İstanbul’da enflasyon ekimde telkin ve kampanyayla ehlileşti: Yüzde 3,69

İTO'ya göre ekimde tüketici enflasyonu bir önceki aya göre yüzde 3,69 arttı. Enflasyondaki 'ehlileşmede' ekim ayındaki yaygın indirim kampanyalarının etkisi oldu.

Ekonomi 1 Kasım 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Gıda harcamalarındaki yükselişte kış mevsimi nedeniyle bazı ürünlerdeki fiyat artışları etkili oldu.

Hükümetin bakanlarının esnafa ve perakende zincirlerine yönelik “fiyat düşürme çağrıları” ve başlatılan indirim kampanyaları enflasyonu ehlileştirdi.  İstanbul’da ekim ayında perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi indirim kampanyalarının etkisiyle bir önceki aya göre yüzde  3,69, toptan fiyat hareketlerini yansıtan Toptan Eşya Fiyatları İndeksi ise yüzde  3,53 oranında arttı. İTO’ya göre İstanbul’da perakende fiyatlarda artış temmuzda yüzde 9.48 ile zirve yapmıştı. Ağustosta perakende fiyatlar yüzde 8,8 artarken, eylülde ise artış yüzde 5,46 olmuştu. İTO’nun İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi, TÜİK’in cuma günü açıklayacağı enflasyon rakamlarının öncü göstergesi olarak kabul edildiğinden haftanın son iş günü Ankara’nın da ehlileşmiş oranlar açıklaması bekleniyor.

İTO enflasyon endeksine bir şeyler mi oluyor?İTO enflasyon endeksine bir şeyler mi oluyor?

Ekim ayında İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksi yıllık bazda yüzde 72,73, Toptan Eşya Fiyatları İndeksi ise yüzde  64,04 oranında yükseldi.

Ekimde perakende fiyatlarda bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 15,33 ile giyim harcamaları grubunda yüzde görüldü. Ekim ayındaki yüksek artışta tekstil ürünlerinde hammadde maliyetlerindeki yükseliş ve kış mevsimi nedeniyle bazı ürünlerdeki fiyat artışları etkili oldu.

Sağlık ve kişisel bakım harcamalarında yüzde 4,58, gıda harcamalarında mevsim geçiş etkisiyle yüzde 4,28, ev eşyası harcamalarında bazı ürün ve hizmetlerdeki fiyat değişimleri nedeniyle yüzde 4,05, konut harcamalarında yüzde 1,82, diğer harcamalarda ise yüzde 0,08 artış oldu. Kültür eğitim ve eğlence harcamalarında yüzde 1,38 ve ulaştırma ve haberleşme harcamalarında yüzde 2,33 azalış görüldü.

İTO açıkladı, Haziran enflasyonu yapışkan çıktıİTO açıkladı, Haziran enflasyonu yapışkan çıktı

Toptan fiyatlarda ekimde bir önceki aya göre gıda maddeleri grubunda yüzde 5,22, mensucat grubunda yüzde 4,57, inşaat malzemeleri grubunda yüzde 2,50, kimyevi maddeler grubunda yüzde 2,38, madenler grubunda yüzde 1,95, işlenmemiş maddeler grubunda yüzde 1,73, yakacak ve enerji maddeleri grubunda yüzde 1,33 artış oldu.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.