Fransız ressam Édouard Manet'nin 19. yüzyılın en sansasyonel eserlerinden biri olarak kabul edilen 'Olympia' tablosu New York yolcusu. Metropolitan Müzesi'ndeki sergi için tarihinde üçüncü kez Paris dışına çıkacak olan tablo şimdiden New Yorklu sanatseverlerde heyecan uyandırdı.
Paris’in meraklı yüzleri 1865 yılında büyük sergide ünlü ressam Édouard Manet’nin ‘Olympia’ tablosunu gördüklerinde dehşete düşmüştü. Çırılçıplak bir kadının resmedildiği tablo için bir eleştirmen “muazzam bir beceriksizlik” derken başka bir eleştirmen de “yüzü aptalca” diye not düşmüştü yazısına. Gazeteler “şekilsiz”, “çürümüş”, “anlaşılmaz” ve “morg dehşetini hatırlatıyor” diye tasvir ettikleri tablo, günümüzde resim sanatının en özel ve ustalıklı eserleriden biri olarak kabul ediliyor.
Daimi olarak Paris’in Seine Nehri kıyısındaki ünlü müzesi Orsay’da sergilenen tablo, şimdi özel bir sergi için New York yolcusu. İlk sergilendiği dönemde Paris gibi yenilikçi bir kentte dahi silahlı korumların başında nöbet tuttuğu ‘Olympia’ tablosu, Metropolitan Müzesi’nin özel sergisinde yer alacak. İlk gösterim için büyük gün 24 Eylül. Sonbahar sergisinde Fransız ressamlar Edgar Degas ve Édouard Manet’nin normalde Orsay Müzesi’nde sergilenen başka eserleri de yer alacak. Sergi 7 Ocak 2024′ kadar devam edecek.
Kendisi izlenimcilik (empresyonizm) akımının öncülerinden biri olarak gösterilse de Degas bu tanımı reddedip kendisi gerçekçi bir ressam olarak nitelendirirken Manet ise bu üslubu kariyeri boyunca ileriye taşıyan sanatçılardan biri oldu.
Eleştirmenler tarafından günümüzde modernitenin de simgelerinden biri olarak kabul edilen ‘Olympia’ tablosu, bundan önce sadece iki kez Paris dışına çıkarıldı. Manet’nin tablosu 2013 yılında resmedilişinin 150. yılı vesilesiyle Venedik’e başlıca ilham kaynağı olan Titian’ın ‘Urbino Venüsü’ tablosunun yanına asıldı. Eser 2016 yılında ise Fransa ile Rusya arasında diplomatik yakınlaşma sonrası önce Moskova ardından da St. Petersburg’da sergilenmişti.
Ülkeler sahip oldukları bu denli şöhretli tabloların sınırları dışına çıkarılmasına genellikle soğuk bakıyor. Dolayısıyla bu tip sergilerin önemi de bir hayli büyük. Hatırlanacağı üzere Türkiye’de daha önce benzeri çapta üne sahip Picasso, Monet ve Rembrandt gibi ressamların eserleri Sakıp Sabancı Müzesi’nde ziyaretçilerini ağırlamıştı.