CHP kendi ‘terör’ bildirisini de yayınladı: ‘Malzeme yapılamaz’
CHP’de gözler 4-5 Kasım’da yapılacak 38. Olağan Kurultay’a çevrildi. Mecliste 130 sandalyesi bulunan CHP'de 92 milletvekili Kılıçdaroğlu'nun adaylığı için imza verdi. İmza toplama sürecinde milletvekilleri arasında tartışmalar yaşandı.
CHP’de kurultaya sayılı günler kala milletvekilleri ve delegeler genel başkan adayı göstermek için imza toplamaya başladı.
TBMM’de 130 sandalyesi bulunan CHP’de TBMM Grup Başkanvekili ve Afyonkarahisar milletvekili Burcu Köksal CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığı için imza açtı. Kılıçdaroğlu’nun adaylığına 130 milletvekilinden 92’si imza verdi. İmza vermeyenlerden İlhan Kesici’nin Ankara’da olmadığı ve Kılıçdaroğlu’nu desteklediği bilinirken Erdoğan Toprak ve Engin Altay’ın henüz karar vermediği öğrenildi. 10Haber’e konuşan CHP kaynakları Kılıçdaroğlu’na imza vermeyen Bilecik milletvekili Yaşar Tüzün’ün de “Ben bugüne kadar Muharrem İnce için imza topladım. İmza veren değil imza toplayan kişiyimdir. İmza vermiyorum ancak Özgür Özel’i de desteklemiyorum” dediğini ileri sürdü.
Öte yandan imza toplama sürecinde genel merkeze yakın milletvekilleriyle genel başkan adayı Özgür Özel’i destekleyen milletvekilleri “değişimciler” arasındaki tartışma Whatsapp konuşmalarına yansıdı.
Whatsapp yazışmalarında CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır’ın imza toplama konusu için milletvekillerini uyarmasına Mahmut Tanal, Deniz Demir ve Burcu Köksal tepki gösterdi.
Gazeteci Altan Sancar bu tartışmanın fiziki kavgaya dönüştüğünü iddia etti. Mahmut Tanal ise iddiayı sosyal medya hesabı üzerinden yalanladı.
Sayın Altan Sancar, sosyal medya hesabınızdan yer verdiğiniz iddialara ilişkin açıklamam şudur:
Grup Başkanvekilimiz ve Mersin Milletvekilimiz Ali Mahir Başarır ile aramızda kurultay sürecine ilişkin bir tartışma ve gerilim yaşanmıştır.
Ancak Şahsımız ve aile şerefimiz üzerine… https://t.co/eICneTBt4p
— Av.Mahmut TANAL (@MTanal) October 19, 2023
CHP Grup Başkanvekili Burcu Köksal ise yaptığı basın açıklamasıyla parti içi meseleleri basın önünde konuşmayı doğru bulmadığını belirterek şöyle dedi: “Ben parti içi meselelerin basın önünde konuşulmasına karşıyım. Milletvekillerimiz zaman zaman fikirlerini birbirleriyle istişare ederler. Zaman zaman sesleri de yükselebilir. Arkadaşlarımızın arasındaki kişisel meseleler veya parti içi meselelerin yorumlanmasını çok doğru bulmuyorum. Biz yolumuza, iktidara karşı mücadelemize her koşulda devam edeceğiz.”
10Haber CHP’de Kılıçdaroğlu’nun adaylığı için imza vermeyen milletvekillerinin listesine ulaştı. 10Haber’e konuşan CHP kaynakları imza vermeyenler arasındaki İlhan Kesici’nin Ankara’da olmadığını, Engin Toprak, Engin Altay ve Yaşar Tüzün’ün ise henüz karar vermediğini öne sürdü. Kılıçdaroğlu’nun adaylığına imza vermeyen milletvekilleri şöyle:
“Ayhan Barut, Burhanettin Bulut, Umut Akdoğan, Tekin Bingöl, Murat Emir, Gamze Taşçıer, Süleyman Bülbül, Bülent Tezcan, Ensar Aytekin, Yaşar Tüzün, Nurhayat Altaca, İsmethan Güneşhan, Özgür Ceylan, Ahmet Baran Yazgan, Hikmet Yalım Halıcı, Fetih Açıkel, Engin Altay, Ali Gökçek, Gökhan Günaydın, Özgür Karabat, Suat Özçağdaş, Turan Taşkın Özer, Erdoğan Toprak, Gökhan Zeybek, Murat Bakan, Gökçe Gökçen, Deniz Yücel, İsmail Atakan Ünver, Hasan Baltacı, Veli Ağbaba, Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Bekir Başevirgen, Ali Mahir Başarır, Seyit Torun, Asu Kaya, Tahsin Ocaklı, Ulaş Karasu, Eylem Ertuğ Ertuğrul.
Ankara’da gazetecilerle bir araya gelen CHP Genel Başkan adayı Özgür Özel de, Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığı için milletvekillerinden 92 imza toplanması ve milletvekili imzalarıyla ilgili parti geleneklerinin WhatsApp üzerinden tartışılmasının kamuoyuna yansımasıyla ilgili soruya şu yanıtı verdi: “Milletvekili grubumuzdan imza toplanması geleneklerimizde var. Genel Kurul’da imza toplanması yok. Bir iç rekabetin Genel Kurul salonuna taşınması kadar hepimizi rahatsız edecek bir durum olamaz. Hangimize sorsalar ‘Genel Başkan aday olsun’ deriz. Şöyle bir şey yapılmaya çalışılıyor; ‘Sahada, illerde kötü.’ CHP milletvekili grubunda yüzde 55’e 45; biz öndeyiz, çoğunluk değişimden yana. İnanın bunu Meclis’teki kavaslara sorsanız, biliyor. Bugüne kadar kesinlikle grubu bu işin dışında tutuyoruz. Bu grup 6 Kasım’da birlikte olmalı. ‘Genel başkan kızdı, üzüldü’ diyorlar. Ben de olsam üzülürüm. Bu genel başkana da iyilik değildir. Genel başkanın ekibinde bir kurmay aklı kalmadığını görüyoruz. Bir rakam vermeyeceğim, tahminlerin üzerinde çok destek alacağız, kurultayı kazanacağız. Kaybedenin olmadığı dostluk ve barış ortamında bir kurultay geçmesi için üzerimize düşeni yapacağız.”