İhracatçıları sevindiren haber: Reeskont kredisi limiti ikiye katlandı

Merkez Bankası, ihracatçılara günlük reeskont kredisi limitini 1,5 milyar TL'den 3 milyar TL'ye yükseltti. Merkez Bankası Başkanı Erkan kararla ilgili olarak "KOBİ'lerin reeskont kredilerindeki payının artmasını destekleyici uygulamalara devam edeceğiz" dedi.

Ekonomi 13 Eylül 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Merkez Bankası, ihracatçıların günlük kredi limitini iki katına çıkararak 1,5 milyar liradan 3 milyar liraya çıkardı.

Başta ihracatçılar olmak üzere iş dünyasının son zamanlarda sık sık yakındığı finansmana erişim konusunda olumlu bir adım daha atıldı. Merkez Bankası (TCMB), ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredisinde günlük kullandırım limitlerini 1,5 milyar TL’den 3 milyar TL’ye yükseltti. TCMB, temmuzda aldığı kararla günlük kredi kullandırım limitini 300 milyon TL’den 1,5 milyar TL’ye çıkarmıştı.

TCMB’den yapılan açıklamaya göre, seçici kredi kullanımını ve ihracatçıların finansmana erişimini desteklemek amacıyla günlük limitler yükseltildi. Açıklamada ayrıca “Reeskont kredilerinin kullandırılmasında KOBİ payının artırılmasına ve ihracat performansının dikkate alınmasına devam edilecektir” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, reeskont kredilerindeki düzenlemeye ilişkin, “Dezenflasyonun en kısa sürede tesisi için seçici kredi sıkılaştırmasıyla birlikte yol haritamızı kararlılıkla uyguluyoruz. Dezenflasyona geçiş sürecinde cari dengeye katkı sağlayan ihracatçılarımızın finansmana erişimine öncelik veriyoruz. İstihdam ve ihracattaki artışa önemli katkı sağlayan KOBİ’lerin reeskont kredilerindeki payının artmasını destekleyici uygulamalara devam edeceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

Sanayiciler dertlerini raporladı: Şimşek'e kredi ziyaretiSanayiciler dertlerini raporladı: Şimşek’e kredi ziyareti

Şimşek: İhracatçılarımızın günlük kredi limitini 3 ayda 10 kat artırdık

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de reeskont kredi limitinin 3 milyar TL’ye yükseltilmesiyle ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Şimşek, “Üç aylık bir sürede ihracatçılarımıza günlük kredi limitini 10 kat artırdık. Bu, ihracatı önceliklendirme konusunda ne kadar ciddi olduğumuzu gösteriyor. Kalıcı refah artışı için daha çok ihracat odaklı yatırım yapmamız gerekiyor. Orta vadede fiyat istikrarını sağlayarak şirketlerimizin küresel piyasalarda sermaye benzeri krediye erişimini sağlayacağız” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden (TİM) yapılan açıklamaya göre, TCMB’nin, reeskont kredisi için bankaların günlük limitini 1,5 milyar liradan 3 milyar liraya çıkarması, ihracatçılar tarafından büyük bir memnuniyetle karşılandı. TİM Başkanı Mustafa Gültepe de reeskont kredi limitlerinin artırılması ile önemli bir sorunun aşıldığını, artık daha çok üretime ve ihracata odaklanabileceklerini belirtti. Gültepe, ihracatçıların uzun zamandan beri uygun koşullarda finansmana erişimde sıkıntılar yaşadığını hatırlattı.

İhracatçıların finansmana erişimini önceleyen yeni ekonomi yönetiminin bu konuda önemli adımlar attığını aktaran Gültepe, Merkez Bankası’nın finansmana erişim konusunda yaptığı düzenlemelerin Türkiye’nin toplam ihracatına da pozitif yansımaları olacağını belirtti.

Bolat: 2024’te ihracat destekleri yüzde 100’den fazla artırılacak

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İzmir Ticaret Odası’nda düzenlenen İzmir İş Dünyası Toplantısı’nda güncel ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. OVP’de 2023 yılında 255 milyar dolar, 2026 yılında ise 302 milyar dolarlık ihracat hedefi konulduğuna işaret eden Bolat, burada finansman imkanlarını genişletmek için azami gayret sarf ettiklerini dile getirdi.

Eximbank vasıtasıyla ihracatçılara 2022 yılında 45 milyar dolar, 2023 yılının 7 ayında toplam 22,6 milyar dolar destek sağlandığını anlatan Bolat, “İnşallah 2024 bütçesinde ihracat destekleri yüzde 100’den daha fazla artırılacak. Bu şu anlama geliyor, inşallah 20 milyar liranın üzerinde bir ihracat desteğini ihracatımızı artırmak için sizlerin istifadesine sunacağız. Bu dönem sloganımız, ‘Tek yol ihracat yapmak, döviz gelirlerimizi artırmak’ diyoruz” dedi.

Bolat, diğer taraftan ithalatta da üreticiler ve sanayiciler için uygun şartları oluşturacaklarını, Türkiye’nin bir ithalat cenneti haline gelmesini engelleyeceklerini belirterek, Dünya Ticaret Örgütü kuralları ne öngörüyorsa, başka ülkeler ne yapıyorsa aynı işlemleri hayata geçirdiklerini söyledi. Bolat, “Şu anda 65 ürün grubunda damping ve sübvansiyonlu ithalatlara karşı tedbirlerimiz var. 9 ürün grubunda korunma tedbirleri, 148 ürün grubunda gözetim uygulamalarımız var. Güvensiz ürünlerin ithalatına karşı da TAREX sistemi ile yapay zeka desteğiyle gümrüklerde koruma yapıyoruz” diye konuştu.

Şimşek müjdesini vermişti: KOBİ'lerin kredi garanti limiti artırıldıŞimşek müjdesini vermişti: KOBİ’lerin kredi garanti limiti artırıldı

 

Bankalara yeni talimat yolda: Tüketici değil üretici kredilerini pompalayınBankalara yeni talimat yolda: Tüketici değil üretici kredilerini pompalayın

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.