Emine Erdoğan: Gazze’de uçurtmalar uçmalı bombalar değil
İsrail-Gazze savaşının 37'nci gününde krizin adı hastaneler. Yakıtı biten Şifa Hastanesi, bütün gece İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalara şahit olurken, Filistin Kızılayı'nın kontrolündeki Kudüs Hastanesi de hizmet dışı kaldı. İsrail'deyse gündem rehinelerin serbest bırakılması.
İsrail-Gazze savaşı 37’nci gününde hastanelerde yaşanan krizle gündemde. Gazze’nin en büyük hastanesi Şifa, tüm gece boyunca çatışmalara sahne olurken, Kudüs Hastanesi de hizmet dışı kaldı. İsrail ordusu, Şifa Hastanesi’ndeki bebeklerin hastaneden tahliye edilmesine yardımcı olacağını söylerken, Refah Sınır Kapısı da kısa süreliğine açıldı. İsrail medyasında ise rehinelerin bir kısmının serbest bırakılması için yaklaşık beş günlük bir ateşkes yapılabileceği iddiası gündeme getirildi.
Gazze’nin en büyük hastanesi ve yaklaşık 60 bin sivile sığınak olan Şifa Hastanesi, İsrail ordusunun hedefinde. Gazze sakinleri, İsrail ve Hamas’ın Şifa’nın bulunduğu Gazze merkez ve çevresinde gece boyunca çatıştığını bildirdi. Şifa Hastanesi’nin yetkililerinden biri Reuters’a verdiği demeçte, 24 saattir uzun bir süredir aralıksız bombardımana uğradıklarını aktardı. Hastanede yaklaşık 500 hastanın kaldığı bildirildi.
Önceki haftalarda İsrail ordusu, Hamas’ın Şifa Hastanesi’nin altında askeri üsse sahip olduğunu iddia etmişti. Cumartesi günü ise hastanenin kuşatma altına alındığını bildiren hastane yetkilileri, elektriklerin kesik olduğunu ve bir birimden diğerine geçmenin hastane içinde açılan ateşler nedeniyle çok zor olduğunu bildirdi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, örgütün, Gazze’de Şifa Hastanesi’ndeki merkezleriyle irtibatının kesildiğini bildirdi. DSÖ’ye göre, hastaneden örgüte verilen son raporda hastanenin tanklarla çevrili olduğu, çıkış kaçmak isteyenlere ateş açıldığının bildirilmiş.
İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, Şifa’daki sağlık personelinin talebi üzerine bebeklerin hastaneden tahliye edilmesine yardımcı olacaklarını söyledi. Gazze Sağlık Bakanlığı sözcüsü Eşref El Kudra, hastanede toplamda 45 bebek olduğunu söylemişti. Tahliyelerle ilgili soru üzerine El Kudra, “Bebekleri daha güvenli bir hastaneye götürülmesine yönelik herhangi bir mekanizma hakkında bilgilendirilmedik. Şimdilik bu yavruların güvenliği ve daha fazla bebek kaybetmemek için dua ediyoruz” dedi.
Öte yandan CNN’e konuşan Gazze Sağlık Bakanlığı’ndan Münir El Burş, gece vaktinde bebeklerin kuvöz olmadan taşındığını belirtti. Öte yandan CNN’e konuşan Gazze Sağlık Bakanlığı’ndan Münir El Burş, gece vaktinde bebeklerin, jeneratörün hâlâ çalıştığı ameliyathanelere kuvözleri olmadan elle taşındığını söyledi. El Burş, yenidoğan ünitesindeki oksijenin, bir jeneratörün hasar görmesi nedeniyle hastanenin diğer bölümlerine göre daha önce tükendiğini belirtti.
Filistinli yetkililer, hastanede elektriğin kesilmesi sebebiyle kuvözdeki iki yeni doğanın hayatını kaybettiğini açıklamıştı. Her ne kadar İsrail ordusu bebeklerin tahliyesi için hazır olduklarını söylese de DSÖ başta olmak üzere birçok uluslararası yardım kuruluşu hastaların ve bebeklerin tahliyelerinin kolay bir iş olmadığını, bunu yaparken çoğu hastanın hayatının tehlikeye gireceğini vurguluyor.
İnsani durumun kötüleşmesi nedeniyle Gazze’nin Mısır’a açılan kapısı Refah’ta yabancı ülke vatandaşlığına sahip kişiler için yeniden açılacağı da duyuruldu. Ürdün ise bölgede faaliyet gösteren sahra hastanesine havadan yeni yardımlar ulaştırdı.
Hagari, ayrıca İsrail’in Şifa, Rantisi ve Nasır hastanelerinden insanların tahliye edilmesini sağlayacağını iddia ettiği bir tahliye koridoru açtığını belirtti. İsrail, Gazze’nin kuzeyinde yaşayanlara Gazze Şeridi’nin güneyine gitmesi uyarısında bulunmuştu. Ancak bu çağrıları yaparken, kuzeyden daha güvenli olacağını iddia ettiği Refah ve Han Yunus dahil güney bölgelerini bombalamaya devam etmişti. Hatta bu sabah Han Yunus’ta bir konuta düzenlenen saldırıda 13 kişi hayatını kaybetti.
