Onu bırakın da, ya İsrail Türk mallarına boykot uygularsa…
Bugünkü İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın henüz Tekirdağ valiliği dönemine denk gelen bir İsrail-Hamas çatışmasında Fanta adlı gazlı içeceği içerek CocaCola adlı diğer gazlı içeceği boykot edeceğini açıklamasına ilişkin video kaydı bugünlerde elden ele geziyor.
CocaCola ile Fanta’nın üreticisinin aynı firma olması bir yana, ben bu yaşımda hala CocaCola ile İsrail arasındaki bağlantıyı da öğrenebilmiş değilim. Acaba bu içecek İsrail hükümetine mi ait? Yok, değil. Peki sahibi bir siyonist ve Filistin’i yok etme peşinde bir Yahudi mi? Hayır, onu da bulamadım.
CocaCola’yı (ve diğer markaları) Türkiye’de üreten, şişeleyen ve pazarlayanlar ise öz be öz Kayserili iki ailenin holdingi olan Anadolu Holding.
Ama ne zaman İsrail-Filistin çatışması yaşansa ve İsrail, Filistinlilerin üzerine bomba yağdırsa Türkiye’de hemen CocaCola adlı içecek boykot ediliyor. Sebebini bilen biri bana anlatsa da aydınlansam…
Mesela geçen gün bir hanım, Türk Hava Yolları’nın CIP salonunda CocaCola görünce sosyal medyadan durumu eleştirmiş. THY ise hemen gitmiş salondaki içececekleri toplatmış, yani boykota katılmış.
Dünden beri sosyal medyada ‘Köfteci Yusuf’ adlı köfte zincirine kızıyor insanlar, hala CocaCola sattığı için.
Geçen gün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan, ‘İsrail mallarını boykot etmeliyiz’ dedi. Peki edelim ama neleri edelim?
Ben, markette veya AVM’de alışveriş yaparken İsrail’de üretilmiş bir şey pek göremiyorum.
Az önce bu ülkeyle dış ticaret rakamlarımıza baktım, Türkiye 2022 yılında İsrail’den 2,2 milyar dolarlık mal almış. Herhalde bu alınan mallar doğrudan tüketiciye hitab eden şeylerden çok ara malları ve yatırım malları olsa gerek. Türkiye pazarı öyle İsrail mallarıyla kaynamıyor.
Ama tersi doğru: İsrail pazarı Türkiye’den giden mallarla kaynıyor. Bu ülke, Türkiye’nin dış ticaret fazlası verdiği nadir ülkelerden biri. 2022’de İsrail’e 6,7 milyar dolarlık ihracat yapmışız.
Az değil, 4,5 milyar dolarlık ticaret fazlamız var.
Eh, üstüne bir de İsrailli turistleri ekleyin, bu ülkenin bizim ekonomimize yaptığı katkı sahiden hatırı sayılır seviyede.
İsrail, 7 Ekimde uğradığı saldırı sonrası Gazze’yi bombalamaya başladığında, Türkiye’de o sırada gezide olan (hatta 7-8-9 Ekimde Türkiye’ye gezmeye gelen) kendi vatandaşlarının güvenliğinden endişeye kapıldı, onlara çağrı yaptı ve ülkeye geri çağırdı. Yani şimdilik İsrail’den ülkemize turist gelmiyor.
Biz, dediğim gibi CocaCola içmeyerek, bu içeceği satanlara kızarak yüreğimizi soğutuyoruz ama aslında bu içeceğin İsrail’le bir ilgisi yok. Dün haberi vardı, bazı belediyelerimiz de İsrail mallarına boykota başlamış. Neleri boykot ettiklerini sahiden merak ediyorum.
Peki ya İsrail’de Türk mallarına boykot çağrıları yapılırsa? Pek öyle şeyler olmaz, olacaksa da ilan edilerek yapılmaz ama eğer İsrail sahiden Türk mallarını boykot edecek olursa bundan zararlı çıkanın biz olacağımız kuşkusuz.
Hatırlayın, Suudi Arabistan birkaç yıl önceye kadar adı konmamış bir ambargo uyguluyordu Türk mallarına, neler çekti Türkiyeli üreticiler… Veya Rusya zaman zaman domateslerimizi geri çeviriyor diye konunun Cumhurbaşkanları seviyesinde iki ülke arasında ele alındığını unutmayın…
Esasen baktığınızda Türkiye-İsrail ticari ilişkileri Ak Parti hükümetleri döneminde gerçek bir patlama yaşamış. 2002 yılında, henüz Ak Parti iktidarda değilken bu ülke ile toplam ticaretimiz sadece 1,4 milyar dolarmış, o zaman çok daha mütevazı (200 milyon dolar kadar) ticaret fazlamız varmış. Bugün iki ülke ticaret hacmi neredeyse 9 milyar dolara gelmiş, dediğim gibi 4,5 milyar dolar ticaret fazlamız var.
Eğer bu son savaş çıkmasaydı ve Tayyip Erdoğan’ın uzun zamandır hayali olan İsrail gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaştıracak boru hattı yapılsaydı, belki bu ülkeden de gaz alacaktık ve o zaman dış ticaret dengesi aleyhimize bozulabilecekti. (Bu boru hattı hala gündemde aslında, çünkü İsrail için kendi gazını Avrupa pazarına ulaştırmanın en ucuz yolu bu. Aynı şey, Kıbrıs’ınki dahil bütün Doğu Akdeniz gazı için de geçerli.)
Meşhur laf vardır, ‘Camdan bir evde oturuyorsanız, komşunuzun evine taş atarken iyi düşünmelisiniz’ diyen.
Türkiye’nin Hamas’ı terör örgütü olarak tanımadığını dünyada bilmeyen yok ama bunu Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ağzından yüksek sesle ilan etmenin ne alemi vardı? Hamas özgürlük için savaşan ‘mücahit’ bir örgütse, yarın birisi de YPG ve PKK için ‘Bağımsızlıkları için savaşan mücahit örgütlerdir’ dediğinde ne yapacağız?
İsrail mallarına boykot dile kolay ve güzel de ya İsrail de aynı boykotu bize uygularsa ne yapacağız? O 6,7 milyar dolarlık malı kime satacağız? Satamıyoruz diye kapanan şirketleri, işsiz kalanları kime anlatacağız?
Filistin davasını dile getirmenin ve savunmanın başka yolları da var. Siz CocaCola içmeyince Filistinli çocuklar daha az ölmüyor.