Dünya ile iletişimi kopan Gazze’nin güneyi için işgal sinyali
İsrail'in Gazze saldırıları devam ediyor. Tel Aviv, Gazze'nin kuşatma altına alınma sürecinin tamamladığını açıklarken Lübnan sınırında da ipler gerildi. Nasrallah'ın kritik konuşmasına saatler kala, İsrail güçleri Hizbullah tarafından SİHA'larla vuruldu.
Gazze’de süren savaşta tansiyon bir an olsun düşmezken, İsrail Gazze’nin kuşatmasının tamamlandığını ve ateşkesin masadaki seçenekler arasında yer almadığını duyurdu. Gazze’deki saldırılar kuşatmayla birlikte git gide daha da ciddileşirken Lübnan – İsrail sınırındaki gerilim de tırmanıyor. Hizbullah, işgal altındaki Şeba Çiftlikleri bölgesinde İsrail ordusunun bir komuta noktasına saldırı düzenlediklerini duyurdu. Hizbullah’tan yapılan açıklama, patlayıcı dolu iki SİHA’nın bölgede İsrail ordusunu hedef aldığı belirtildi.
Hizbullah’ın bu saldırısının, liderleri Hasan Nasrallah’ın kritik konuşmasına saatler kala gerçekleşmesi de dikkat çekti.
İşte savaşta yaşananlar…
İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Gazze şehrine yönelik kuşatmanın tamamlandığını, ateşkes seçeneğinin de masada olmadığını söyledi. Hagari, düzenlediği basın toplantısında İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Kara birliklerinin bölgede ilerlediğini aktaran Hagari, Gazze kentine yönelik kuşatmanın tamamlandığını bildirdi.
Hagari, ateşkese dair bir soruya ise “ateşkes seçeneğinin masa olmadığı” cevabını verdi. Ateşkes tartışmaları devam ederken bir açıklama da Pentagon’dan geldi. ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Patrick Ryder, Hamas’ın “yeniden toparlanmasına” yol açacağına ilişkin endişelerden dolayı İsrail ve Hamas arasında ateşkesi desteklemediklerini bildirdi.
Hizbullah, işgal altındaki Şeba Çiftlikleri bölgesinde İsrail ordusunun bir komuta noktasına saldırı düzenlediklerini duyurdu. Hizbullah’tan yapılan açıklama, patlayıcı dolu iki SİHA’nın bölgede İsrail ordusunu hedef aldığı belirtildi. Hizbullah açıklamasında, SİHA’ların “büyük miktarda patlayıcı” yüklü olduğu ve hedeflerini vurduğu savunuldu.
İsrail ordusundan konuyla ilgili açıklama gelmedi.
Sözkonusu saldırı, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın bugün 7 Ekim’den bu yana ilk kez yapması beklenen açıklamasından önce gelmesi dikkat çekti. Nasrallah’ın yapacağı konuşma savaşın seyri açısından kritik önem taşıyor. Şii Hilali’nden “Direniş Ekseni” çıkışları yükselirken, çatışmanın bölge savaşına dönüp dönmeyeceğine dair endişeler sürüyor. Hizbullah’ın hedef aldığı Şeba Çiftlikleri, 1967 yılından beri İsrail işgali altında. Bölge, Lübnan-Suriye sınırı ile yine İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri ile kesişen stratejik bir noktada bulunuyor.
İsrail’in Lübnan’ın güneyindeki Nebatiye iline bağlı Mercayun ilçesini hedef alan bombardımanı sonucu 4 kişinin öldüğü, 2 kişinin de yaralandığı bildirildi. Lübnan resmi ajansı NNA’nın haberinde, İsrail’in Mercayun ilçesine düzenlediği saldırıya ilişkin detaylar paylaşıldı.
Haberde, Mercayun ilçesine bağlı Vadi es-Seluki bölgesinde düzenlenen saldırıda 3 kişinin öldüğü, 1 kişinin de yaralandığı, ilçeye bağlı Meys el-Cebel kasabasında bir evin hedef alınması sonucu ise bir kişinin öldüğü, bir kişinin de yaralandığı aktarıldı.
bölgede gerilim dinmezken, Refah Sınır Kapısı’ndan yaralıların geçişleri de sürüyor. Mısır, İsrail’in saldırısı altındaki Gazze Şeridi’nde yaralanan 21 Filistinlinin daha tedavi edilmek üzere ülkeye getirildiğini duyurdu. Mısır Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Hüssam Abdulgaffar, Filistinli yaralıların ülkesine nakli ve Gazze’deki üçüncü ülke vatandaşlarının Refah Sınır Kapısı üzerinden tahliyesine ilişkin yazılı açıklama yayımladı. Sözcü Abdulgaffar, “72’si çocuk olmak üzere toplamda 344 üçüncü ülke vatandaşının Refah Sınır Kapısı’ndan Mısır’a giriş yaptığını ve gerekli sağlık kontrolüne tabi tutulduklarını” belirtti.
