Sisi ve Erdoğan görüştü, Kahire’deki masada Türkiye de olacak
Antik Mısır, uygarlık tarihinin en önemli dönemeçlerinden biri. Nil'in beslediği bu uyarlık mimariden matematiği, tıptan astronomiye pek çok alanda öncü adımlar atmıştı. Mumyalama tekniği de bunlardan biri. Günümüzde Mısır'ın Luksor kentinde bulunan müze mumyalarn tarihine ışık tutuyor.
Mısır’da Nil Nehri’nin kenarında yer alan Mumyalama Müzesi, her gün hem Mısırlı hem de yabancı çok sayıda turist tarafından ziyaret ediliyor. Nil kıyısındaki Luksor kentinde 26 yıl önce açılan müze, antik Mısır dönemine ışık tutan yaklaşık 150 parça tarihi esere ev sahipliği yapıyor.
Mısır’da “arkeoloji turizminin gözdesi” olarak tanımlanan Luksor kentindeki Mumyalama Müzesi’nde bazı firavunların yanı sıra antik Mısırlılar tarafından kutsal kabul edilen timsah, kedi, balık ve maymun gibi hayvanların mumyalarını görmek mümkün. Ayrıca mumyalama işleminde kullanılan malzemelerin yer aldığı müze dünya genelinde türünün tek örneği kabul ediliyor.
Antik Mısırlılar, öldükten sonra yeniden dirileceklerine ve ölüm sonrasında başka bir hayatın var olduğuna inandıkları için ölen firavunların ve kutsal kabul edilen bazı hayvanların bedenlerinin korunmasına önem gösteriyordu. Mısırlıların antik dönem inançlarında önemli bir yere sahip olan mumyalama işlemi 70 gün sürüyordu. Luksor bu işlemin gerçekleştiği merkezlerden biriydi.
Ölünün iç organlarının çıkartılarak bedenin temizlenmesiyle başlanan süreçte cesedin sodyum tuzuyla kurutulduğu ve son alarak keten kumaşlarla sarmalandığı belirtiliyor.İç organlar da mumyalanarak “Kabuniyye” adlı çömlek tarzı kaplarda muhafaza ediliyor. Mumyalanan bedenlerin bozulmaması için ayrıca sargıların içine sihirli muskalar konuluyordu. Popüler kültürde de önemli bir yere sahip olan mumyalar edebiyat ve sinemaya da sık sık konu olmayı başardı. Mısır’ın ve müzenin bulunduğu Luksor kentinin günümüzdeki en önemli turizm kaynaklarından biri.