Ferhan Şensoy’un ‘Hayrola Karyola’ oyunu yıllar sonra sahnede
İstanbul dün akşam tarihi bir konsere ev sahipliği yaptı. Yaşayan en önemli orkestra şeflerinden biri olarak kabul edilen Valery Gergiev, dünyaca ünlü Mariinsky Orkestrası ile AKM'de unutulmaz bir konsere imza attı. Gergiev, konserde seslendirdikleri eseri deprezemdelere adadı. 10Haber oradaydı.
İstanbul dün gece çok özel bir ismi ağırladı. Otoriteler tarafından yaşayan en büyük maestrolardan biri olarak kabul edilen Şef Valery Gergiev, Atatürk Kültür Merkezi’ndeydi. Beyoğlu Kültür Yolu kapsamında gerçekleşen konserde maestro, dünyanın en köklü klasik müzik topluluklarından Mariinsky Orkestrası’nı yönetti. Ünlü şef, konserin ikinci yarısının hemen başında çalacakları Çaykovski’nin ‘6 nolu Senfonisi’ni depremde zarar gören depremzedelere ithaf etti. 10Haber bu tarihi ânlara tanıklık etti.
Atatürk Kültüe Merkezi’nde (AKM) dün akşam gerçekleşen konsere müzikseverlerin ilgisi çok büyüktü. Biletleri kısa süre içerisinde tamamen tükenen bu özel konserde gençlerin ilgisi dikkat çekici boyuttaydı. Hepsi dünya gözüyle yaşayan en büyük şeflerden biri olan Valery Gergiev ve orkestrasını izlemek için heyecanla konserin başlamasını bekliyordu. Yoğun alkışların arasında sahneye gelen maestro, klasikleştiği üzere şef çubuğu kullanmadan orkestraya elleriyle hükmetti. Çaykovski’nin ünlü balesi ‘Fındıkkıran’dan seçme bölümlerle başlayan konserin dikkat çekici yanlarından biri de orkestranın mikrofon kullanmaması oldu.
Konserin ilk bölümünde ‘Fındıkkıran’ balesinden seçme bölümler seslendirilirken Valery Gergiev gibi bir efsaneyi karşılarında görmenin heyecanından olsa gerek müzikseverler coşkulu bir biçimde sık sık alkış tuttu. Bu coşkulu alkış konserin ilk yarısı sona erince de uzun süre devam etti. Mariinsky Orkestrası, tamamı dolan salona yeniden geldiğinde bu kez sırada Çaykovski’nin bir başka eseri vardı. ‘Pathetique’ olarak da bilinen bestecinin ‘6 nolu Senfonisi’nin icrası başlamadan önce alkışlar arasında sahneye gelen şef, konser boyunca devam eden sesizliğini bozdu.
Kendisine uzatılan mikrofonu alıp kısa bir konuşma yapan ünlü şef Valery Gergiev, konserin ikinci yarısında seslendirecekleri senfoniyi Kahramanmaraş merkezli depremde hayatını kaybedenlere ve zarar gören herkese ithaf etti. Üzerinden sekiz ay geçen deprem felaketini unutmayıp böylesi bir jeste imza atan şefe daha performans başlamadan seyircilerden büyük bir alkış geldi. Bu kısa ama duygu yüklü ithaf konuşmasının ardından orkestra, Çaykovski’nin tamamlayabildiği bu son senfonisini seslendirdi. Çaykovski bu senfonisi ilk kez seslendirildikten dokuz gün sonra 6 Kasım 1893’te henüz 53 yaşındayken hayatını kaybetmişti.
İstanbul’da daha önce de konser veren ancak AKM’deki ilk performansına imza atan Şef Valery Gergiev, üç konserlik Türkiye turnesine Aspendos ile başlamıştı. Konser sonrası konuşma fırsatı bulduğumuz ünlü şef, Türkiye’ye defalarca geldiğini ancak Aspendos’ta ilk kez sahne aldığını ve karşılaştığı tarihi ambiyanstan çok etkilendiğini söyledi. Ünlü şef ve Mariinsky Orkestrası, Aspendos antik tiyatrosundaki konser sonrası Ankara’daki CSO Ada Ankara Salonu’nda müzikseverlerle buluşmuştu.
Dün akşamki konserle Türkiye turnelerini sonlandıran Valery Gergiev ve Mariinsky Orkestra uzak diyarların yolcusu. Konser sonrası kuliste konuşma fırsatı yakaladığımız şef, İstanbul’dan sonra yeni rotalarının Çin olduğunu söyledi. Burada geniş kapsamlı bir konser serisi imza atacaklarını belirten maestro, Türkiye’de gördükleri ilgiden büyük memnuniyet duyduklarını da vurguladı. Bugüne kadar Londra Senfoni Orkestrası ve Münih Filarmoni Orkestrası gibi büyük müzikal topluluları yöneten şef, Mariinsky Orkestrası ile olan çalışmalarını Çin turnesi esnasında da sürdürecek