Zühtü Arslan, Erdoğan’ın yüzüne konuştu: AYM kararına uymak zorunludur
İYİ Parti lideri Akşener, Yargıtay’ın AYM’nin Can Atalay kararını uygulamaması ile başlayan yargı krizine ilişkin, "Anayasa değişikliği yapılabilir bu ülkede ama şu anda var olan Anayasa’yı eğer siz askıya alırsanız o zaman o ülkede hukuk kalmaz" dedi.
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Ankara’da, Yenimahalle Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Maziden Atiye Milli Yükseliş” programına katıldı. Akşener, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni anayasa önerisi için “Anayasa değişikliği yapılabilir bu ülkede. Onunla ilgili çeşitli öneriler ortaya konur, kabul görürse de milletimiz kabul ederse de o anayasa değişiklikleri olur. Ama şu anda var olan Anayasa’yı eğer siz askıya alırsanız, var olan Anayasa’nın hükümlerini yok kabul ederseniz, maddelerine itiraz ederseniz, ama şu anda geçerli olandan bahsediyorum, o zaman o ülkede hukuk kalmaz, anayasa çiğnenmiş olur” dedi.
Yüksek yargıdaki gerilimi “devlet krizi, anayasa krizi” olarak tanımlayan Akşener, “TBMM’yi de çok zor durumda bırakan, milletvekillerinin kıymet-i harbiyesini düşüren, buna karşılık hukukun üstünlüğü konusu zaten tartışma konusuydu Türkiye’de. O konuyu tamamen gerçek haline getiren ve hukukun, adaletin uygulanmasını ortadan kaldıran, kim güçlüyse onun hukukunun ve hakkının önde olduğu bir Türkiye’yi gösteriyor bu. Bunu çok tehlikeli buluyoruz. Bu bir devlet krizi. Sayın Erdoğan bir anayasa değişikliği için şayet böyle bir kavga üzerinden altyapı hazırlamakla ilgili adımlar atmışsa, onun bu konuda yol vermesi söz konusuysa bu çok tehlikeli, son derece yanlış bir konu” diye konuştu.
Akşener devamında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Hakem konumundayım” sözlerini teyit ederek “Sayın Erdoğan bu konuda taraf olmak yerine derhal anayasamızın kendisine vermiş olduğu hakemlik, uzlaştırma görevini ve hukukun üstünlüğünü zedeleyen kavganın derhal ortadan kaldırılmasını ortaya koymak, bu konuda bir tavır koymak zorundadır” dedi.
Anayasa değişikliği önerisine kapıyı baştan kapatmayan Akşener, “İYİ Parti bu konuda hukukun yanındadır. Devlet kurumlarının ve aynı zamanda hukuk uygulamakla görevli kurumların kavgasının birbirine düşmesinin önüne geçilmesi lazım. Bunu gerçekten çok önemli buluyorum. Zaten etrafımız ateş çemberi. Pek çok sorun yaşadığımız bir dönemde Türkiye sakinliğini iç bünyesindeki düzenini muhafaza etmek zorunda. Şayet anayasa değiştirilecekse onlar önerilir. Onlar üzerinde tartışılır bu başka bir şey. Bunu derhal bugün itibariyle herkes aklını başına alıp düzeltmek zorundadır” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan yargıdaki krize ilişkin ilk açıklamasında Yargıtay’dan yana tavır almış ve Anayasa değişikliği çağrısı yapmıştı.