Bir yanda Hizbullah, diğer yanda sıcak hava ve sonuç: İsrail alev alev
İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının artmasının ardından başlayan boykot eylemleri birçok noktada şiddete dönüştü. AK Parti'li İsmail Emrah Karayel, şiddete dönüşen boykot eylemlerini eleştirerek “Hiçbir gerekçe şiddeti mazur göstermez" dedi.
Hamas’ın Aksa Tufanı operasyonuyla başlayan, İsrail’in savaş ilanı ile şiddetlenen Gazze’deki çatışma dünyayı ikiye bölmüş durumda. Batı dünyası İsrail’i desteklerken, Ortadoğu ve Asya’daki ülkelerin büyük kısmı Filistin’in yanında. Türkiye’nin başta itidal çağrısı yapan tavrı ise Gazze’deki saldırılar şiddetlendikçe İsrail’e karşı sertleşti. Cumhurbaşkanı Erdoğan Kazakistan dönüşü uçakta gazetecilere “Netanyahu’yu sildik attık” dedi. İsrail’e ticari yaptırımla ilgili karar ise yok.
AK Parti ve Cumhur İttifakı ortakları İsrail’e tepkiyi boykot eylemlerine taşıyor. Örneğin AK Parti Gençlik Kolları Starbucks’ın şubelerine gidip bir şey yiyip içmeden oturuyor ve masaları meşgul ediyor. Starbucks’ın kurucusu Howard Schultz Yahudi bir Amerikalı. Kahve zincirinin İsrail’de bir şubesi yok ve İsrail’e bir destek açıklaması yapmadı, bir ilişkisi olup olmadığı da bilinmiyor.
Bunun yanı sıra Türk Hava Yolları, Türkiye Büyük Millet Meclisi ve AK Partili belediyeler de İsrail ürünlerini boykot ediyor. Hangi ürünlerin boykot edildiği ve İsrail’le ilişkilerinin ne olduğu ise duyurulmuyor.
AK Parti Gençlik Kolları’nın başlattığı Starbucks eyleminin benzerini yapan kimi gruplar ise boykot çağrılarını şiddet eylemlerine taşıyor. Starbucks şubesinde oturanların kahvelerini yere dökenler, Amerikalı hamburger zincirinin şubesine fare atanlar, camları taşlayanlar, kurşunlayanlar, çalışanlara saldıranlar… Örnekler giderek çoğalıyor.
10Haber’e konuşan AK Parti İstanbul Milletvekili ve Milli Türk Talebe Birliği Genel Başkanı İsmail Emrah Karayel şiddet eylemlerini eleştirdi ve “Şiddetin mazereti olmaz” dedi.
AK Parti Gençlik Kolları’nın yaptığı eylemlerin ve benzerlerinin tamamının demokratik hak kullanımı, sivil inisiyatif ile yapılan eylemler olduğunu belirten Karayel “Bu eylemlerin çerçevesi bir diğerinin özgürlüğünün başladığı yere kadar. Hiçbir gerekçe şiddeti mazur göstermez. Boykotun gücü şiddet içermemesi ve sivil inisiyatif olarak ortaya çıkmasından geliyor. Şiddet eylemlerinin tasvip edilmesi söz konusu olamaz, hiçbir şey bunların mazereti olamaz. Biz boykot eylemlerini destekliyoruz, ömür boyu sürmesi gerektiğini de düşünüyoruz, eylemler sırasında alternatif ürünlerin olduğunu da dile getiriyoruz. Bu bir diğerinin tercihini zorla değiştirmek değil, teşvik etmek anlamında değerlendirmek gereken bir uygulama” diye konuştu.