Dilan – Engin Polat çifti şu an ‘eş dost yardımıyla’ geçiniyormuş
Kara para aklama ve vergi kaçırma gibi iddialarla gündemde olan Engin-Dilan Polat çifti, haklarında soruşturma başlatıldıktan tam 15 gün sonra gözaltına alındı. Çift, iddialara karşın küfürlü, tehditli, tükürüklü, bayraklı, tesettürlü videolar çekerek her yolu denemiş, son olarak özür dilemişti.
Önce sosyal medya üzerinden lüks yaşantılarını sergileme alışkanlıkları nedeniyle bir “görgüsüzlük” tartışması başlamasını vesile oldular, sonra birileri “bu değirmenin suyu nereden geliyor?” diye sormaya başladığında verilemeyen cevaplar, bir savcılık soruşturmasına dönüştü.
Haklarında bundan 2,5 ay önce, 15 Temmuz’da “suç örgütü kurmak ve yönetmek”, “suç örgütüne üye olmak”, “suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklamak”, “vergi Usul Kanunu’na muhalefet” olmak üzere 4 ayrı suçtan soruşturma başlatılan çift, ancak dün akşam İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince yapılan operasyonla ikametlerinden gözaltına alındı. Çiftin İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ndeki işlemleri gece yarısı hala devam ediyordu.
Çifte ait 15 şirkette geçen hafta arama yapılmış ve bazı dijital malzemelere ve evraklara el konmuştu. Bir ihbarcının “çift evrakların bazılarını villalarından birine taşıdı” beyanından sonra, 2 gün önce çiftin villasının bahçesi kepçeyle kazılarak toprak altında evrak ve doküman aranmıştı.
“Nereden geliyor bu değirmenin suyu?” diye sorulmasıyla başlatılan soruşturma ise 15 gün içinde günden güne derinleşmişti. Şimdiye kadar iddialar ve bulgular şöyle:
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Dilan Polat, eşi Engin Polat, Engin Polat’ın babası Sezgin Polat, kardeşi Alper Kürşat Polat, anneannesi Zehra Yılmaz, dayısının eşi Nilgül Yılmaz, Dilan Polat’ın kardeşleri Can Doğu ve Sinem Sıla Doğu’nun da aralarında bulunduğu 13 şüpheli hakkında soruşturma yürütüyor.
Soruşturma kapsamında şüphelilerin suç işlediği ve bu mal varlıklarını suçlardan elde ettiğine yönelik somut delil olduğu belirlendi. Şüphelilerin yöneticisi olduğu kozmetik, mücevherat, inşaat gibi 21 şirketle ilgili şüphelilere ait kara, deniz ve hava ulaşımlarına, banka ve diğer mali kurumlardaki her türlü hesaplarına, gerçek veya tüzel kişiler nezdindeki her türlü hak ve alacaklarına, kıymetli evraklara, ortağı bulunduğu şirketlerdeki ortaklık paylarına, kiralık kasa mevcutlarına, kripto varlık hesaplarına ve diğer tüm varlık değerlerine el kondu.
Ayrıca şüpheliler hakkında yurtdışına çıkış yasağı getirildi.
Soruşturma kapsamında yer alan şirketler, Dilan Polat Güzellik ve Kozmetik Hizmetleri, Dilan Polat Estetik Sağlık Hizmetleri, Milda Gayrmenkul Otomotiv Sanayi, Dipomed Metikal Kozmetik, Dilan Mücevherat, Milan Polat İnşaat Turizm, Sıla Doğu Güzellik Kozmetik, Rise And Shine Kozmetik, Nez Demir Güzellik Merkezi, Engin Polat şahıs firması ve Engin Polat Alüminyum olduğu öğrenildi.
Soruşturma dosyasına giren MASAK raporunda Dilan Polat’ın internet yoluyla yaptığı satışlardan elde ettiği kurum gelirlerinin vergi matrahını azaltmak amacıyla sahte belge kullanmış olabileceği değerlendirmesi yapıldı. Dilan Polat’ın sahibi olduğu Rise and Shine Kozmetik şirketinin de sahte belge düzenleyicisi olduğu değerlendirmesine yer verildi. Sahte belge düzenleyicisi olan 3 tedarikçi şirketten toplam 225 milyon 743 bin liralık mal alışının gerçek olmadığı da raporda öne sürüldü.
Öte yandan iddialar ilk gündeme geldiğinden bu yana çift, sosyal medya üzerinden akıllarına gelen her savunma yöntemini denemişti.
Önce iddia sahiplerine hakaret ve küfür ettiler, sonra tehdit ettiler, ardından Türk bayrağıyla video çekip “devletimizi milletimizi seviyoruz” dediler, son olarak ise bir “özür” mesajı yayımladılar:
“Aşırılıklarımız, şımarıklıklarımız ve gösterişlerimiz olmuştur. Haddimizi aştığımızı bu süreçte daha iyi idrak ettik. Tüm banka hesaplarımıza tedbir konuldu. Bu süreç daha fazla devam ederse devletimizin vergi geliri olarak uğrayacağı zarar, soruşturmadan elde edilecek menfaatten katbekat fazla olacaktır.”