Papa Francis, Portekiz gezisinde rahip istismarına uğrayan kişilerle yüzleşti
Papa Francis, Papa'nın Katolik kilisesindeki reformlarını sorgulayan ve sert eleştirilerde bulunan Teksas Piskoposu Joseph Strickland'ı görevden aldı.
Teksas Piskoposu Joseph Strickland, ABD Katolikliğinin Papa’nın reformlarına karşı çıkan bir kolunda önde gelen figür olarak son dönemde epeyce gündemdeydi.
Papa’nın imza attığı reformlara karşı tepkisini sık sık dile getiren Strickland Papa’nın bazı Katolik kilisesi liderlerini “geri kalmışlıkla” suçlamasının ardından görevden alındı. Görevden alma kararının Papa’nın açıklamasının hemen ardından gelmesi dikkat çekti.
Pope Francis fires Texan bishop after criticism of reforms https://t.co/TchbveiP3M
— BBC News (World) (@BBCWorld) November 11, 2023
Piskopos Strickland tepkilerini Papa’nın kürtaj, transseksüel hakları ve eşcinsel evlilik dahil olmak üzere çeşitli sosyal konular hakkında Kilise’nin tutumunu güncelleme girişimleri üzerinde yoğunlaştırmıştı.
Strickland Temmuz ayında yaptığı açıklamada Katolik öğretisinin pek çok “temel gerçeğinin” sorgulandığı konusunda Kilise’yi uyarmış, buna “Tanrı tarafından tesis edilen” evliliğin yalnızca bir erkek ile bir kadın arasında olmasını “baltalama” girişimlerini de dahil etmiş ve “Tanrı’nın verdiği inkar edilemez biyolojik kimliklerini reddedenlerin” girişimlerini “bozuk ve temelsiz” olmakla eleştirmişti.
Kilise’ye karşı bir mektup kaleme alan ve değişim isteyenleri “gerçek bölücüler” olarak niteleyen Strickland “değiştirilemeyecek olanı” değiştirmeye yönelik girişimlerin Kilise’de geri dönülemez bir bölünmeye yol açacağını öne sürmüştü.
Vatikan tarafından soruşturmaya alınan ve daha önce istifa etme fırsatını reddeden piskopos eylül ayında yazdığı bir açık mektupta Papa’ya kendisini kovması için meydan okudu. Strickland “Tyler Piskoposu olarak istifa edemem çünkü bu sürüyü terk etmem anlamına gelir” dedi.
Sağ görüşlü “Görevden Alınan Rahipler Koalisyonu” soruşturma sırasında kendisine destek olmak için bu yılın başlarında bir konferans düzenledi.
Vatikan görevden alma kararının “Papa’nın geçen Haziran ayında Tyler Piskoposluğu’na yaptığı ziyaretin ardından geldiğini” söyledi. Katolik medyasına göre soruşturma aynı zamanda piskoposluktaki mali işlerin ele alınmasıyla da alakalıydı.
65 yaşındaki Piskopos Strickland 2012 yılında piskopos olarak atanırken Benedict papaydı.
Bütün bunlar Papa Francis’in papalığı sırasında Kilise’yi daha ilerici kılmak için yaptığı önemli girişimlerin ardından geldi.
9 Kasım’da Vatikan skandal veya “karışıklığa” yol açmadığı sürece trans bireylerin Katolik Kilisesi’nde vaftiz edilebileceğini duyurmuştu.
Ekim ayında da Papa Francis bir grup kardinale seslenerek “Sadece inkar eden, reddeden ve dışlayan yargıçlar olamayız” demiş ve Kilise’nin eşcinsel çiftleri kutsamaya açık olacağını ilan etmişti.
Lizbon’daki Dünya Gençlik Günü kutlamalarında düzenlenen toplantıda da konuşan Papa bazı insanların geri kalmışlığının “abes” olduğunu söylemiş, “Bunu yaparak gerçek geleneği kaybeder ve destek almak için ideolojilere yönelirsiniz. Yani inancın yerini ideolojiler alır” diye eklemişti.
Papa’nın üzerinde durduğu bir diğer konu ise iklim değişikliği. 2015’te imzalanan Paris İklim Anlaşması’na da imza atan Vatikan bu ayın sonunda Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’nde (COP28) yer alacak.
Öte yandan Vatikan Tyler Piskoposluğu’nun geçici olarak Austin Piskoposu Joe Vasquez tarafından idare edileceğini duyurdu.