AYM’yi şikayet eden Yargıtay üyelerinin düğününden manzaralar: MHP, Ak Partili yöneticiler, bakanlar ve milletvekilleri

TİP Milletvekili Can Atalay’ın tahliyesi yönünde oy kullanan AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunan Yargıtay üyelerinin arşivlerdeki düğünü, alevlenen yargıda siyasallaşma tartışmalarında yerini almaya aday. İki düğünde de yargı ve siyaset bir aradaymış.

Siyaset 10 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Anayasa Mahkemesi’nin tutuklu TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’la ilgili hak ihlali kararına uyulmamasına hükmetmesi, hak ihlalini kabul eden Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunması iki gündür tartışılıyor. Gözler, bu kararları alan Yargıtay 3. Daire üyelerine döndü.

Muhalefetin ‘darbe’ olarak nitelediği ve oy birliğiyle alınan kararda Daire başkanı Muhsin Şentürk, üyeler Hakan Yüksel, Mustafa Doğru, Şerafettin Saka ve Mustafa Karayıldız’ın imzası var. Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin bu üyelerinin geçmişinde kamuoyunun yakından takip ettiği birçok dava var.

Daire Başkanı Şentürk 2012’de Yargıtay’a atandı. 2021’de 16. Ceza Dairesi Başkanı olarak seçildi. Üyelerden Hakan Yüksel ve Şerafettin Saka ise son bir yıl içinde siyaset, medya ve yargı çevrelerinden birçok ismin de katıldığı düğünlerle gündeme geldi.

Yüksel ve Şaka’nın çocukları bir yıl arayla Ankara’da aynı salonda evlendi.

Yüksel’in ev sahipliğindeki 2022’deki düğüne Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler, MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter, HSK Başkanvekili Mehmet Akif Ekinci, Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Hasan Tahsin Gökçen, Anayasa Mahkemesi Üyesi İrfan Fidan da katıldı. Yargıtay’da üst düzey görevli üyeler ve başkanlar da düğünde hazır bulundu. Çiftin nikah şahitliğini MHP’li Yönter yaptı, evlilik cüzdanını dönemin Genelkurmay Başkanı Güler verdi.

Yüksel Ankara Cumhuriyet Savcısı iken Sivas Katliamı davasına zaman aşımı talep etmiş, 15 Aralık 2014 tarihinde Yargıtay üyeliğine seçilmişti.

Eylül 2023’deki düğünün ev sahibiyse Şaka’ydı. Şaka’nın oğlu 2015’te geçici olarak İçişleri Bakanlığı yapan Sebahattin Öztürk’ün kızıyla evlendi.

Bir öncekiyle aynı yerde yapılan düğüne başta Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Sayıştay Başkanı Metin Yener, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, Adalet Bakan Yardımcısı Akın Gürlek, İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Aktaş, Ankara Valisi Vasip Şahin, Hakimler ve Savcılar Kurulu Başkanvekili ve İkinci Daire Başkanı Mehmet Akif Ekinci ile Birinci Daire Başkanı Halil Koç, TBMM Başkanvekili Celal Adan, AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala katıldı. Daire üyesi Şaka’nın oğlunun nikah şahitliğini ise Ak Parti yöneticileri, aktif ve eski bakanlar, üniversite rektörleri yaptı.

İki ayrı düğüne de siyasi parti temsilcilerinin ilgisi yoğundu. Fakat Şaka’nın düğününe MHP’liler, Yüksel’in düğününe ise Ak Partililer katılmamıştı.

Kararda atıf yapılan savcı 15 Temmuz’da ihraç edilmiş

Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Can Atalay hakkındaki kararı tanımayarak AYM hakkında suç duyurusunda bulunduğu kararda atıf yapılan savcının 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından meslekten ihraç edilen Özcan Özbey olduğu ortaya çıktı. Gazete Duvar’dan Can Bursalı’nın haberine göre Yargıtay doktor unvanı da olan ihraç savcı Özbey’in 2013 yılında kaleme aldığı ‘Türk Anayasa Hukukunda Bireysel Başvuru’ kitabında aldığı alıntıyı dayanak olarak kullandı. O alıntı şöyle:

“Bireysel başvuru yolunda bir temel hak ve özgürlüğün ihlal edilip edilmediği araştırılmakta olup bireysel başvurunun önceki yargılamanın devamı niteliğinde olduğundan söz edilemez. Bu nedenle bireysel başvuruyu “olağanüstü kanun yolu” olarak nitelendirmek mümkün değildir. Bireysel başvuru sui generis bir hukuki yoldur. Bu kapsamda Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru temel hak ve özgürlükleri kamu gücünün işlem, eylem ya da ihmali nedeniyle ihlal edilen bireylerin, diğer başvuru yollarını tükettikten sonra başvurdukları istisnai ve kendine özgü, ikincil nitelikte, anayasal bir hak arama yolu şeklinde tanımlanabilir.”

TBB: Kararı veren üyeler hakkında soruşturma başlatılmalı

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Yargıtay’ın kararına tepki göstererek “Bu karara imza atan Yargıtay üyeleri derhal görevden el çekmeye davet edilmeli ve haklarında Yargıtay 1. Başkanlık Kurulu tarafından ceza soruşturması başlatılmalıdır” dedi. TBB Yargıtay’ın kararının anayasal düzeni yok saydığını belirttiği Yargıtay Daire Üyeleri bakımından ‘görevden el çektirmeye davet’ yaptırımının uygulanması için Yargıtay Yüksek Disiplin Kuruluna gerekli başvuru yapılacağını söyledi. Yapılan açıklamada ayrıca “Bu anayasa tanımaz keyfi uygulamaya karşı hukukun üstünlüğünü ve yurttaşlarımızın haklarını korumak için barolarımızla istişare edilerek yapılacakları belirlemek üzere yarın sabah olağanüstü gündemle toplantı kararı alınmıştır” dendi.

Öte yandan İstanbul Barosu AYM kararlarını uygulamayan Yargıtay 3. Ceza Dairesi Başkanı ve üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu. Dilekçe disiplin yönünden takdir ve ifası için Yargıtay Yüksek Disiplin Kurulu ile HSK Başkanlığı’na da gönderildi.

Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi açıktan kavgaya girdi; devlette benzeri görülmemiş bir kriz çıktıYargıtay ve Anayasa Mahkemesi açıktan kavgaya girdi; devlette benzeri görülmemiş bir kriz çıktı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.