İnşaatta işçilik ücretleri gaza bastı, yıllık artış yüzde 112’yi buldu

Daha önce malzeme ağırlıklı yükseliş sergileyen inşaat maliyetleri, oluşan işçi talebi nedeniyle hazirandan bu yana işçilik kaynaklı yükseliyor. Temmuzda malzeme endeksi yüzde 8,18 artarken, işçilik endeksi yüzde 31,62 artış gösterdi. İşçilik endeksinde yıl bazındaki artış ise yüzde 111,68’e çıktı.

Ekonomi 13 Eylül 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Faaliyet Endeksi ağustos ayında bir önceki aya göre 2,1 puan artarak 143,1 puan seviyesinde gerçekleşti.

Temmuzda artan asgari ücretin yanı sıra deprem nedeniyle oluşan yüksek talep ve son dönemde belediyelerin de yerel seçim öncesi inşaat çalışmalarına başlamasıyla işçilik endeksi  hem yıl bazında hem ay bazında rekor seviyede  yükseldi. Temmuzda ay bazında malzeme endeksi yüzde 8,18 artarken, işçilik endeksi yüzde 31,62 artış gösterdi. İşçilik endeksindeki yüksek artıştan dolayı toplam inşaat maliyet endeksi temmuzda yüzde 15.67 oranında artarak, ay bazında yılın en büyük artışını ortaya koydu. Böylece işçilik endeksi yıl bazında yüzde 111,68’e çıktı. Bu artışla işçilik endeksi yıl içinde ocak ve haziran dışında 3’üncü kez yüz barajını aştı.  TÜİK İnşaat Maliyet Endeksi 2023 yılı Temmuz ayı verilerine göre inşaat maliyeti yıllık bazda yüzde 62,25 yükselirken, malzeme endeksi yüzde 47,01 arttı.

İnşaat işçisi karaborsaya düştü, operatör aylığı 150 bin TL olduİnşaat işçisi karaborsaya düştü, operatör aylığı 150 bin TL oldu

İşgücü ağırlıklı bir sektör

İnşaat maliyetlerindeki artışı değerlendiren Dekar Yapı ve Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Salih Kuzu da, inşaat maliyetlerinin son birkaç aydan bu yana işçilik ücretleri nedeniyle yükseldiğini söyledi. İnşaat sektörünün işgücü ağırlıklı bir sektör olduğunu belirten Kuzu, “Asgari ücret artışları oldu. Ancak bunun dışında deprem nedeniyle bölgede başlayan inşaatların yanı sıra hasar gören yapıların da onarım çalışmaları etkisiyle işgücüne büyük talep oluştu. Ayrıca yerel seçim yaklaşıyor. Bundan dolayı da belediyeler de inşaat çalışmalarına başladı. Buradan da talep gelince işçilik maliyetleri çok yükseldi” diye konuştu.

Enflasyon düşerse, konut satışları artar

Maliyetler arttığı sürece fiyatların yükseleceğini, buna karşın enflasyonist ortamdan dolayı da en büyük alıcı olan orta gelir grubunun alım gücünün düştüğünü belirten Kuzu, “ Sektörde satışların artması ancak alım gücünün yükselmesi ile gerçekleşir. Bu açıdan hükümetin sıkılaştırma politikaları ile birlikte öncelikle enflasyonun düşürülmesi hedefleniyor. Eğer bu 6-7 ay içinde gerçekleşirse sonrasında kişilerin gelirini artıracak politikalara geçilir. Bu da satışlara yansır” değerlendirmesini yaptı.

Borsa ve emlak fiyatları yükseldi, Amerikalılar ikinci çeyrekte servetlerine servet kattıBorsa ve emlak fiyatları yükseldi, Amerikalılar ikinci çeyrekte servetlerine servet kattı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.