Hatay’da ‘yeniden tarıma dönüş’ için düğmeye basıldı

ABD merkezli yiyecek, içecek markası olmasının yanı sıra tarım faaliyetleri de olan PepsiCo, depremden hasar gören Hatay Samandağı’nda tarımı destekleme projesi başlattı. 80 dönümlük alanı kapsayacak projede, çiftçilere, arazi, fide, gübre, ilaç ve geri alma desteği sunulacak.

Ekonomi 17 Ekim 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
'Ortak Hareket, Yeniden Bereket Projesi' PepsiCo Türkiye Genel Müdürü Evrim Şen (solda) ve Anadolu Meraları CEO’su Yasemin Kireç (sağda) Hatay Samandağı’nda yapılan toplantıyla duyuruldu.

Dünyanın önde gelen ABD merkezli yiyecek, içecek markası olmasının yanı sıra aynı zamanda en büyük tarım işletmelerinden olan PepsiCo, Hatay’da depremden etkilenen çiftçileri yeniden üretime çekmek için ‘Ortak Hareket, Yeniden Bereket Projesi’ başlattı. PepsiCo yiyecek markası Lay’s, PepsiCo Vakfı ve Anadolu Meraları işbirliği ile başlatılan çalışma Hatay Samandağı bölgesindeki çiftçilerle yürütülecek. Çalışma, sera ve açık alan olmak toplam 80 dönümlük alanı kapsayacak. Aynı zamanda arazisi olmayanlara arazi ve sera desteği sağlanan çalışma kapsamında, çiftçiye fide, gübre, ilaç ve geri alma desteği sunacak. Bu desteklerin yanı sıra eğitimler, mentörlük ve bölgeye uygun tarım üretimi alanında da destekler sağlanacak. 1 yıl boyunca desteklenecek proje, için hem hibe hem diğer destekleri kapsamak üzere 7 milyon liralık bir bütçe ayırdı. Çiftçiler, proje kapsamında coğrafi işaretli Samandağı biberi, marul, salatalık, mantar ve fide üretimi yapacak.

Tarımsal girdi enflasyonu 15 ayın zirvesinde: Tek çözüm turşu kurmakTarımsal girdi enflasyonu 15 ayın zirvesinde: Tek çözüm turşu kurmak

Konya’dan Hatay’a

Hatay Samandağı’nda yapılan basın toplantısında konuşan PepsiCo Türkiye Genel Müdürü Evrim Şen, geçen yıl Konya’da başladıkları programı bu yıl deprem bölgesine taşıyarak bölgeye katkıda bulunmak istediklerini söyledi.  16 coğrafi işarete sahip ürünün olduğu Hatay’da yeniden tarımı ayağa kaldırmak istediklerini belirten Şen, verimi ve umudu yeniden hayata geçirmek için proje başlattıklarını kaydetti. PepsiCo’nun aynı zamanda dünyanın en büyük tarım işletmelerinden biri olduğunu ifade eden Şen, “Türkiye’de de yıllardır tarımla uğraşıyoruz. Tarımda emisyonu düşüren ve aynı zamanda toprağı iyileştiren pozitif tarımı amaçlıyoruz. Yenileyici tarımdan sözleşmeli tarıma ve tarımda teknoloji kullanmaya kadar birçok destek veriyoruz. Toprağın sağlığını önde tutan ve daha uzun vadeli bakış sistem geliştiriyoruz” dedi.

Konya’da ekolojik sağlığı yüzde 45 artırdı

Lay’s markasının geçen yıl Konya’da “Lay’s Yenileyici Tarım” projesi kapsamında Konya’daki arazisinde, yenileyici tarım uygulamalarını kullanarak patates, pancar, ayçiçeği ve mısır yetiştirdiğini belirten Şen, “Arazisine davet ettiği çiftçileriyle bu uygulamalar ile ilgili bilgi vererek bu uygulamaları kendi arazilerinde de kullanmaları için gerekli eğitimleri verdi. Bu kapsamda uygulama arazisi ve eğitimler aracılığıyla yaklaşık 1000 çiftçiye ulaşarak yenileyici tarım alanında farkındalıklarını artıran PepsiCo Türkiye’nin bu proje kapsamındaki ilk hasattan elde ettiği 60 ton patatesi Temel İhtiyaç Derneği (TİDER) aracılığıyla Konya ve İstanbul’daki gıda bankalarına ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaları için bağışlandığını belirtti. Konya’da gerçekleştirilen çalışmalarının ilk yıl çıktılarına göre toprağın ekolojik sağlık puanında yüzde 45’e varan oranlarda iyileşme sağlandığını da anlatan Şen, “Toprakta onarım başladı, girdilerde yüzde 70’e varan azalma gerçekleşti” dedi.
Hatay’da Samandağı Tarımsal Kalkınma Kooperatif ile işbirliği yaptıklarını anlatan Şen, “Hem dirençli gıda üretiminde hem satışta hem de üretilen ürünün satış esnasında piyasalara ulaşmasını sağlayarak hatta garantili satışı öngören sürdürülebilir gıda sistemi oluşturmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

