Bu görkem Leyla Gencer için
Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası yeni sezonunu dün akşam açtı. Fazıl Say'ın Cumhuriyetin100. yılı şerefine bestelediği '100 Yaşında bir Çocuk' adlı senfonisinin dünya prömiyerinin seslendirildiği gecede orkestrayı genç şef Can Okan yönetti. Cumhuriyet için yazılan senfoni büyük alkış aldı.
Cumhuriyetin 100. yılı sanat dünyasında karşılık bulmaya devam ediyor. Dün akşam Zorlu PSM Turkcell Ana Sahnesi koltuklarının tamamının dolduğu bir konsere ev sahipliği yaptı. Herkesin en güzel kıyafetleriyle geldiği ve adeta bir bayram coşkusunu yaşadığı Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO) sezon açılış konseri Cumhuriyetin 100. yaşı için bir kutlama özelliği de taşıyordu. BİFO’nun Cumhuriyetin 100. yılı vesilesiyle Fazıl Say’a sipariş ettiği senfonin dünya prömiyeri seslendirildi. Can Okan yöenetimindeki BİFO bu özel beste öncesinde geceye Mozart’ın ’21 nolu Piyano Konçertosu’ ile başladı.
Mozart’ın en sevilen eserlerinden biri olan bu piyano konçertosunu seslendiren Fazıl Say, konserin ilk yarısındaki performansıyla dakikalarca ayakta alkışlandı. Ara sonrası merakla beklenen yeni senfonisinin ilk seslendirilişi öncesi ünlü besteci mikrofonu eline aldı ve ‘100 Yaşında Bir Çocuk’un hikâyesini anlatmaya başladı. Bundan beş yıl önce kendisine Cumhuriyetin 100. yılı için bir senfoni bestelemesi yönünde teklif geldiğini söyleyen müzisyen, son birkaç aydır günde 15-16 saat çalışarak ortaya altıncı senfonisi olma özelliği taşıyan bu eserini çıkardığını söyledi.
Konuşmasına devam eden Fazıl Say, ‘100 Yaşında Bir Çocuk’ adlı senfonisini içeriğine dair bilgiler paylaştı: Bu senfoni bir kahramanlık eseri değil. Cumhuriyetin 100 yılını anlatıp bundan sonraki yüzyıllara mesaj vermek istiyoruz. Cumhuriyetimizin insanlarının yaşanmışlıkları iyisiyle kötüsüyle, aydınlık taraflarıyla karanlık taraflarıyla anlatılıyor. Bu ülkede dertler de var, büyük mutluluklar da. Kendim de bu 100 yılın neredeyse yarısını yaşadım. Eserde yaşadığımız gerçekçiliği belirli ses kümeleriyle anlatmak istedim” dedi.
Yeni bestesi hakkında açıklamalarda bulunmaya devam eden Fazıl Say: “Aklınızda melodiler kalacak bir eser değil bu. Ama aklınızda atmosferler kalacaktır, o kesin. Senfoninin bölüm başlıklarına gelince; İlk bölümün adı ‘Üzgün İnsanlar’, ikinci bölüm ‘Anadolu Ütopyası’, üçüncü bölüm ‘Cehaletin İsyanı’ ve son bölüm de ‘Uyumayan Ruhlar’. Bu başlıkları tek tek açıklamama gerek yok. Bence herkes her şeyi anladı. Örneğin ‘Cehaletin İsyanı’ bölümü. Tanıdığınız hemen hemen tüm büyük sanatçılar Türkiye’de hapse girdi. Öyle kolay bir yüzyıl olmadı. Benim babam da 12 Mart’ta iki yıl hapis yatmıştı. Zorlu bir süreçti. İdeolojisyle, mücadelesiyle. Bunlar da senfonide var” dedi. Bu açıklamanın ardından besteci Say, sahneden ayrılırken Can Okan yönetimindeki BİFO, ‘100 Yaşında Bir Çocuk’ adlı senfoniyi seslendirmeye başladı.
Sahnede 100 müzisyenin yer aldığı performans yaklaşık yarım saat sürdü. Bir Cumhuriyet anlatısına yakışır biçimde epik bir yapıya sahip olan senfoninin sona ermesiyle Zorlu PSM’ye dolduran binlerce müziksever orkestra ve Fazıl Say’ı dakikalarca ayakta alkışladı. Bu özel prömiyere ev sahipliği yapan Zorlu PSM, önümüzdeki perşembe de BİFO’nun bir diğer Cumhuriyet temalı konserine ev sahipliği yapacak. Güher ve Süher Pekinel kardeşlerin sahnede yer alacağı konserde ünlü piyanistlere genç yetenekler eşlik edecek.