Dünyadaki her 1,000 dolarlık startup yatırımından sadece 1,7 dolar pay aldık

Türkiye’deki startuplar yılın ikinci çeyreğinde 150 milyon dolar yatırım aldı. Aynı dönemde küresel düzeyde startuplara yapılan yatırım 87 milyar dolara ulaştı.

Ekonomi 31 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Türkiye’de startuplara yapılan yatırımlarda işlem hacmi bakımından ilk 10 işlem, toplam işlem hacminin yüzde 86'sını oluşturdu.

Danışmanlık şirketi KPMG Türkiye M&A ve Türkiye, Orta ve Doğu Avrupa ile MENA bölgesinde büyüme aşamasındaki teknoloji şirketlerine yatırım yapan 212 ekipleri tarafından hazırlanan “Türkiye Startup Yatırımları” raporuna göre Türkiye’de startup yatırımları yılın ikinci çeyreğinde toplam 77 işlemde 150 milyon dolar olarak gerçekleşti. İşlem hacmi bakımından ilk 10 işlem, toplam işlem hacminin yüzde 86’sını oluşturdu. Aynı dönemde küresel düzeyde startuplara yapılan yatırım 87 milyar dolar oldu. Yani yılın ikinci çeyreğinde küresel düzeyde startuplara yapılan her 1000 dolarlık yatırımdan Türkiye yalnızca 1,7 dolar pay aldı.

Türkiye’deki girişim sermayesi piyasasının karşı karşıya olduğu temel eğilimleri, fırsatları ve zorlukları ortaya koymak amacıyla hazırlanan rapora göre yılın ilk çeyreğinde 76 milyar dolar olan yatırımlarda ikinci çeyrekte 11 milyar dolarlık artış gözlendi.

Bununla birlikte küresel girişim sermayesi piyasası, enflasyonist ortamın devam etmesi ve bir önceki çeyrekte olduğu gibi faizlerdeki artış potansiyeli nedeniyle belirsizliğini korudu. Sonuç olarak girişim sermayesi yatırımcıları, piyasada süregelen zorlukların da etkisiyle ikinci çeyrek verilerinde görüldüğü büyük işlemler yapmaktan kaçınmaya devam etti.

Las Vegas’taki CES’de 53 de Türk startup şirketi varLas Vegas’taki CES’de 53 de Türk startup şirketi var

Hem Türkiye’de hem dünyada geçen yıla göre düşüş var

Küresel startup faaliyetlerine paralel olarak Türkiye startup ekosisteminde de 2023’ün ilk çeyreğine göre hem işlem hacmi hem de işlem sayısında artış oldu. Yılın ilk çeyreğinde Türkiye’de start uplara 76 milyon dolar yatırım yapılmıştı.

Ancak hem küresel düzeyde hem Türkiye’de yılın ikinci çeyreğinde startuplara yapılan yatırımlarda geçen yılın aynı dönemine göre ekonomik belirsizlik nedeniyle bir düşüş görülüyor. Geçen yılın ikinci çeyreğinde küresel düzeyde startuplara 150 milyar, Türkiye’de ise 139  milyon dolarlık yatırım  yapılmıştı.

KPMG Türkiye M&A Danışmanlık Hizmetleri, Şirket Ortağı Özge İlhan’a göre global girişim sermayesi ekosisteminde yüksek faiz ve enflasyon ortamının yarattığı belirsizlikler 2023 yılının 2. çeyreğinde de risk alma iştahını baskılamaya devam etti. Global ölçekte yatırımcıların göreceli düşük hacimli işlemlere yönelimi devam ederken işlem sayısında yılın ilk çeyreğine göre artış gözlemlenmesi pozitif bir gösterge olarak öne çıktı.

212 Kurucu Ortağı Ali Karabey ise Türkiye’de ve küresel piyasalarda yeni bir normal arayışı devam ederken girişim sermayesi yatırımları hâlâ yavaş bir seyirde ilerlediğini belirtti. Karabey’e göre 2023’ün ikinci çeyreğinde Türkiye’de öne çıkan bir trend de ilk 10 işleme yabancıların büyük ilgi göstermesi.

Startup ekosistemine faiz ve resesyon freniStartup ekosistemine faiz ve resesyon freni

Insider yatırımı bu çeyreğin en büyük işlemi oldu

Yabancı yatırımcılar toplam işlem hacminin yüzde 75’ini oluşturarak en büyük paya sahip olurken yerel yatırımcıların payı yüzde 25 olarak gerçekleşti. İşlem sayısı bakımından ise yerli yatırımcılar 67 işlemle  yabancı yatırımcıları geride bıraktı. Türkiye merkezli yazılım şirketi Insider’ın, Katar Yatırım Otoritesi ve Esas Holding’in Girişim Sermayesi önderliğinde almış olduğu 105 milyon dolarlık ileri aşama yatırım, yılın ikinci çeyreğinin en büyük işlemi oldu.

Sürdürülebilirlik en popüler yatırım alanlarından

Fintech 9 işlemle en fazla yatırım çeken alan olurken bunu sırasıyla 7 işlemle Türkiye’den önemli şirketlerin çıktığı Oyun ve 6 işlemle Pazaryeri alanlara  takip etti. Toplam işlem hacmi açısından SaaS (hizmet olarak yazılım) 108,2 milyon dolarla en yüksek yatırımı alırken bunu 7,8 milyon dolarla sürdürülebilirlik ve 7,1 milyon dolarla Fintech alanları izledi. Yatırımcılar için cazibesini koruyan Oyun, SaaS ve Fintech alanlarının  yanı sıra Sürdürülebilirlik de bu çeyrekte popüler bir yatırım alanı olarak öne çıktı.

 Türkiye’de 2023 yılının ikinci çeyreğinde gerçekleşen en büyük 10 girişim işlemi

10 startup daha 1 milyar dolarlık şirket olma yolunda10 startup daha 1 milyar dolarlık şirket olma yolunda

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.