İBB’nin ücretsiz HPV aşısına 48 saatte 70 bin başvuru
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de koronavirüse karşı yeni bir aşı programı uygulanmasının düşünülmediğini söyledi. Koca, 'Küresel Covid aşısı baskısına boyun eğmemiz mümkün değil' dedi.
Kabine Toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Eris varyantının virülansı, yani hasta etme gücü daha düşük fakat bulaşıcılığı daha fazla. Bu dönemde hasta sayısının arttığını söyleyebiliriz. Fakat hastaneye yatış oranları oldukça düşük. Ağır hastalık yapmıyor. Daha hafif seyrediyor” diye konuştu.
Koca, Eris varyantıyla ilgili son durumuyla ilgili bir soruya, “Covid-19 ortaya çıktığında birçok bilinmezliği içeriyordu. Hem virüs hem de hastalıklar açısından bu süreçte mücadele etmek için erken dönemde aşının geliştirilmesi gerekiyordu. Bu süreçte artık hastalığı biliyoruz, virüsü tanıyoruz. Tüm mutasyonların etkilerini ve değişiklikleri takip ediyoruz” yanıtını verdi.
Bakan Koca, mutasyonlarda bugüne kadar hiçbir zaman koronavirüsün ilk çıktığı dönemdeki hasta yapıcı etkisinde artış olmadığını söyledi.
Koca, bir gazetecinin, “Bazı ülkeler yeni varyanta özel aşı geliştirdiklerini ifade ederek yeni aşılama programlarına başlıyorlar. Türkiye’de böyle bir aşılama programı söz konusu olacak mı?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:
“Bazı ülkelerin aşı baskısı ile örnek olmaya çalıştığına hepimiz şahit oluyoruz. Bazı ülkelerin aşı baskısına boyun eğmesi, bizim de aşı baskısına boyun eğeceğimiz anlamına gelmez. Küresel Covid aşısı baskısına boyun eğmemiz mümkün değil.
“Türkiye’nin kendi programı var ve birileri istiyor diye aşı programı başlatmayız. Biz kendi programımızı uyguluyoruz ve şu an kesinlikle Covid-19 için yeni bir aşı programı uygulamayı düşünmüyoruz. Bu kadar net.”
Bununla birlikte, hasta olanların kendilerini izole etmeleri ve topluma çıkmamaları gerektiğini vurgulayan Koca, “Riskli olan kişilerin özellikle kendilerini korumalarını, onların da kalabalık ortamlardan uzak durmasını, illa gerekiyorsa da o durumda maske kullanmalarını öneriyoruz. Yani toplu bir aşılama programına kesinlikle ihtiyaç yok” dedi.
Koca ayrıca bu dönemde grip aşısını önemsediklerini; risk gruplarında olup, grip aşıları tanımlanmış olanların bir an önce aşı olmalarını önerdiklerini; riskli grupta yer alan ve tanımlanmış kişilere grip aşılarının ücretsiz olarak yapıldığını söyledi.
Koca gazetecilerle bu sohbetini dün gündüz saatlerinde oldukça geniş bir sosyal medya mesajı olarak tekrarladı. O mesaj da burada.
AB ülkeleri 2021 yılında 7,8 milyar euro değerinde aşı ithal ederken 20,1 milyar euro değerinde ihracat yaptı. AB’nin ihracat listesinde Türkiye yüzde 5 ile dördüncü sırada yer aldı. Türkiye 2021’de AB ülkelerinden 106 milyon 571 bin aşı ithal ederken bunun değeri ise 1 milyar 44 milyon euro oldu. Türkiye AB’den ithal ettiği aşıların yüzde 99’unu Almanya’dan aldı.
Eurostat’ın açıkladığı verilere göre 27 AB ülkesi 2021 yılında 20,1 milyar euro değerinde Covid-19 aşısı ihraç etti. AB’nin en fazla ihracat yaptığı ülke Japonya oldu. 20,1 milyar euro ihracatın yüzde 21’i (4,2 milyar euro) Japonya’ya gerçekleşti. İngiltere yüzde 14 (2,8 milyar euro) ile ikinci sırada yer alırken Güney Kore yüzde 6 (1,2 milyar euro) ile üçüncü sırada yer alıyor. AB Covid-19 aşı ihracatının yüzde 5’ini ise Türkiye’ye gerçekleştirdi. Avustralya’nın payı da yüzde 5.
Türkiye toplamda ise 2021 yılında TÜİK rakamlarına göre, 2 milyar 18 milyon dolarlık corona virüsü aşısı ithal etti.