Gazze’nin Mısır’a açılan tek kapısı olan Refah Sınır Kapısı’ndan bugün 21 yaralının daha ülkeye giriş yaptığını ifade eden Abdulgaffar, “yaralıların tedavisine başlandığı” bilgisini paylaştı.
Gazzeli yaralıların tedavi edilmek üzere dün itibarıyla Mısır’a alınmaya başlanmasıyla birlikte başlayan süreç ikinci gününde de devam ediyor. Mısır Sağlık Bakanlığı, dün yaptığı yazılı açıklamada 16 yaralı ve 117 üçüncü ülke vatandaşının ülkeye ulaştığını duyurmuştu.
Refah sınır kapısı Gazze’nin dünya ile tek bağlantısı. İki gündür yaralı geçişleriyle gündemde olsa da Filistinliler için gönderilen yardımların da tek geçiş noktası. İsrail’in uyguladığı ambargolar nedeniyle ihtiyaçların çok az bir kısmını karşılayabilen yardımlarda, kritik öneme sahip yakıt bulunmuyor. Özellikle hastanelerin jeneratörler için kullandığı yakıt kritik seviyeyi çoktan geçti. İsrail’de de başlayan yakıt tartışması bir iç meseleye döndü. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Genelkurmay Başkanını yalanladı, “yakıt yok” dedi.
İsrail Başbakanı Netanyahu, Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi’nin ablukanın sıkılaştırıldığı Gazze Şeridi’ne yakıt verilebileceği yönündeki açıklaması üzerine “Gazze’ye yakıt verilmesini onaylamadığını” söyledi. İsrail Başbakanlık Basın Ofisi, 7 Ekim’den bu yana Gazze’ye yakıt girişine izin vermediklerini ve hastanelerdeki yakıtın bitmediğini savunan Genelkurmay Başkanı Halevi’nin, “tükenince bölgedeki hastanelere gözetim altında yakıt tedarikine izin verecekleri” şeklindeki açıklamasını yalanladı. Basın Ofisi, “Netanyahu, Gazze Şeridi’ne yakıt tedarikine onay vermedi.” şeklinde açıklama yaptı.
İsrail’in 7 Ekim’den bu yana saldırılarını sürdürdüğü ve son dönemde bombardımanını yoğunlaştırdığı Gazze Şeridi’ndeki ablukayı da sıkılaştırmış ve yaklaşık bir aydır yakıt girişine izin vermemişti.
Filistin Sağlık Bakanlığı, bombardımandan kaçanların ve yaralı sivillerin sığınma merkezlerine dönüşen 35 hastaneden 16’sının bombardıman ya da yakıt sıkıntısı nedeniyle çalışmalarına durdurduğunu bildirmişti.
Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail’in “Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme” gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken, İsrail ordusu da Gazze Şeridi’ne yoğun hava bombardımanı başlattı. İsrail, Gazze’den düzenlenen saldırılarda 315’i asker 1400’den fazla İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu.
İsrail’e göre 31 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ndeki çatışmalarda ölen asker sayısı 18’e yükselirken, Kassam Tugaylarının elinde 242 İsrailli esir bulunuyor.
Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığına göre, İsrail saldırılarda 3 bin 760’ı çocuk, 2 bin 326’sı kadın olmak üzere 9 bin 61 Filistinliyi öldürürken, en az 32 bin kişiyi yaraladı.
İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs’te İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimciler, 134 Filistinliyi öldürdü.
Gazze’de binlerce yaralı ile sivilin bulunduğu en büyük sağlık tesisi olan Şifa Hastanesi de İsrail ordusu tarafından hedef gösterilirken İsrail ordusu El-Ehli Baptist ve Türk-Filistin Dostluk hastanelerini vurdu, tahliyeye zorladığı Filistin Kızılayına bağlı Kudüs ve Endonezya hastanelerinin çevresini bombaladı.
İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim’den bu yana yaşanan çatışmalarda 49 Hizbullah mensubu ile 4 İsrail askeri öldü.