Ukrayna’yı zor günler bekliyor: NATO ülkesi Slovakya’da Rus yanlısı lider başa geçebilir
OECD Türkiye'nin haziranda yüzde 44,8 olarak açıkladığı enflasyon beklentisini yüzde 52,1’e yükseltti. G20 ülkelerinin 2023-2024 enflasyon beklentilerinin yer aldığı grafikte Türkiye'ye Arjantin ile aynı bölümde yer verildi.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Türkiye ekonomisi için yaptığı hem enflasyon hem de büyüme tahminini yükseltti. OECD’nin yayınladığı “Eylül Ara Dönem Ekonomik Görünüm Raporu”nda haziranda yüzde 44,8 olarak açıkladığı enflasyon tahmini yüzde 52,1’e, büyüme tahmini ise yüzde 3,6’dan yüzde 4,3’e yükseltildi. Raporda göre enflasyon 2024’te 39,2’ye inerken, büyüme ise 3,7’den yüzde 2,6’ya çekildi. Bu arada OECD’nin, G20 ülkelerinin 2023- 2024 enflasyon tahminleriyle ilgili grafiğinde Türkiye’nin, tarihinin en sıkıntılı günlerini yaşayan Arjantin ile birlikte aynı tarafta konumlandırıldığı dikkat çekti. Ekonomist Uğur Gürses ve bu durumu sosyal medya paylaşımında dile getirdi:
Kimse “küresel enflasyonun Türkiye’ye yansıması” palavralarına inanmıyor; OECD enflasyon tahminlerinde bile ‘kendi edip kendi bulan’ 2 ülkeyi ayrı göstermiş… pic.twitter.com/IFoPCnFmla
— Uğur Gürses 🌞 (@ugurses) September 19, 2023
Ekonomist Doç. Dr. Orhan Karaca da enflasyon sorununun dünyada Türkiye’deki kadar büyük olmadığını belirterek sosyal medya paylaşımında şu görüşleri dile getirdi:
Enflasyon bütün dünyanın sorunu olabilir ama dünyanın sorununun bu kadar yüksek enflasyon olmadığını, OECD’nin bugün yayınladığı raporda yer alan aşağıdaki grafikte👇bize Arjantin ile birlikte ayrı bir bölme açmak zorunda kalmasından da anlayabiliyoruz. pic.twitter.com/bPgZZBEfi2
— Orhan Karaca (@Dr_OrhanKaraca) September 19, 2023
OECD’nin 2023 ve 2024 yıllarına ilişkin ekonomik büyüme öngörülerine yer verilen raporda, haziranda 2023 için yüzde 2,7 olarak açıklanan küresel ekonomide büyüme tahmini yüzde 3’e revize edildi.
Raporda, enflasyona karşı faiz artırımına karşın beklenenden daha güçlü gelişme gösteren ABD ekonomisinin bu yıl küresel ekonomideki büyümeyi destekleyeceği ve zayıflayan Çin ekonomisinin gelecek yıl küresel ekonomide baskı oluşturacağı kaydedildi.
OECD raporunda, “Küresel ekonomi 2023’ün ilk yarısında beklenenden daha dirençli kaldı. Ancak büyüme görünümü zayıf kalmaya devam etmekte. Para politikasının giderek daha görünür hale gelmesi ve Çin ekonomisinden beklenenden daha zayıf bir toparlanma ile 2024 yılında küresel büyümenin 2023’e göre daha düşük olacağı tahmin edilmektedir.” ifadeleri yer aldı. OECD, enflasyonist baskıların azaldığına dair net işaretler gelene kadar merkez bankalarının faiz oranlarını yüksek tutması gerektiğini vurguladı.
Avrupa savaştan etkilendi
Rusya-Ukrayna savaşının etkilerine en doğrudan maruz kalan Euro Bölgesi’ne yönelik bu yıl için büyüme tahminini yüzde 0,9’dan 0,6’ya çeken OECD, Almanya için 2023 büyüme tahmini ise yüzde 0’dan yüzde eksi 0,2’ye indirdi. OECD, Alman ekonomisinin gelecek yıl yüzde 0,9 büyüyeceğini tahmin etti.
Örgüt, enflasyonla mücadele için faizlerin ardı ardına arttırıldığı Euro Bölgesi için 2024 büyüme tahminini ise yüzde 1,5’ten 1,1’e indirdi. Örgüt faizleri yükselterek enflasyonu dizginlemeyi başaran ABD ekonomisi için 2023 büyüme tahminini de yüzde 1,6’dan 2,2’ye, 2024 için yüzde 1’den 1,3’e yükseltti.
OECD, Çin ekonomisiyle ilgili büyüme beklentisini düşürdü. Kuruluşa göre Çin bu yıl yüzde 5,1 büyürken gelecek yıl 4,6 büyüyecek. Haziran ayında OECD, emlak piyasasında sorunlar yaşayan Çin’in bu yıl yüzde 5,4, gelecek yıl ise yüzde 5,1 büyüyeceğini öngörmüştü. OECD, G20 ülkeleri arasında Almanya dışında yalnızca Arjantin ekonominin bu yıl küçülmesini beklerken, Batı’nın kapsamlı yaptırımlara maruz kalan Rusya da dahil olmak üzere diğer tüm büyük sanayileşmiş ülkelerde büyüme öngördü.