Aşırı sağcı Wilders’ten Türklere mesaj: Arap akınını durduracak lider seçin
Metropolitan Müzesi, Yemen'e ait tarihi eserin mülkiyetini tanıdı. Koleksiyonundaki heykelin Yemen'e ait olduğunu kabul eden müze, ülkedeki iç savaş nedeniyle tarihi eseri sergilemeye devam edecek. Sergilenen eserlerin bir bölümünün çalıntı olduğunun ortaya çıkması nedeniyle müze zor günler yaşıyor.
Türkiye’ye ait tarihi eserleri yasa dışı yollarla aldığı gerekçesiyle Metropolitan Müzesi son dönemde savcılığın kıskacında. 12 eseri Türkiye’ye iade eden müzenin başka eserleri de ait olduğu topraklara göndermesi bekleniyor. New York’un en çok turist çeken müzesinin bu konudaki sicili oldukça kabarık. Türkiye’nin yanı sıra Yunanistan ve İtalya da müzeye benzeri talepleri iletiyor. Bu ülkelerden biri diğeri de Yemen. Eserin bu ülkeden kaçak yollarla getirldiğini kabul eden müze, Yemen ile bir anlaşmaya vardı.
Metropolitan Müzesi’ndeki eserlerin mülkiyeti Yemen’e iade etmeye hazırlanıyor. Ancak ülkedeki iç savaş nedeniyle Yemenli yetkililer müzeden bir iyilik talep etti. Anlaşmaya göre tarihi eserler iç savaş bitene kadar New York’taki müzede sergilenmeye devam edecek. Müze beş bin yıllık eserleri 1990’ların sonunda koleksiyoncu Jean-Luc Chalmin’den satın alındığını belirtti.
Metropolitan Müzesi yetkilleri, Yemen’deki Marib Antik Kenti’nden çıkarıldıktan 40 yıl sonra, koleksiyonunda bulunan iki antik heykelin mülkiyetini Yemen’e devretti. Washington’daki Yemen Büyükelçiliği yetkilileri Metropolitan Müzesi’nden, bir gözetim anlaşmasının parçası olarak eserleri şimdilik ellerinde tutmaya devam etmelerini istedi. Büyükelçi Mohammed Al-Hadhrami eserlerin mülkiyeti ve müzede sergilenmesine dair bir açıklama yaptı. “Paha biçilmez kültürel mirasımıza yeniden sahip çıkılmasından büyük memnuniyet duyuyoruz. Ama ülkedeki mevcut durum nedeniyle eserlerin geri gönderilmesi uygun değil” dedi.
Yemen benzeri bir anlaşmayı 77 parça tarihi eser için Smithsonian Müzesi ile de yaptı. Tarihi eserler, Yemen’deki savaş bitene kadar müzede sergilenmeye devam edecek.