Following the repeated calls by the IDF to Gazan residents to evacuate from northern Gaza for their own safety, the IDF is enabling a passage from the Shifa, Rantisi and Nasser hospitals >> pic.twitter.com/5c07P97Ch5
— דובר צה״ל דניאל הגרי – Daniel Hagari (@IDFSpokesperson) November 12, 2023
Filistin Kızılayı, Gazze Şeridi’ndeki Kudüs Hastanesi’nin de hizmet dışı kaldığını, artık çalışamadığını duyurdu. 12 bin kişiye sığınak olan hastane, son günlerde esas jeneratörünü kapatmak zorunda kalmıştı. Hastaneyi yöneten Filistin Kızılayı, faaliyetlerinin durmasının yakıtın tükenmesi ve elektrik kesintisinden kaynaklandığını belirtti. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Sağlık personelimiz, hastalara ve yaralılara bakım sağlamak için her türlü çabayı gösteriyor. Bir haftadır devam eden kuşatma ve beş gündür iletişim ve internet kesintisi yaşamamız nedeniyle uluslararası arenadan istediğimiz acil yardım çağrıları başarısız oldu. Hastane, devam eden İsrail bombardımanı altında kendi başının çaresine bakmak zorunda bırakılmıştır ve bu durum sağlık personelimiz, hastalar ve yerinden edilmiş siviller için ciddi riskler oluşturuyor.
Gazze ve kuzeyindeki insani kriz, İsrail’in saldırılarının artmasıyla birlikte iyice kötüleşti. Bu saldırılar arasında hastanelerin hedef gösterilerek kuşatılması ve yardımdan mahrum bırakılarak kapatılması da bulunuyor.”
Filistin Kızılayı, sağlık sisteminin tamamen çökmesinden ve bunun sonucunda ortaya çıkacak insani krizden uluslararası topluluğu ve Cenevre Sözleşmeleri’ni imzalayan tarafları sorumlu tuttu.
@PalestineRCS announces Al-Quds Hospital out of service and no longer operational.
🚨✋The cessation of services is due to the depletion of available fuel and power outage.
🛑 PRCS holds the international community and signatories of the Fourth Geneva Convention accountable… pic.twitter.com/SPg69Zv7GH
— PRCS (@PalestineRCS) November 12, 2023
Gazzeli yetkililerin açıklamasına göre 7 Ekim’den bu yana İsrail’in saldırılarında ölenlerin sayısı 11 bin 100’ü aştı. Bu can kayıplarının 8 bininden fazlası çocuk ve kadınlardan oluşuyor. Yaralıların sayısı ise yaklaşık 28 bin. Yapılan açıklamada “Hastanelerin hedef alınması ve ceset ya da yaralıların hastanelere girişinin engellenmesi nedeniyle Sağlık Bakanlığı cumartesi gününü tamamlarken ölü ve yaralı sayılarına ilişkin verileri yayınlayamadı” dendi.
Hamas ve İsrail arasındaki çatışmalar ise son hızıyla devam ediyor. Hamas, son 48 saatte 27’den fazla tank ve araç da dahil olmak üzere Gazze’de faaliyet gösteren 160’tan fazla İsrail hedefini kısmen ya da tamamen imha ettiğini açıkladı. İsrail ordusu sözcülerinden biri ise Hamas’ın Gazze’nin kuzeyinde kontrolü kaybettiğini iddia ediyor.
Hamas’ın müttefiki İslami Cihad’ın askeri kanadı Kudüs Tugayları da Şifa Hastanesi, El Nasr mahallesi ve El Şati mülteci kampı civarında şiddetli çatışmalar yaşandığını söyledi. El Nasr, Gazze’nin büyük hastanelerine ev sahipliği yapıyor.
Cumartesi gecesi basın toplantısı düzenleyen İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Gazze’de beş İsrail askerinin daha öldüğünü duyurdu. Böylelikle kara operasyonunun genişletilmesinden bu yana İsrailli 46 asker hayatını kaybetti.
İsrail’in üç büyük televizyonu, kaynak belirtmeksizin yaptıkları haberlerde Hamas’ın alıkoyduğu rehinelerin serbest bırakılmasına dair bir anlaşmaya varma konusunda bazı ilerlemeler kaydedildiğini duyurdu.
N12 News’e göre kadın, çocuk ve yaşlılardan oluşan 50 ila 100 rehinenin kademeli olarak serbest bırakılması için üç ila beş gün ara verilmesini kapsayan bir anlaşma söz konusu ancak Netanyahu herhangi bir anlaşmaya yönelik konuşmayacağını söyledi. Haberlerde mahkumlara karşılık Gazze’ye yakıt girişine izin verilmesi düşünülüyor, bu sıralara İsrail saldırıya devam etme hakkını ise elinde tutmaya devam edecek.
Rehinelerin aileleri İsrail’in Tel Aviv kentinde cumartesi günü, ülkenin eski Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin’in de katıldığı bir protesto düzenledi. Rehineler ve Kayıp Aileleri Forumu’ndan temsilciler, “İsrail hükümetinden bozulan sözleşmeyi yerine getirmesini bekliyoruz. Biz 7 Ekim’de bedelini ödedik, şimdi sıra sizde. Ailelerimiz Gazze’de yeraltında hapsolmuş halde. Onları hemen eve getirin” dedi.
İsrail Tarım Bakanı Avi Dichter, kuzeyden güneye yapılan tahliyeleri “Gazze’nin Nakba’sı” olarak nitelendirdi. “Felaket” anlamına gelen Nakba’da, İsrail’in kurulduğu 1948 yılında binlerce Filistinlinin evlerinden çıkarılarak kitlesel bir şekilde mülksüzleştirilmişti. Dichter, “Operasyonel açıdan İsrail ordusunun Gazze topraklarında yürütmek istediği şekilde bir savaşı yürütmenin yolu yok. Nasıl sonuçlanacak bilmiyorum” dedi. İsrail’in kuzeyinden güneyine yapılan tahliyelerde 50 binden fazla sivil yollara dökülmüştü. O haberimizi buradan detaylı bir şekilde okuyabilirsiniz.