80 dönümlük arazide yapılacak

İki çiftçi grubunun projede yer aldığını aktaran Şen şöyle konuştu: “Birincisi üretim yapmak isteyen ancak arazisi olmayan grup. Bu gruba 3 dönümü sera olmak üzere 13 dekarlık alanı kiralayarak arazi desteği sağladık. Gübre fide ve ilaç da sağlıyoruz. Arazisi olan ikinci gruba ise fidan gübre desteği sağlayacağız. Projenin tamamı 80 dönümlük araziyi kapsıyor” dedi.

7 milyon liralık çalışma

Toplantıda konuşan Anadolu Meraları CEO’su Yasemin Kireç, Pepsico ile anlaşmalarının bir yıl süreceğini belirterek, “Temmuz 2024 yılına kadar devam edecek. 2025 yılında tekrar değerlendirme yapacağız. Muhtemelen de devam edeceğiz” dedi. Projede bireysel hareket etmek yerine topluluk olarak hareket edeceklerini anlatan Kireç, “Çiftçiler arasında topluluk temelli çalışmalar yapıyoruz. Diyalog oluşturuyoruz. Görev dağılımı yapıyoruz. Üretici, satıcı ve dağıtıcı gibi ağları da kurarak burada görev almalarını sağlıyoruz” diye konuştu. Projenin 1 yıllık bütçesinin 7 milyon lira olduğunu söyleyen Kireç, “ Yaklaşık 40 çiftçi hibe aldı. Onun yanı sıra eğitim çalışmalarıyla 1000 çiftçiye ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.

PepsiCo Türkiye’de 20 şehirde 5 bin hektarda patates yetiştiriyor

PepsiCo Türkiye ekibi PepsiCo’nun küresel olarak koyduğu Pozitif Tarım hedefleri doğrultusunda yenileyici tarım uygulamalarından sözleşmeli tarıma, çiftçileri bilinçlendirmeyi amaçlayan eğitim odaklı çalışmalardan tarımda teknoloji kullanımına kadar uzanan birçok alanda dünyada iyi örnek olarak gösterilen işlere imza atıyor.
Türkiye’nin hiçbir tarım işletmesinde mevcut olmayan kapsamda 266 kişilik bir tarım ekibi bulunuyor. Ayrıca en güncel teknolojilerle donatılmış 7 depolama tesisinde, 107 bin ton patatesi depolayabiliyor. Türkiye’de 20 şehirde, toplam 5.000 hektar alanda 200’ün üstünde çiftçiyle sözleşmeli olarak Türkiye’deki cipslik patatesin yaklaşık yüzde 60’ını üretiyor.

Lay’s ve Ruffles da yüzde 100 yerli tohum kullanıyor

Sözleşmeli tarım modeliyle Türkiye’de tarımın sürdürülebilir şekilde yapılmasının önünü açıyor ve çiftçileri bu konuda destekliyor. Tarladan sofraya tamamen sürdürülebilir bir değer zinciri yaratılması için çalışan PepsiCo Türkiye, çiftçilerin ürettikleri ürünleri sözleşmeli tarım çerçevesinde satın alarak onların ekonomik olarak sürdürülebilir bir çiftçilik modeliyle ilerlemelerine destek oluyor.
Aldığı patatesleri ürünlerinde kullanan PepsiCo Türkiye; Örneğin Lay’s ve Ruffles markalarında kullandığı patatesleri yüzde 100 yerli tohumlar ile ülkemizde üretiyor.

Online programa göre sulama yapıyor

Çiftçileri 16 yıldır tedarikçi eğitim ve iletişim platformu PepsiCo Agro Akademi ile destekleyen şirket; tarımda dijitalleşme kapsamında geliştirdiği Croptrak mobil uygulamasıyla tüm tarlaları online olarak takip ederek tarımsal kaynakları koruyor. Böylece hava durumuna göre sulama yapılırken, aynı zamanda su miktarı da hesaplanıyor. Aynı zamanda havadaki nemi ölçerek, ne zaman ilaçlamaya ihtiyaç olduğu tespit ediliyor. Böylece gereksiz ilaç kullanımın önüne geçiliyor. Tarımda su riskinin yüksek olduğu bilinciyle, özellikle su kullanımını azaltacak düşük basınçlı sulama teknolojilerine yatırım yapan şirket, değişen tüketim ihtiyaçlarına rağmen her yıl su kullanımı, CO2 salımı ve depo fire hedeflerini bir önceki yıla göre düşürerek ilerliyor.

Tarımda ezbere üretim dönemi bitiyorTarımda ezbere üretim dönemi bitiyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler