İstanbul temmuzda son 10 yılın zirvesine çıktı, Ruslar birinciliği kimseye bırakmadı
Bloomberg'in haberine göre Ferit Şahenk, Katar Varlık Fonuyla Galataport satışını görüşüyor. Şahenk'in olası satıştan elde edeceği geliri kredinin kapatılmasında kullanması bekleniyor.
Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk’in Türkiye’nin en önemli kruvaziyer limanı Galataport’un satışı için Katar Varlık Fonu (Qatar Investment Authority-QIA) ile görüştüğü belirtiliyor. Bloomberg’e konuşan kaynaklara göre Şahenk, Galataport’u satın alma konusundaki ilgisini ölçmek için Katar Yatırım Otoritesi’ne başvurdu.
Şahenk, inşası için 1,02 milyar Euro (1,1 milyar dolar) kredi kullandığı Galataport’un olası satışından elde edeceği geliri kredinin kapatılmasında kullanmayı planlıyor.
Galataport projesinin kısmen kredi ile finanse edildiğini ve Şahenk’in olası bir satıştan elde edilecek geliri bu borcu ödemek için kullanmayı planladığını belirten kişiler, görüşmelerin henüz erken bir aşamada olduğunu ve bir anlaşmayla sonuçlanmayabileceğini söylediler.
Doğuş Grubu ve Bilgili Holding tarafından inşa edilen 1,7 milyar dolarlık kruvaziyer limanı Galataport’un açılışı gecikmeler nedeniyle 2021’de yapılmıştı. İstanbul Boğazı’nda 1,2 kilometrelik bir sahil şeridine sahip olan limanın yılda ortalama 25 milyon ziyaretçi ve 1,5 milyon yolcu ağırlaması hedefleniyordu. Doğuş, Bilgili ve Qatar Investment Authority konuya ilişkin Bloomberg’e yorum yapmadı.
Bir zamanlar Türkiye’nin en zengin iş insanı olan Şahenk, Türkiye Garanti Bankası’ndaki hisselerini İspanyol BBVA’ya yaklaşık 5 milyar dolara sattıktan sonra otel, marina ve restoranlara büyük harcamalar yaptı. Ancak önemli bölümünü kredi kullanarak yaptığı bu yatırımlardan beklenen verim elde edilemeyince bankalarla uzun süre9 borç yapılandırma görüşmeleri başladı.
Şahenk’in şirketi Doğuş Holding son birkaç yıldır nakit toplamaya ve borç yapılandırmasının bir parçası olarak bankalara verdiği taahhütleri yerine getirmeye çalışıyor.
Şirket, 2020 yılında İstanbul’daki alışveriş merkezi İstinye Park’ın yüzde 30 hissesini Katar Varlık Fonu’na satmıştı. Ardından geçtiğimiz yıl restoran zincirlerinin çatı markası d.ream’in yüzde 20’si 300 milyon dolara Katar Yatırım Otoritesi tarafından 300 milyon dolara satın alınmıştı.
Arap dünyasında Türkiye’nin desteğiyle ayakta kalan Katar’ın son yıllarda Türkiye’de gayrimenkulden finansa, sanayiden medyaya kadar birçok alanda yatırıma yaptı. Katar’ın Türkiye’deki ilk büyük yatırım Finansbank oldu. Finansbank’ı, Abank, Borsa İstanbul, Beymen, Network, BMC, İstinye Park, Antalya Limanı, SeaPearl Ataköy, Banvit, Şehzade Burhanettin Efendi Yalısı, Süleymaniye kentsel dönüşüm projesi gibi projeler izledi.
Katar’ın doğal gaze ve petrol geliri fazlasını yönetmek için 2005 yılında kurulan QIA pek çok sektörde ve bölgede çeşitli alanlara yatırım yapıyor. QIA, Katar Devleti’nin refahına katkı sağlayacak nitelikte, küresel ve çeşitli bir yatırım portföyü oluşturmak üzere dünya çapında önde gelen kurumlarla işbirliğine odaklanıyor.
QIA’nın bu kapsamda, dünyaca ünlü bankacılık devi Barclays hisselerinin yüzde 12.7’sini, Volkswagen Group, Porsche, Hochtief Sainsbury’in de yüzde 17’sini elinde bulunduruyor. QIA, Technip, Air Liquide, Vinci SA, GDF Suez, Veolia, Vivendi, Royal Monceau, France Telecom, Areva, Credit Suisse gibi devlerin de ortağı konumunda.