Duyanlara duymayanlara: Cengiz Kurtoğlu’nun yumruk cezası ertelendi
İBB Başkanı İmamoğlu’nun, Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı'ya hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada karar çıktı. İmamoğlu dosya üzerinden yapılan yargılamada beraat etti. 10Haber’e konuşan İmamoğlu’nun avukatı, “Dosya o kadar boş ki mahkeme duruşma bile açmadı” dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Tuzla’da ‘İleri Biyolojik Arıtma Tesisi 3. Etap Açılışı Programı’nda yaptığı konuşmada, Şadi Yazıcı’ya hakaret ettiği iddiasıyla hakkında dava açılmıştı. “Kamu görevlisine alenen hakaret” suçundan yargılanan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun davasında karar çıktı.
Basit yargılama usulü ile dosya üzerinde yapılan yargılamada taraflar savunmalarını sundu. 16. Asliye Ceza Mahkemesinde yapılan yargılama sonucunda konuşmanın tamamı incelendiğinde söylenen sözlerin Yazıcı’ya yönelik olmadığı, mevcut iktidara yönelik siyasal eleştiri niteliğinde olduğu kaydedildi. İmamoğlu’nun Yazıcı’ya karşı hakaret suçunu işlemediği gerekçesiyle beraatına karar verildi.
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede “Kamu görevlisine alenen hakaret” suçundan 1 yıldan 2 yıl 4 aya kadar hapis cezası ile cezalandırılması ve siyasi yasak istenmişti.
Karara şuana kadar itiraz edilmedi ancak itiraz edildiği takdirde bu kez duruşma açılarak yargılama tekrar yapılacak.
İmamoğlu hakkında iki dava daha devam ediyor. Yüksek Seçim Kurulu üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla İstanbul Anadolu Adliyesi 7. Asliye Ceza Mahkemesince verilen 2 yıl 7 ay 15 günlük hapis cezası istinaf mahkemesinde inceleniyor. Dosya istinaf sürecinin ardından son hüküm için Yargıtay 4. Ceza Dairesi’ne gidecek. Karar onanırsa İmamoğlu siyasi yasaklı hale gelecek.
İkinci dava ise İmamoğlu’nun Beylikdüzü Belediye Başkanlığı dönemine dayanıyor. İmamoğlu dahil 7 sanık “ihaleye fesat karıştırma” karıştırma suçlamasıyla yargılanıyor. Bu davanın ikinci duruşması 30 Kasım’da görülecek.
İmamoğlu hakkındaki üç davada da kamuoyunda “siyaset yasağı” olarak bilinen Türk Ceza Kanunu’nun “Belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma” başlıklı 53. maddesinin uygulanması talep ediliyor. Bir yıl ve üzerinde ceza gerektiren suçlarda bu süreç doğalında işliyor.
Kararı 10Haber’e değerlendiren İmamoğlu’nun avukatı Kemal Polat, “Dosyanın içeriğinin çok boş olduğunu mahkeme görmüş olmalı ki duruşma açmaya gerek görmeden beraat kararı verdi. Mahkeme kararda bizim savunmamızda değindiğimiz hususlarda tespitler yaparak, sözlerin suç oluşturmadığına ilişkin gerekçe oluşturmuş” dedi.
Tuzla’da ‘İleri Biyolojik Arıtma Tesisi 3. Etap Açılışı Programı’nda yaptığı konuşmada, Tuzla Belediye Başkanı Sadi Yazıcı’ya hakaret ettiği iddiasıyla İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na “Kamu görevlisine alenen hakaret” suçundan dava açılmıştı. İddianamede, İmamoğlu’nun 2 yıl 4 aya kadar hapis cezası ile cezalandırılması talep edilmişti.
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Sadi Yazıcı’nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından 25 Ekim 2022 tarihinde gerçekleştirilen, ‘Tuzla İleri Biyolojik Arıtma Tesisi 3. Etap Açılışı Programı’nda yaptığı konuşmadan sonra aracına doğru hareket ettiği sırada, alanda bulunan bazı kişilerin, Tuzla Belediye Başkanı’nı yuhaladıklarını, yasal protesto ve eleştiri sınırını aşmak suretiyle onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut fiil ve eylemlerde bulunduklarını, bu sırada kürsüde konuşma yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, yaşanan bu duruma, kendisinden beklenilen devlet adamına yakışır şekilde suhuletin sağlanmasına yardımcı olmasının, aksine olayları tırmandırıcı ifadeler kullandığını, halkın saldırgan tavırlarını körüklediğini ve “O arkadaş burayı germeye gelmiş. Nezaketsiz provokasyona devam ediyor, kötü söz sahibine aittir” dediği anlatılmıştı.