Taraftartlar takıma kızdı, ‘Bu balık koktu’ dedi
Suriye'nin haftalardır karışık olan Süveyda kentinde hükümet yanlıları tarafından ilk kez protestoculara ateş açıldı. Atılan kurşunlar sonucu üç protestocu yaralandı. Kentteki Dürzilerin büyük bir kısmı silahlı olduğundan protestoların bu olaydan sonra nasıl ilerleyeceği merak konusu.
Suriye’nin güneyinde, Dürzilerin yoğun bir şekilde yaşadığı Süveyda kentinde haftalardır hükümet karşıtı protestolar yapılıyor. Bu protestoları diğerlerinden ayıran ise iç savaşın başından beri Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a karşı tavır almayan ancak yönetimi de destekleyecek şekilde erkeklerini orduya vermeyen Dürziler tarafından gerçekleştiriliyor olması.
Üstelik arka planı ekonomik olan bu protestolara Dürzi din insanları da destek veriyor. Daha önce halk ayaklanacak gibi olsa bu din insanları hükümetle Dürziler arasında arabuluculuk yaparak ara yolu bulmaya çalışırdı.
Protestoların başından bu yana dün ilk kez kentte protestoculara ateş açıldı ve bu saldırı sonucu üç kişinin yaralandığı bildirildi. Kötüleşen yaşam koşulları nedeniyle Esad’ın iktidardan inmesi için sokağa dökülen aktivistler, ateş açanların Esad’ın partisi Baas’ın üyeleri olduğunu iddia ediyor.
Süveyda24 tarafından internette yayınlanan bir videoda, yaklaşık iki düzine ateş açıldığı duyuluyor ve hemen ardından bir binanın girişinden kaçan insanlar görülüyor. Video açıklamasında söz konusu binanın Baas Partisi’nin yerel merkezi olduğu ve protestocuların ateş açılana kadar binayı kapatmaya çalıştığı belirtildi. Protestocular ağustos ayının sonlarına doğru bir kez daha binayı kapatmaya çalışmıştı. Bu arada yaralanan üç kişinin hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındığı belirtildi.
مراسلنا: المشاهد الأولى لإطلاق النار من حرس مبنى قيادة فرع حزب البعث في مدينة السويداء، لتفريق مجموعة من المحتجين كانوا يحاولون إعادة إغلاق المبنى.
يتبع.. pic.twitter.com/Lhhu5IJErO
— السويداء 24 (@suwayda24) September 13, 2023
Esad güçleri protestoların yaşandığı Şam, Halep ve Alevi mezhebine mensup Suriyelilerin kalesi olan Lazkiye ve Tartus gibi kentlerde protestolara katılan en az 57 kişinin tutuklandığını bildirilmiş ve buralarda protestolara sert tepki verildiği aktarılmıştı. Dürzilere karşı şimdiye kadar neden karşılık verilmediği konusunda Chatham House’da danışmanlık yapan Haid Haid, “Rejim Süveyda’ya karşı dikkatli davrandı. Süveyda silahlanmış bir şehir, dolayısıyla herhangi bir askeri eylem ya da misilleme protestoları silahlı direnişe dönüştürebilir. Gerginlik hızla tırmanabilir ve rejim de bunun farkında” yorumunda bulunmuştu.
Ülkede 2011 yılında patlak veren Esad karşıtı gösteriler kısa sürede yüz binlerce kişinin öldüğü ve milyonlarca kişinin yerinden edildiği bir iç savaşa dönüşmüştü. Esad, müttefikleri Rusya ve İran’ın da yardımıyla 12 yıl içinde ülkenin büyük bölümünde kontrolü yeniden sağladı. Ancak bu süreçte ülkenin ekonomisi çöktü.
Hükümetin geçen ay yakıt sübvansiyonlarını kaldırma kararı halk için son damla oldu. Bununla birlikte Süveyda merkezli protestolar başlayana kadar Esad’ın kontrolündeki bölgelerde hükümete yönelik açık açık eleştiri yapıldığı çok nadir görülmüştü.
Dürzilerin dini lideri Şeyh Hikmet Hajri, dün yaptığı açıklamada olaydan ‘yozlaşmış’ güvenlik güçlerini sorumlu tutarak, bunun halkı protestolardan döndürmeyeceğini söyledi. Hajri, “Önemli olan itidaldir ve biz, barışçıl taleplerimizden vazgeçmeyeceğiz. Sokak bizim yanımızda. Bir gün, iki gün, bir ay ya da yıllar sürsün, yine de vazgeçmeyeceğiz” dedi.