Erdoğan: Holokost utancı Avrupalı liderleri esir almış
Dışişleri Bakanı Fidan ile Hamas lideri Haniye'nin telefon görüşmesinin ardından Hamas yetkilisi Meşal esirlerin akıbetinden bahsetti. Meşal, İsrailli en az 199 esire karşı 6 bin Filistinlinin İsrail hapishanelerinden serbest bırakılmasını şart koşsa da İsrail'in buna sıcak bakacağı şüpheli.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Hamas lideri İsmail Haniye ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşme gündemini rehinelerin serbest bırakılması ihtimali oluşturdu. Daha öncesinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın rehineler için müzakere sürecinin başlatılması talimatı verdiği belirtilmiş, Hamas yetkilileriyle Ankara’da görüşmeler yapıldığı öğrenilmişti.
Bu görüşmeden çok kısa süre sonra İngiliz haber ajansı Reuters’da Hamas’ın siyasi kanadının liderlerinden Halid Meşal’in açıklamaları yer aldı. Meşal Hamas’ın saldırıların başında esir aldığı İsraillileri nasıl kullanacağına açıklık getirdi.
Hamas elinde 200 ila 250 arası İsrailli esir olduğunu, İsrail ise bu esirlerin ancak 199’unun kimliğini tespit ettiğini söylüyor. Meşal Hamas’ın İsrailli rehinelere karşılık İsrail hapishanelerinde tutulan kadın ve erkek 6 bin Filistinli mahkumun serbest bırakılmasını talep ettiğini aktardı. Meşal’e göre Hamas’ın elindeki esirler arasında İsrail ordusunun yüksek rütbeli bir komutanı da var. Ancak komutanın ismi açıklanmadı.
Örgüt daha önceki bir açıklamasında İsrail’in Gazze’ye gerçekleştirdiği her saldırının ardından bir İsrailli esiri infaz edeceği, tüm infazları videoya çekeceği uyarısında bulunmuştu. En azından şimdilik bu gerçekleşmedi.
Birleşmiş Milletler’in geçen seneki raporuna göre İsrail’in Doğu Kudüs, Gazze Şeridi ve Batı Şeria’yı işgal ettiği 1967’den bu yana tahminen bir milyon Filistinli tutuklandı. Bu da İsrail’in her beş Filistinliden birini tutukladığı anlamına geliyor. Şu anda hapishanedeki Filistinlilerin 33’ünün kadın, 170’inin ise çocuk olduğu biliniyor. Filistinli mahkumlar normal mahkemelerde değil, askeri mahkemelerde yargılanıyor.
İsrail’de “halkı kine sürükleyecek propaganda ve kışkırtma” amaçlı her tür hareketi yasaklayan bir yasa var. Yasa işgal altındaki Batı Şeria’da hâlâ uygulanıyor. Kanuna göre protestoya katılmak, protesto düzenlemek, siyasi afişler bastırmak ve dağıtmak, bayrak ve diğer siyasi sembolleri halka açık ortamda sergilemek ve yasa dışı kabul edilen örgütlere sempati göstermek yasak. Yasaya uymayanlar hapse atılıyor. Binlerce Filistinlinin hapiste olmasının sebebi de işte bu yasa.
Netanyahu’nun acil durum hükümeti Hamas’ın talebini yerine getirir mi? İsrail hükümeti Hamas’ın Gazze’ye saldırının durdurulmasını amaçlayan esirleri öldürme tehdidine bile kayıtsız kaldı. Dolayısıyla Hamas’ın esir takası konusunda İsrail’den olumlu cevap beklenmiyor.
Ama esirlerin aileleri ve pek çok İsrailli saldırıya hazırlıksız yakalandığı için Netanyahu hükümetini suçluyor, olaylar durulduğunda bu aşırı sağcı liderin istifa etmesini istiyor. Artık kaygan zeminde duran Netanyahu’nun bir de esirlere zarar gelmesine göz yummasını topuğuna sıkmak olarak yorumlayan çok insan var.