 2 yıl ceza aldı. Hedef 2008 Pekin Olimpiyat Oyunları’ydı artık. Fakat Süreyya Ayhan’a yapılan doping kontrolünde yasaklı madde kullandığı ortaya çıktı. Olimpiyat rüyası sona erdi. 25 Ocak 2008’de Türkiye Atletizm Federasyonu, Ayhan’a ömür boyu men cezası verdi. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Tahkim Kurulu, cezayı bozup 4 yıla indirdi. Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi-CAS ise 12 Mayıs 2010’da verdiği nihai kararında Süreyya Ayhan’a ömür boyu men cezası verdi. Açtığı Türk bayrağıyla zaferini kutlayan Süreyya Ayhan’ın heykeli, 8 yıl yerinde kalabildi. 2011 yılında heykel kaldırılarak depoya kaldırıldı. Bugün 45 yaşında olan Süreyya Ayhan Kop, 2021 yılından beri beden eğitimi öğretmenliği yapıyor.