İstanbul’un barajlarında doluluk 13 günde yüzde 5 düştü
Etrafında yaşayan insanlar için büyük riskler taşıyan HES barajlarının bazılarında DSİ tarafından yer tespiti ve denetim protokolü yapılmadan inşaatlara başlandığı Sayıştay raporunda yer aldı. Bazı inşaatlarda ise DSİ'nin inşaata başlandıktan birkaç ay sonra haberdar olduğu ortaya çıktı.
Sayıştay’ın 2022 yılına ilişkin raporlarında devlet kurumlarıyla ilgili çarpıcı tespitler yer alıyor. Bunlardan biri de Devlet Su İşleri (DSİ) ile ilgili hazırladığı raporda yer aldı. Kamuoyu tarafından HES olarak bilinen hidroelektrik santrali inşaatlarında yapılan usulsüzlük dikkat çekti. Yapıldığı birçok bölgede yer halk tarafında da tepkiyle karşılanılan HES barajlarında DSİ’nin denetim raporu vermeden yüklenici firmaların inşaata başladığı ortaya çıktı. Bazı baraj inşaatlarından DSİ’nin birkaç ay sonra haberi olduğu da raporda yer aldı.
Usulsüzlüklere rağmen inşaatlar bitti
Çevresindeki yerleşim bölgeleri için de önemli riskler taşıyan bu barajlar şöyle:
Pamukluk Barajı, Gökçeler Barajı, Kirazlıköprü Barajı ve Araç Barajı. Bunlardan Gökçeler ve Kirazlıköprü tam kapasiteyle faaliyete başladı.
Sayıştay’ın raporunda bu barajların inşaatındaki usulsüzlükle ilgili yaptığı tespitler şöyle sıralandı:
“-Su Kullanım Anlaşması imzalanan tüzel kişiler ile DSİ arasında, yer teslimi yapılmadan ve denetim protokolü imzalanmadan inşaata başlanıldığı,
– Söz konusu HES inşaatının Bölge Müdürlüğü tarafından birkaç ay sonra tespit edildiği,
– Tespit edildikten sonra şirketin Su Kullanım Hakkı anlaşması iptal edilmediği gibi inşaat faaliyetlerinin de durdurulmadığı,
– Denetim yapılmadığından denetim masrafının da alınamadığı,
– DSİ’nin izni olmadan başlayan HES inşaatı tespit edildikten sonra yalnızca idari para cezası kesildiği, görülmüştür.”