Netanyahu’dan ateşkes açıklaması: ABD’nin taleplerine bazen hayır diyorum
İsrail, Gazze'deki hastanelerin boşaltılması çağrılarını sürdürürken, hastanelerde ise durum gittikçe daha da kötüleşiyor. Elektrik ve suyun olmadığı hastanelerde 130 prematüre bebek ölüm tehdidi altında.
Hamas’ın 7 Ekim sabahı İsrail’e karşı düzenlediği sürpriz saldırıların ardından bu ülkenin Gazze şeridine yönelik cezalandırma ve intikam bombardımanları hız kesmeden devam ediyor. 2,3 milyon Filistinli’nin yaşamaya çalıştığı Gazze’ye sadece havadan ve karadan bombalar yağmıyor, son 16 yıldır zaten çok ağır bir ambargo altındaki bölge, 7 Ekimden bu yana İsrail tarafından ‘tam kuşatma’ altında; su verilmiyor, elektrik verilmiyor, sağlık malzemesi verilmiyor.
Uluslararası toplum bir haftadan fazla süre uğraştı, devreye bizzat Amerikan Başkanı bile girdi ve sonunda Gazze’nin Mısır’a açılan kapısı olan Refah’tan 20 kamyonluk bir yardım konvoyunun içeri girmesine izin verildi. Birleşmiş Milletler verilerine göre su tüketiminin kişi başına 1 litreye kadar düştüğü 2,3 milyon nüfus için hiçbir anlam ifade etmeyen bir yardım, sembolik bile değil. Çünkü Gazze’deki ihtiyaç ulaşandan çok daha fazla.
İsrail’in uyguladığı abluka nedeniyle yakıt sıkıntısı çeken Gazze Şeridi’ndeki hastanelerde ciddi problemler yaşanıyor. Hastanelerdeki elektrik sıkıntısı tıbbi araç gereçlerin kullanımını zorlaştırarak hasta ve yaralıların tedavisine engel oluyor.
Gazze’deki Sağlık Bakanlığı İsrail’in yakıt girişini engellediği bölgedeki hastanelerde 130 bebeğin ölüm tehdidi altında olduğunu açıkladı. Bölge hastanelerindeki yakıt yetersizliği nedeniyle jeneratör çalıştırılmasında sıkıntı yaşandığı belirtildi. Bu nedenle de 130 prematüre bebeği ölüm riskiyle karşı karşıya olduğu belirtildi.
Bakanlık açıklamasında “Gazze Şeridi’nde 130 prematüre bebek, İsrail işgalinin hastane jeneratörlerini çalıştırmak için gerekli yakıtın getirilmesine engel olmasındaki ısrarı sebebiyle ölüm riskiyle karşı karşıya” dendi.
İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee Gazze’ye yakıt girişine izin verilmeyeceğini duyurmuştu. Gazze’deki Sağlık Bakanlığı daha önce de “Gazze Şeridi’ndeki hastanelere acilen yakıt ulaştırılmaması durumunda bunun yaralılar ve hastalar için ciddi tehlike oluşturacağı konusunda uyarıyoruz” açıklaması yapmıştı.
Gazze’deki hastanelerde durum ciddiyetini korurken İsrail bölgedeki 20 hastane için tahliye ültimatomu vermişti. Kara harekatı sinyallerini yeniden arttıran Tel Aviv, hastanelerin boşaltılması gerektiğini söylüyor. Bazı hastaneler tahliye sürecine girerken bazı yerlerde ise hastaların taşınması imkansız. Üstelik karşılanmayan tıbbı yardım malzemeleri ve yakıt yetersizliği nedeniyle durum gittikçe daha da kötüleşiyor.
Birleşmiş Milletler (BM) Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland, İsrail’in iki haftadır bombaladığı Gazze Şeridi’nde ihtiyaçların çok fazla olduğunu ve akan kanı durdurmak için görüşmeler yürüttüğünü belirtti. Wennesland devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla düzenlenen Gazze ile ilgili ‘Kahire Barış Zirvesi’nde konuştu.
Mısır’a bölgedeki çatışmayı ele almak için düzenlediği zirveden dolayı teşekkür eden Wennesland “Gazze savaş alanı ve ihtiyaçlar çok fazla. Hepimiz daha fazla hayat kurtarmak için elimizden geleni yapmalıyız” dedi. Wennesland BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in ekibiyle ‘bölge ve ötesindeki taraflarla akan kanı durdurmak, daha fazla sivilin hayatını kaybetmesini önlemek için siyasi görüşmeler yürüttüğünü’ söyledi.
Mısır makamlarına Gazze Şeridi’ne yardımların ulaşmasını sağladığı için teşekkür eden Wennesland yardımın sürekli ve güvenli olarak devam etmesi gerektiğini belirtti. İsrail ile Filistinli gruplar arasında çatışmaların başladığı 7 Ekim’den bu yana ilk yardım konvoyu bugün Refah Sınır Kapısı’ndan geçerek Gazze Şeridi’ne girmişti.
İhtiyaçlara yönelik çağrılar sürerken Türk Kızılayı da Gazze’deki tüm hastane ve ambulansların 30 günlük akaryakıt ihtiyacını karşılama kararı aldı.